Den goda maten i Toscana

Det är inte helt utan orsak som det skrivits så många kokböcker om det toskanska köket vars enkelhet både förtrollar och begeistrar. Vi kan nästan säga att det avspeglar mentaliteten i Toscana: ärligt, enkelt och full av njutning.

Det finns många goda orsaker för att resa till Toscana: det bildsköna landskapet, de pittoreska städerna, det nästan oändliga kulturella utbudet och självklart mat och vin.

Det är inte helt utan orsak som det skrivits så många kokböcker om det toskanska köket vars enkelhet både förtrollar och begeistrar. Vi kan nästan säga att det avspeglar mentaliteten i Toscana: ärligt, enkelt och full av njutning. Man märker snabbt att köket är ett autentiskt uttryck för en lantlig kultur där de lokala råvarorna står i centrum. Det är fascinerande, i vilken hög grad traditionen präglar maten i Toscana och hur lite plats främmande rätter får på menyn. Vita bönor spelar fortfarande en central roll och det typiska osaltade brödet används på flera olika vis i matlagningen precis som de lokala invånarnas munnar vattnas av något så speciellt som cavolo nero (palmkål). Restauranger med andra nationers kök är ytterst sällsynta, faktum är att de inte existerar utanför storstäderna.

Det är faktiskt svårt att äta dåligt i Toscana (med mindre man faller för en av de värsta turistfällorna i Florens eller nära det Lutande Tornet i Pisa) och det största problemet är som oftast urvalet, både mellan restaurangerna och rätterna när man väl satt sig till bords. Och vi ska inte ens tala om hur svårt det kan vara att välja vin då Toscana framställer några av världens bästa viner. Sann njutning kräver fördjupning vilket kan vara ett problem ifall man är körandes och därför kan vi varmt rekommendera att man bor på ett ställe där man både äter och dricker gott.

Genom många års resor och långa vistelser i Toscana har vi ätit på olika restauranger flera gånger utan att komma ihåg (och druckit mer vin än vi vill tänka på). Med den bakgrunden presenterar vi här med stolthet ett litet urval av smultronställen där man kan bo och där maten är mer än god, även efter toskanska förhållanden. Vi har naturligtvis många, många fler förslag och ni är välkomna till att kontakta oss ifall ni vill veta mer.

Albergo Quattro Gigli: Det är svårt att inte visa iver över detta hotell som på alla sätt kännetecknar Toscana. Skulle vi välja ett ställe som representerade allt det bästa med Toscana så skulle det bli Albergo Quattro Gigli.

Här kan man njuta av ett välmöblerat och stämningsfullt hotell som ligger i en medeltidsstad i Toscana och som serverar den praktfulla maten i fina lokaler. Lägg därtill en fantastisk vinkällare och en vacker utsikt från den intima trädgården, och så är vi nästan i mål. I övrigt finns det möjlighet för att deltaga i matlagningskurser.

Hotel Sovestro: Knapp tjugo minuters promenad från San Gimignano ligger Hotel Sovestro med utsikt över vinmarkerna. Det började för många år sedan som restaurang och pizzeria vilket fortsatte med några rum, man började satsa på det äkta toskanska köket och avskaffade pizzorna och... För att göra en lång historia kort så är Hotel Sovestro en fin historia om konstant framgång och förbättring. Tre generationer av familjen Failli arbetar nästan dygnet runt, självaste Alfredo som föddes år 1920 (!) serverar varje dag i restaurangen! Så gott som varje år ses förbättringar av kvaliteten på hotellet.

Restaurangen står för vällagad toskansk mat som nog är traditionell men inte mer än att det finns plats för fantasi och förnyelse. Vi är några som åker tillbaka endast för att äta den mest underbara huvudrätten på menyn: kycklingbröst i vinsanto med druvor - det är billigt men fantastiskt gott! Ifall man har en svaghet för sötsaker ska man utan tvekan smaka kakan som är fylld med varm chokladsås och vaniljkräm, och mycket mycket mer.

Agriturismo La Sovana

På denna gård tillverkar man sina egna viner. Och husets viner har alla sin egen personlighet och karisma: Memento, Pugnitello, Tempore och de kompletterar med perfektion maten som serveras, köttet och grönsakerna, som utan tvivel inte är köpt i den lokala stormarknaden. Nej, här är råvarorna färska och det lägger man en stor ära i. Förutom ett strategiskt läge kan du dessutom  sola och bada i pool, spela tennis eller fiska i den lilla dammen.