Agriturismo La Fenice

Escapeaways kategori

Marie Strutzenblad
Besökt av
Marie Strutzenblad

Jag har precis kommit hem från en intensiv och spännande vecka i Toscana där jag besökt såväl gamla som nya "kollegor" och sitter nu återigen på mitt kontor med ett brett leende och drömmande blick. Det första jag konstaterar, när jag nu tänker tillbaka, är att det faktiskt är lätt att komma hem nöjd och glad från en Toscana resa, där speciellt själen blir "boostad". Och jag tänker att vem kan motstå denna regions otroligt vackra och varierande landskap, historiska sevärdheter och gastronomiska matupplevelser? Inte jag i alla fall!

När jag sedan tänker tillbaka på just denna lilla pärla blir mitt leende ännu bredare och jag kan knappt bärga mig att berätta mer. På varje resa är det alltid ett par besök som sticker ut från mängden och detta var precis ett sådant tillfälle och jag skulle nog vilja påstå att just Agriturismo La Fenice är ett av dem som sticker ut mest av alla, och kommer nog att vara så ett bra tag. Och allt beror egentligen "bara" på det bemötande vi fick, jag och min danska kollega Gabriella när vi trötta äntligen kom fram och parkerade vår dammiga Fiat 500 Trekking.

Linda, som ägarinnan heter, måste ha hört vår bil i tidigt skede för hon stod och väntade på oss utanför huset tillsammans med en annan person som senare skulle visa sig vara hennes svenska pojkvän. Efter att ha visat oss var vi skulle parkera var de båda snabbt framme för att hälsa oss varmt välkomna. Vi ursäktade oss direkt att vi var lite sena, men det viftade Linda bort och vi tågade alla upp för den lilla stentrappan som skulle ta oss upp till husets ingång. Så fort jag kom innanför ytterdörren kände jag mig hemma och blev positivt överraskad av det som väntade mig.

Familjär charm när den är som bäst

Jag och Gabriella stannade upp och tittade på varandra en kort stund, för detta var inte direkt vad vi hade föreställt oss. Jag skulle vilja påstå att majoriteten av boendena i Toscana, hotell som lägenhet, är i typisk rustik stil, och även om detta också hade rustika inslag så var det ändå helt annorlunda. Ja, det kändes faktiskt som om att kliva rakt in i någons privata hem, vilket vi i praktiken även gjorde. Du kommer nämligen direkt in i ett vardagsrum där det finns ett stort bord, stolar, soffa och diverse möbler som tillsammans med tavlor och böcker skapar en hemtrevlig atmosfär. I ena hörnet finns en trappa som leder upp till en stor "balkong" och ingången till övervåningen med sina två rum och respektive badrum. Vi hade tidigare blivit tillfrågade av Linda om vi ville äta middag med henne och eftersom vi var lite sena skyndade vi oss att slänga in väskorna på rummen och efter en snabb uppfräschning tågade vi ner för trappan igen i tron om att vi återigen skulle hoppa in i bilen. Varken Linda eller pojkvännen var synliga men så hörde vi rop bakom ett draperi i den andra änden av rummet. Här nere är vi, kom! Vi öppnade försiktigt draperiet och till vår förvåning steg vi in i Lindas privata hem och möttes av ett dukat bord och kastrullskrammel och först då gick det upp för oss att middagen skulle bli en "hemma-hos" upplevelse med hemlagat. Och ingen kunde vara gladare än vi! 

Himmelsk risotto och Vin Santo från 80-talet

Innan maten fick vi en fördrink som smakade sommar, lokal ost, salami och skinka, och jag måste få tillägga att när man är lite småhungrig, så som vi var, smakar inget godare. Linda befann sig ett trappsteg ner i sitt rymliga kök och rörde runt i grytan, vilket var helt förståeligt eftersom risotto kräver både kärlek och omsorg, men så blir ju resultatet också därefter. Det som var det mest påtagliga var den avslappade atmosfären som rådde, och det kändes helt naturligt att stå där i hennes hem och småprata om allt mellan himmel och jord samtidigt som hon lagade mat. Linda berättade att gården varit i familjens ägor sedan lång tid tillbaka, faktiskt ända tillbaka till år 1527 och att det var först år 2001 som hon, tillsammans med pappan, bestämde sig för att hyra ut ett av rummen. Systern bor också kvar, berättade Linda, fast i en helt annan del av byggnaden och jag blev förvånad över att här bodde fler människor för det kunde man inte alls märka, tvärtom, och systern såg vi inte till en enda gång.

Den underbara risottodoften spred sig genom rummen och det hade blivit dags att slå sig ner till bords. Vi åt och åt (för som vanligt i Italien ska det ätas både förrätt, huvudrätt och efterrätt) och drack ett gott vin till. Jag hoppade efterrätten men när Linda med stolthet i rösten frågade oss om vi ville smaka hennes farfars Vin Santo från 80-talet kunde jag inte motstå. Jag har inte så mycket kvar av den, sa hon och jag bjuder den inte på vem som helst, tillade hon med glimten i ögat. Vi kände oss ärade där vi satt och småsmuttade på de dyrbara dropparna som fick bli pricken över i:et denna varma majkväll innan det var dags att krypa till sängs.

