Resor till Chiusi

Semester med upplevelser i särklass i Chiusi - centrala Italien när det är som bäst

Åk med Escapeaway på semester till Chiusi i Toscana, och upplev historiens vingeslag nära inpå, medan du njuter av läckra, lokala råvaror.

I det sydöstra hörnet av Toscana, ett stenkast från både Umbrien och Lazio, ligger Chiusi som många känner till för det det är här man byter tåg på vägen från Rom till Siena. Det är i grunden en skam, för Chiusi är inte en stad som bara ska passeras, utan är själv full med charm och intressanta sevärdheter. Staden ligger nämligen mitt i ett av de rikaste områden, vad angår etruskiska utgrävningar, och det historiska centrumet är mycket trevligt.

Chiusi ligger, som de flesta andra framgångsrika städer i Toscana, på toppen av en kulle, med möjlighet för att dominera landskapet nedanför. Sedan stadens relativa succé i historien, har den fått en "kusin" i bebygglesen Chiusi Scalo, som ligger inklämd mellan gränsen till Umbrien och backen upp mot den gamla stadsdelen. Det är också i Scalo du hittar stadens järnvägsstation.

Det bor knappt 9000 människor i Chiusi-städerna, och det finns därför bra möjligheter för inköp och bra mat, vilket du kan läsa mer om nedan.

Karta över Chiusi i Toscana

Genom att klicka på kartan över Chiusi här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Hotell och semesterlägenhet

Områet runt Chiusi är populärt bland dem som önskar att utforska både Umbrien och de mer okända delarna av Toscana, och här är generellt inte så stor tillströmning av turister i jämförelse med andra delar av Italien. Du hittar dock en rad fina hotell här, och inte minst semesterhus och agriturismi, som är en bra möjlighet att komma nära den italienska lokalbefolkningen. Hos Escapeaway kan du alltid hitta en övernattning nära Chiusi som passar just dig och dina reskamrater - använd sökmaskinen på toppen av sidan, eller kontakta oss för att få hjälp med att planera helt rätt semester.

Transport

Det är mycket bekvämt att köra till Chiusi, då staden ligger vid motorväg A1/E35 som löper från Bologna till Rom. Under vägen passeras Florens, där du hittar den största flygplatsen i närheten (ca 150 km). Det är dock möjligt att det är lättare att hitta bra förbindelser till Rom, som ligger cirka 175 km bort. Detta ger också möjlighet för att komplettera semestern med t.ex. en långweekend eller storstadssemester i Rom. Som tidigare nämnt är Chiusi också en knutpunkt för järnvägen, som här delar sig, och snabbt kan ta dig både till Rom, Siena Arezzo eller Florens utan några byten. De nya snabbtågen passerar också staden, men utan möjlighet för att hoppa på och av. Det är absolut en möjlighet att ta tåget från Rom, eller Florens, och därefter hyra en bil i Chiusi Scalo.

Udflugter och sevärdheter

Här finns både kyrkor och museum, som förtjänar ett besök, och utflyktsmöjligheterna är många. Perugia, Orvieto och Cortona ligger alla cirka 50 km härifrån, och då den stora motorvägen A1 kör förbi staden, tar de 125 km till vackra Florens inte mer än drygt en timmes tid, eller 1,5 timme med tåg. Trycker värmen på, kan det också rekommenderas att ta en tur till Trasimenosjön, som är Italiens fjärde största sjö, och endast ligger 20 minuters bilfärd från Chiusi. Den lilla ön Isola Maggiore (ironiskt nog "den stora ön") är ett populärt utflyktsmål på sjön, och den kan nås med färja från staden Tuoro.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Chiusi