Equi Terme och vindgrottan

Detta är en vacker bergby belägen mitt i en naturmässig bomb av marmorberg, naturliga källor, vackra grottor, frodig natur och evigt djurliv, som bestämt är värt ett dagsbesök. Vindgrottan är en av de mest kompletta grottor i Europa och rymmer en mångfald av naturliga fenomen och fynd, bland annat björn lämningar. Grottan blev funnen 1898 och utforskad 1929 för att först i 1967 öppnas för allmänheten.

Detta är en vacker bergby, belägen mitt i en naturmässig bomb av marmorberg, naturliga källor, vackra grottor, frodig natur och evigt djurliv, som bestämt är värt ett dagsbesök.

Equi Terme: I hjärtat av parken Parco delle Alpi Apuane finner man den vackra byn Equi Terme. Dess skönhet beror på den exceptionella natur som den ligger mitt i; I en spricka i klippan under den norra väggen av Pizzo d’Uccello i Apuaner-bergen, på vars väggar åtskilliga fåglar, bl.a. kungsörnen bygger bon, finner man floden Lucidos källa som har gett namn åt dalen den rinner igenom.

Som bynamnet antyder finns här också kurbad vid foden av en av de högsta tinnarna i Apuaner-bergen, nämligen den tidigare nämnda Pizzo d’Uccello. Idag kan alla njuta av de hälsosamma källornas, svavelhaltiga och radioaktiva vatten som tidigare primärt användes för att bota sjukdomar av olika arter men som idag anses som välbefinnande för den som är intresserad.

Parco delle Alpe Apuane: Under stenåldern blev dalen vid Lucido besökt av de människor som var på jakt efter hjortar och björnar. Med tiden utdog både människorna och björnana i dessa områden. Då det återigen kom människor till området i strävan efter vatten, salt och metaller, fann de rikligt av det hela här i Apuaner-bergen. Just precis därför bosatte sig människorna här igen de använde sig av djurstigarna för att komma runt, dalen för att leva i och grottorna för att begrava de döda i. Och på så sätt blir detta naturens-, vattnets- och stenarnas land till ett bebott område fram till idag.

Grottorna vid Equi Terme utgör idag en kulturpark som består av grottan Buca (håller en temperatur på 13 grader), det är en gammal naturlig grotta som har studerats sedan 1726 och som man 2004 öppnade för offentligheten. Men parken består också av andra grottor, bland andra Tecchia, som är förbunden genom en invändig gång med Buca. I grottorna ses fantastiska exempel på stalagmiter och stalaktiter. Nere i klyftan Solco d’Equi kan man dessutom finna grottorna Tana della Volpe, Grotta delle Felci och Buco del Diavolo (Djävulshålet), var det sägs att man tillbad vattnet. Här finns också ett museum och en arkeologisk park. Slutligen kan man besöka den berömda Grotta del Vento – vindgrottan ved Gallicano, Garfagnana.

Vindgrottan: Vindgrottan är en av de mest kompletta grottorna i Europa och rymmer ett mångfald av naturliga fenomen och fynd, bland annat björn lämningar. Grottan blev funnen 1898 och utforskad 1929 för att först öppnas 1967 för allmänheten.

Namnet kommer av den våldsamma vind som blåser genom grottan mellan dess två utgångar – den ena är turistingången som befinner sig 627 m.ö.h., den andra är oframkomlig och befinner sig på 1400 meters höjd. Vid besök i grottan stänger man så mycket som möjligt för vindströmmen genom att stänga en dörr.

Grottan är indelad i tre rutter av olika varaktighet. Det viktigaste är att komma ihåg varma kläder då det konstant är 10,7 grader nere i grottan och avsätt god tid för grottan ligger djupt inne i parken och det tar minimum en timme att ta den kortaste rutten genom grottan.