Egentillverkad biologisk olja och stor passion

Linda Bernardinello är en ung och dynamisk kvinna som vet vad hon vill och det märks att hon brinner för det hon gör. Och passion måste du ha om du ska driva en plats som denna och på egen hand. Att tillverka sin egen olivolja är nästan ett måste i Italien, även om jag förstått, efter att ha pratat med så många olika lantbrukare, att det kostar mer än vad det smakar. Det är nämligen både en lång och dyr process, men precis som med vintillverkning ligger det i blodet hos en Toscana-bo och det är passionen som är den drivande kraften. Runt om La Fenice stoltserar de vackra olivträden och givetvis tillverkar även Linda de gröna dropparna, som du kan provsmaka och köpa med dig hem. Men det är inte bara Italien som är Lindas hem. Hon berättade att hon håller på att lära sig svenska eftersom hon bor i Stockholm vissa delar av året tillsammans med sin pojkvän. Och visst förstod hon mycket av det vi sa, fast hon blygsamt inte ville erkänna det.

Jag längtar redan tillbaka

Agriturismo La Fenice är som sagt en charmig gammal gård där man förr drev lantbruk. I dag råder här däremot ett lugn (förutom när tuppen gal i fjärran) och stillheten var påtaglig när vi stod i trädgården och blickade ut över det vackra landskapet som låg framför oss. I trädgården, där du kan röra dig fritt, finns ett fint poolområde där solstolar och parasoll står utplacerade i en position så att du ska kunna njuta av utsikten över de gröna kullarna och Santa Cristina. Och även om jag själv inte hann inta poolläge så kan jag föreställa mig att det måste vara mysigt att få koppla av här med ett glas vin och se solen gå ner. Ja, jag trivdes verkligen bra på Linda's lilla gård och lovade mig själv att jag skulle försöka titta förbi i sommar under min semester och jag längtar redan.

Upplev det bästa av två världar

Att jag personligen trivs i just detta område beror på att jag befinner mig i de östra delarna av Toscana och kan på så sätt även njuta av allt det som grannregionen Umbrien har att erbjuda. Och den har verkligen mycket att erbjuda, både vad gäller sevärdheter, natur och mat (som dessutom är mycket prisvärd)! Först rekommenderar jag dig dock att ta det lugnt ett par dagar så att du kan bo in dig i området, inandas den sköna atmosfären och unna dig några härliga sol och badstunder. När du sedan känner att det är dags att upptäcka regionens små pärlor kan du antingen bege dig nordväst mot det kända Chiantiområdet och Florens eller västerut mot fantastiska Siena och Crete Senesi. Öster om dig ligger Italiens gröna hjärta, Umbrien, med alla sina pittoreska byar och städer och söder om dig hittar du den fina Trasimenosjön och städer som Perugia och Spoleto. På närmre håll har du Castiglion Fiorentino som är en söt liten by med barer, restauranger och butiker. En gång i veckan hålls här även en stor marknad där du kan köpa allt mellan himmel och jord.

En annan stad som blivit känd genom filmen "Under Toscanas sol" är Cortona. Här kan du strosa runt på kullerstensgatorna och njuta av den medeltida atmosfären med en god glass i handen eller slå dig ner på en av de trevliga uteserveringarna med en cappuccino och titta på folkmyllret. En sak är i alla fall säkert - det finns så mycket att se och göra inom lagom dagsetapper att en vecka knappt räcker till.

Bra att veta om Agriturismo La Fenice

Eftersom Linda bor på gården finns hon nästan alltid till hands, och hon hjälper mer än gärna till eftersom hon månar om att du ska trivas. Så det är bara att "haffa" henne när du får tillfälle och önskar hjälp. Frukosten för dig som bor i rum serveras i det gemensamma vardagsrummet eller ute i trädgården och består av kaffe, te, juice, youghurt, bröd, kakor, frukt m.m. Om du önskar t.ex. äggröra går detta också att beställa. Bor du i lägenhet och önskar frukost är denna på förfrågan, men säg gärna till Linda i god tid innan. Agriturismo La Fenice har ingen restaurang men du har endast ett par kilometer till den närmsta (likaså liten mataffär), ännu fler i Castiglion Fiorentino och ute i trädgården finns det grillmöjlighet. Det finns två huskatter hemma hos Linda, Asia och Nuvola men de håller sig mest för sig själva.

La Fenice har ett fint litet kapell, där Linda och hennes syster är döpta, som Linda tålmodigt har återställt, och som idag går att använda. I lägenheten finns små interna trappsteg och rummens badrum ligger utanför rummen men är privata. Poolen är fungerande mellan den 1/6-30/9 beroende på väderleken, men kan eventuellt öppnas upp tidigare om du frågar och om vädret tillåter det. Cykel kan du hyra i Castiglion Fiorentino och om du frågar Linda snällt (och om hon har möjlighet) så kan hon hjälpa dig med allt det praktiska. I området finns det möjlighet till ridning och matlagningskurser, bara för att nämna något.

