Resor till Certaldo

Certaldo ligger utanför Florens i dalen Val d´Elsa. Staden är på många sätt en typiskt toscansk stad samtidigt som den är mycket speciell. Den består nämligen av både en ny stadsdel, från 1700-talet och en gammal del, som är från Medeltiden. Det speciella med Certaldo är att den gamla stadsdelen ligger på toppen av en kulle högt över den nya, ja faktiskt så högt att en linbana förbinder de två delarna. Certaldo var under Renässansen en del av de viktigaste städerna i dalen under Medici familjens styre. I dag är staden värd att besöka tack vare sin historia och sin vackra konst.

Det finns tågstation i staden så du förhållandevis enkelt tar dig runt till andra större städer i Toscana härifrån. Stadens beliggenhet i mitten av Toscana gör att detta är en bra utgångspunkt för utflykter. Vi kan bland annat rekommendera att man åker till grannbyarna San Gimignano, Tavarnelle Val di Pesa, Volterra och Colle Val d´Elsa innan man ger sig ut i det toscanska landskapet.

Sevärdheter

Den gamla stadsdelen Certaldo Alto är rik på fascinerande byggnader som ligger utspridda på stadens gator och torg. En byggnad som är värd att nämna är Palazzo Stiozzi Ridolfi som tar upp en stor del av den gamla borg- staden. Byggnaden består av två torn som var och en vänder sig ut mot Costa Alberti och Via Boccaccio och innergården är stor med välvt tak. Byggnaden byggdes under 1400- talet och på borggården hade man troligtvis en marknad. En annan viktig byggnad är Palazzo Giannozzi som är kännetecknad av sina detaljer från 1300-talet. Under denna byggnad går en högst egendomlig gata som förbinder Piazza SS Annunziata med stadsporten Porta al Sole.

I Certaldo kan man även besöka den kända Italienska författaren Boccaccios hus som ligger på just Via Boccaccio. I dag finns här ett bibliotek och ett center för studier av hans verk. I Chiesa SS Jacopo e Filippo, som är en Romansk kyrka från 1200-talet, finner man en klostergård samt ett museum med konst och här finns även kvarlevorna från Boccaccio och och efter Certaldos skyddshelgon Beata Giulia dalla Rena.
- Ett annat sevärdigt palats är Palazzo Pretorio som byggdes som slott för Greven Alberti under 1200- talet. Här i riddarrummet finner man Jungfru Maria med barnet som gjordes 1489 av Pier Francesco Fiorentino samt ett krusifix från 1478. Här finner man även spännande fängelseceller och på våningen ovanför ställer man ut modern konst! Här finner man även ett äkta japanskt te-hus på innergården.

Byfester

I Certaldo kan man, om man har tur, råka på följande tillställningar som man arrangerar varje år.
- Mercantia- här finner man gatuteater, musik, dans och konsthandverk som hålls i den gamla stadsdelen var föreställningar och gatustånd står sida vid sida i de gamla gatorna och vid palats.
-Boccaccesca- en gastronomisk utställning med traditionella produkter i Slow Food anda.
- September är det ett historiskt upptåg i staden var deltagarna promenerar iklädda originala Medeltidskostymer. Hela processionen går genom gatorna i den gamla stadsdelen fram till Piazza Boccaccio var det hela avslutas med en föreställning av en av Decamerons noveller.
- Det hålls även en årlig Tuscany International Jazz Summer School And Arts Festival som varar en vecka. Här kan man delta i kurser, gå på utställningar och lyssna på koncerter.

Man kan även prova på att vara gäst vid en Medeltidsmiddag. Borden dukas upp på huvudgatan i den gamlsa stadsdelen och här hålls en festlig middag i 1300-tals anda, servitörerna hjälper till att komma i rätt stämning genom att vara iförda kostymer från epoken.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Certaldo

Vad tycker gästerna om i Certaldo?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner