Resor till Fiesole

Ingen tur till Florens är komplett utan en utflykt till Fiesole, den lilla pittoreska landsbyn 7 km. norrut och högre upp än Florens.

Att gå hit upp är en möjlighet och väljer du den gamla landsvägen, som går parallellt med den moderna, är det ännu mer charmerande men under alla omständigheter ansträngande. Så om du inte känner för att förbränna kalorier efter all den goda mat och vin, kan du ta bussen hit upp (den kör bl.a. från centralstationen och från Piazza San Marco), och så gå ner. När du står här uppe och beundrar utsikten - gärna från trappan upp till det lilla franciskanerklostret från 1400-talet - så verkar Florens storslagna byggningsverk ovanligt små och om du i Florens ibland tycker att föroreningen och larmet blir för mycket, så njuter du av den rena luften och freden här uppe.

Det är tankeväckande att komma ihåg, att när man ser ner på den stora staden från den söta landsbyn, att Fiesole en gång var en allvarlig konkurrent till Florens, att florentinerna i 1125 fann det nödvändigt att angripa den och jämna den med marken. På denna tidspunkt var Fiesole redan en gammal by, vilket tydligt ses på den amfiteater som idag används till koncerter och teater. Den har varken Verona Arenas eller Colosseums dimensioner men den kan dock rymma 2000 åskådare, vilket ofta sker i förbindelse med sommarfestivalen Estate Fiesolana. Amfiteatern härstammar från första århundradet f. Kr. men det fanns redan innan en etruskisk teater på stället och det folkslag hade redan då bott här i 600 år, då romarna kom hit.

Men nog om historia nu. Njut enbart Fiesoles tillbakalutande stämning, drick en kopp kaffe eller ett glas vin på ett av caféerna eller tänk på om det kanske är här du ska bo när du önskar uppleva Florens.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Fiesole

Vad tycker gästerna om i Fiesole?

8,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 18 recensioner