Resor till Chiusi della Verna

Den lilla byn Chiusi della Verna ligger i dalarna mellan floderna Arno och Tevere med en strategisk position mellan Casentino och Valtiberina i ett grönt och frodigt landskap i utkanten av naturreservatet Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi. I byn hittar man restauranger och inköpsmöjligheter.

Stadens invånarantal på ca. 2200 kan nog inte mäta sig med det antal pilgrimmar som varje år besöker byn och speciellt den närliggande heliga platsen ‘”Santuario della Verna” - var stiftaren av munkordern Franciskanerna - Francesco d'Assisi - efter en bön på berget år 1224 mottog stigmatiseringen med märken på händer, i sidan och på fötterna precis som Jesus gjorde vid sin korsfästning. Fram till sin död, ett par år senare, hade Francesco d’Assisi fortfarande sina karaktäristiska sår.

Byfester: Den 4:e oktober är årsdagen för Frans av Assisis död och på denna dag erbjuder borgmästaren i Chiusi della Verna l'Offerta del Pane e del Vino (nattvarden) till munkarna från Franciskanerorden enligt en gammal tradition. Dessutom håller man i byn fast i en rad traditioner, som antingen har med det religiösa liv att göra: första söndagen i juli firar man eremitbostaden i Casella, belägen på 1260 meters höjde och som byggdes till minne av Frans av Assisi eller olika festliga inslag av övertroiskt ursprung från lantbrukssamfundet, såsom att ringa med byns klockor för att hålla plågor och sjukdomar borta från årets skörd. Andra traditioner av mer folklig art håller så smått på att dö ut, såsom användningen av vilda kronärtskockor bundna till dörren för att hålla häxorna borta.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Chiusi della Verna