Resor till Cetona

I våra dagar är Cetona ett eftertraktat turistmål som lockar många berömda personligheter från hela Europa. Staden har idag ca. 3.000 invånare och stadens liv har inte ändrat sig på grund av turismen. Tvärtemot har invånarna värdesatt sina gamla traditioner och lantbruksliv vilket gjort staden till en äkta pärla.

Cetona ligger i Orciadalen söder om Siena i närheten av Amiataberget. Motorvägen och järnvägen finns i närheten av staden. Både Florens och Roms flygplatser ligger bra för de som vill resa till Italien med flyg.

Staden kom på tal första gången i historiska dokument i början av 1200-talet. Då beskrevs områdets borg som var ägd av adelsfamiljen Aldebrandeschi men underlagd Orvieto kommuns lagar. Runt omkring borgen - som idag kallas La Rocca - byggde man upp den lilla staden som framstår närmast som en spiralform på höjdryggen.

Vid Cetona ligger en av de äldsta bosättningarna i centrala Italien: Den går hela 40.000 år tillbaka i tiden. Resterna av denna civilisation kan ses i den arkeologiska park Belverde och dess 25 primitiva grottor som idag är belysta (annars hade det varit svårt att se något). De viktigaste grottorna är Grotta Lattaia, Grotta di Gosto och Grotta di San Francesco. De arkeologiska fynd man hittat här bevaras i museet i stadens rådhus.

Staden har en rund form som blev grundlagd under etruskernas tid. Det fyrkantiga tornet blev byggt under 900-talet medan det runda vakttornet först kom till under 1500-talet. Cetonas historia domineras av konflikten mellan kommunerna Siena och Orvieto under 1200-talet.

Därefter kom staden under Perugias herredömme för att till slut bli en del av Republiken Sienas territorium år 1418. Republiken överlevde fram till mitten av 1500-talet då Cetona blev en del av Storhertigdömmet Toscana under grevefamiljen Vitelli. Det var under denna period som familjen Vitelli byggde om La Rocca till bostad och anlade det stora huvudtorget, idag känt som Piazza Garibaldi.

Utöver familjen Vitellis palats som ligger på stadens huvudtorg är det värt att besöka kyrkan Santissima Trinitá (från 1475) med dess freskomålningar av Pinturiccio och San Mikaels kyrka (från 1155) också med fina freskomålningar gjorda av senesiska konstnärer bl.a. Cola Petruccioli.

I våra dagar är Cetona ett eftertraktat uppehållsställe som lockar många berömda personligheter från hela Europa. Staden har idag ca. 3.000 invånare och stadens liv har inte ändrat sig på grund av turismen. Tvärtemot har invånarna värdesatt sina gamla traditioner och lantbruksliv vilket gjort staden till en riktig pärla.

Vi rekomenderar Cetona till dem som vill ha en lugn semester i stämningsfulla omgivningar. Från Cetona kan man lätt göra utflykter till bl.a. Siena, Montepulciano, Pienza, Trasimenosjön, Orvieto osv.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cetona