Resor till Colle Val d´Elsa

Colle Val d'Elsa, som har omkring 22 000 invånare, ligger i provinsen Siena i regionen Toscana i den centrala delen av Italien. Stadens namn betyder "Kulle i Elsa-dalen", där Val d'Elsa är namnet på dalen den ligger i, och Elsa är namnet på floden som rinner genom dalen.

Den vackra och måleriska staden, som idag är mest känd för sin produktion av kristallglas (15% av allt kristallglas i världen produceras här), är förvånansvärt fattig på turister i förhållande till sin kvalitet som resmål, men samtidigt ligger den bara några få kilometer från den motorväg som leder till regionhuvudstaden Florens som i sin tur bara ligger omkring 55 kilometer från Val d'Elsa, medan medeltidsstaden San Gimignano med sina berömda torn bara ligger omkring 16 kilometer bort den kortaste vägen.

Där utöver ligger den tidigare stadsstaten Lucca med sina berömda fästningsmurar bara cirka en och en halv timmes körning bort från staden längs den snabbaste rutten, så det finns massor av möjligheter till att göra spännande och intressanta dagsutflykter i området.

Välkommen till Toscana med Escapeaway, vi är specialister på resor till Colle Val d'Elsa och andra resmål i denna del av Italien där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Två stadsdelar

Colle består i dag av två skilda delar, en äldre och en nyare del, av vilka den äldre är den högst belägna. Denna stadsdel tronar nämligen på en kulle (därav namnet "colle"=kulle), 100 meter ovanför den nya stadsdelen. 

Den gamla stadsdelen är fortfarande präglad av historiskt intressanta försvarsanläggningar, bakom vars murar de flesta byggnaderna stammar från mellan 1200- och 1500-talet. I denna del finns det bara små caféer, intima restauranger och mysiga gränder med privatbostäder - och inga stora supermarkets eller stora butikskedjor. 

Det finns det i gengäld rikligt av i den nya staden, nedanför kullen, där hittar du alla de inköpsmöjligheter och underhållning som du kan ha behov av. Här ligger även en av Italiens bästa (och dyraste) restauranger, Arnolfo.

Upplevelser och sevärdheter

Även om Colle Val d´Elsa inte är särskilt stort så finns det ändå flera intressanta, historiska sevärdheter i staden. Runt Domkyrkoplatsen, Piazza del Duomo, hittar du, förutom domkyrkan (som är från början av 1600-talet), även rådhuset, som dateras tillbaka till 1335, och som pryds av åtskilliga vapensköldar från utifrån kommande borgmästare genom århundradena.

Vid änden av stadens huvudgata hittar du Casa Torre di Arnolfo di Cambio, där den store arkitekten, sägs vara född. Staden har även en rad historiska palats från 1400- till 1600-talet, där ibland Palazzo Usimbardi, Palazzo Buoninsegni, Palazzo Luci, Palazzo Morozzi, Palazzo Giusti och Palazzo Dini.

Utflyktsmöjligheter

De allra största sevärdheterna hittar du dock inte i Colle Val d´Elsa, utan i området omkring staden, som du kan utforska på dagsutflykter. Gör till exempel en utflykt till medeltidsstaden San Gimignano med de berömda tornen, som bara ligger omkring 16 kilometer bort, till den tidigare stadsstaten Lucca med sina berömda fästningsmurar är det bara cirka en och en halv timmes körning, eller till regionhuvudstaden Florens med alla dess renässansskatter, som ligger ungefär 55 kilometer från Colle Val d´Elsa.

Eftersom du befinner dig mitt i det berömda vindistriktet Chianti i den centrala delen av Toscana, är det också som gjort för att besöka en eller flera vingårdar i regionen för att se hur de berömda Chianti-vinerna blir till - och naturligtvis smaka på dem!

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Colle Val d'Elsa

Vad tycker gästerna om i Colle Val d'Elsa?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 21 recensioner