Du kan hyra hela huset

Från 2018 har Linda bestämt sig för att hyra ut hela huset så att du tillsammans med släkt och vänner kan få njuta av denna underbara plats. Detta innebär även att du har tillgång till fyra sovrum (varav två av dem tar upp till tre personer) och tre badrum, ett rymligt kök med matplats/vardagsrum, stort allrum samt en pergola där du kan njuta av maten. Linda bor då i den andra lägenheten som ligger runt hörnet och med egen ingång (diskret läge), vilket innebär att hon är alltid är tillhands om det skulle behövas och hon sköter om stället, trädgården och poolen utan att inkräkta för mycket på er privathet.

Därför ska du välja Agriturismo La Fenice

 • Närmaste flygplats: 119 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering / Garage

Agriturismo La Fenice är inte tillgänglig i dagsläget

Agriturismo La Fenice är inte en del av programmet hos Escapeaway i dagsläget.

Karta och avstånd

 • Närmsta stad med restauranger och shopping, Castiglion Fiorentino – ca 6,7 km
 • Underbara Cortona med sitt mysiga centrum - ca 16 km
 • Arezzo med större utbud - ca 25 km
 • Trasimenosjön och Castiglione del Lago i Umbrien - ca 35 km
 • Pienza med sin underbara utsikt - ca 56 km
 • Siena, Italiens kanske mest älskade medeltidsstad – ca 81 km
 • Pisa med sitt lutande torn – ca 185 km
 • Ponte Vecchio, shopping och domkyrkan i Florens – ca 105 km
 • Hjärtat i vindistriktet Chianti, staden Greve in Chianti – ca 105 km
 • Etruskernas bergsstad, Volterra – ca 131 km
 • De “1000” tornens stad, San Gimignano – ca 118 km
 • Rom Fiumicino flygplats – ca 240 km
 • Florens flygplats – ca 113 km
 • Bologna flygplats - ca 202 km

På Agriturismo La Fenice finns endast två sovrum och en lägenhet som är möblerade med familjens antika möbler vilket ger extra charm. De två sovrummen, som är på ca 20 m², ligger på ovanvåningen och har vars ett stort badrum, som ligger utanför rummen men som är privata. Det finns sittplatser ute i trädgården som du kan nyttja.

Lägenheten däremot ligger i gårdens gamla cantina, med separat ingång på husets andra gavel och har egen uteplats strax intill. I lägenheten finns ett litet kök där du kan laga dina måltider, öppen spis, 2 sovrum och badrum med badkar/dusch. Extrasäng möjligt i ett av rummen och lägenheten är på totalt ca 75 m². Luftkonditionering finns inte eftersom Linda anser att detta inte behövs p.ga husets konstruktion med tjocka stenväggar. Lägenheten kan kännas lite mörk då den har stenväggar och små fönster, vilket innebär ett mindre ljusinsläpp.

Hela huset erbjuder 4 sovrum och tre badrum samt kök och matrum. Om du hyr hela huset har du privat pool och tillgång till tvättmaskin. Huset går att hyra i maj, juni och september.

Faciliteterna i rummen är;

 • Sat-TV
 • Wi-Fi

Faciliteterna i lägenheten är;

 • Sat-TV
 • Wi-Fi
 • Kaffekokare, brödrost, vattenkokare m.m
 • Ugn
 • Strykmöjligheter
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Nedan har vi listat utvalda hotell- och rumsfaciliteter på Agriturismo La Fenice. En del kan vara gemensamma och/eller mot avgift på plats eller höra till specifika rumskategorier.

 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering/garage (ev. mot avgift)
 • 2 eller flera sovrum

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Via Santa Cristina 25
52043 Castiglion Fiorentino

Koordinater

Latitude: 43.3593
Longitude: 11.9807

Så kan du resa

Hos Escapeaway kan du som kund se fram emot möjligheten att sätta ihop din semester precis som du vill. Det vill säga flexibelt avresedatum, reslängd och avreseflygplats. Naturligtvis är det också möjligt att enkelt boka endast hotell, om du vill ordna transporten till och från destinationen själv.

Information om aktuella flygrutter och flygtider finns i steg 2 i sökmotorn när du söker en resa.

På alla resor som inkluderar flyg och hotell har du också möjlighet att boka till en hyrbil eller en transfer tur och retur till ditt hotell. Vi erbjuder både privat transfer eller en delad transfer som kan ha flera stopp. Information om transfer samt kategorier och aktuella priser för biluthyrning kan också ses i de efterföljande stegen i sökmotorn. Priserna för biluthyrning gäller för hela vistelsen med upphämtning/återlämning i samband med ankomst/hemresa till och från vald ankomstflygplats.

Visa mer

Liknande hotell

Italien, Toscana, Castel Focognano
 • Närmaste flygplats: 121 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.3 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Castiglion Fiorentino
 • Närmaste flygplats: 122 km
 • Avstånd till centrum: ca. 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Marche, Macerata Feltria
9,7
Fantastiskt
18 omdömen
 • Närmaste flygplats: 105 km
 • Avstånd till havet: ca. 40 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Destinationer Toscana

Visa fler