Resor till Civitella Val di Chiana

Civitella (in) Val di Chiana ligger mellan Siena och Arezzo (19 km) på toppen av en kulle 500 m.ö.h. Detta är en lugn liten by med en lång historia bakom sig, vilket bland annat tydligt kan ses på borgruinen från 1100-talet och det gamla rådhus vars nuvarande utseende härstammar från 1400-talet.

Man finner flera matställen i byn samt inköpsmöjligheter.

Byfester: Gillar man fest och färger hålls det i Civitella sommararrangemang genom hela augusti månad. Där är både teater, musik och film under öppen himmel (dock dubbade). I oktober hålls det en musikfestival kallad Il pullman della musica. Namnet kommer pga att man kan ta en buss (pullman) från Arezzo till koncertplatsen. I november är det olivolje-jippo för den lokale produktionen: Iniziativa l'olio novo arrangerat i samarbete med Slow Food. Och året avslutas med en julkoncert i december.

Dessutom hålls det året runt religiösa och folkliga fester för att fira områdets skördar och produkter, sportsevenemang och liknande.

Vin: Valdichiana är känt för sitt Bianco Vergine della Valdichiana, som sägs härstamma från början av 1900-talet. Det är ett friskt och torrt vitvin gjord på druvorna Trebbiano Toscano (70-85 %), Malvasia del Chianti (10-20 %) och andra vita druvor (5-10 %). Vinet Bianco Vergine har dekorerats med en DOC-beteckning sedan 1972.

Sport: Låter namnet Valdichiana bekant så är det kanske för att du är cykelintresserad och kommer ihåg våren 2004, när den fjärde etappen av Giro d’Italia avslutades i den närliggande byn Pieve al Toppo (som hör under kommunen Valdichiana), och var italienarnas egen Alessandro Petacchi vann. Upploppet placerades framför möbelfabriken Del Tongo, som tidigare gett namn till ett av de allra största cykellag i Italien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Civitella Val di Chiana