Resor till Castellina in Chianti

Rödvin, mera vin och vildsvin

Castellina in Chianti är en stämningsfull vinstad belägen på kullarna mellan Florens och Siena. Den största delen av stadens centrum är byggd under Medeltiden och enstaka spår pekar helt tillbaka till Etruskernas tid.

Staden ligger mitt i det kända Chianti vindistrikt där man producerar det berömda rödvinet med samma namn. Majoriteten av centrum är byggt i slutet av Medeltiden med några enkla spår från Etruskernas tid. En samling av dessa kan man se på byns etruskiska museum.

Imponerande byggnader

Utöver rådhuset som ligger i den gamla och väldiga borgen Rocca Comunale di Castellina kan man glädja sig med att besöka fästningen Palazzo Ugolini-Squarcialupi eller en av de många borgar, slott eller vingårdar som finns nära byn. Man kan också besöka kyrkan Chiesa del S.s Salvatore från 1600-talet för att se närmare på de skatter kyrkan har att visa. Man kan bl.a. se en renässans-staty i trä av St Barnabas, ett toscanskt krucifix från 1700-talet och de tre kyrkklockorna som härstammar från 1797.

Gå genom historien

Föredrar man att uppleva en by genom att gå omkring i centrum kan man i Castellina in Chianti traska igenom historien under en vacker medeltidspassage som löper längs den östra bymuren som kallas Via delle Volte. Från början var det ett offentligt och öppet rum som blev använt till både heliga och militära ändamål. Sedan dess har passagen blivit övertäckt av privata bostäder då man inte längre hade behov för muren som försvar.

Gågata med restauranger och butiker

Castellina in Chianti har dessutom en gågata som heter Via Ferricio där man finner både souvenirbutiker och mataffärer samt caféer och restauranger, bl.a. två med med varsin michelinstjärna; Ristorante Albergaccio di Castellina och Ristorante al Gallopapa. Är man vinintresserad kan vi nämna att Castello di Fonterutoli är ett av de lokala och välrekommenderade vinhusen som är värda att smaka på.

Vildsvin som äter skor

Naturen omkring Castellina in Chianti kännetecknas av vinmarker och utsträckta skogar med vildsvin, fasaner, harar, rävar och ekorrar. Den bästa tidspunkten för att se vildsvin på är om natten då de kan ses utmed vägarna eller ibland tätt på bebyggelse. Så det är en god idé att hålla matvaror och andra ägodelar innanför dörren, då vi hört om vildsvin som äter skor.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Castellina in Chianti

Populära hotell i Castellina in Chianti

Italien, Toscana, Castellina in Chianti
9,5
Fantastiskt
117 omdömen
  • Närmaste flygplats: 57 km
  • Avstånd till havet: ca. 95 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Castellina in Chianti
9,3
Fantastiskt
490 omdömen
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Castellina in Chianti
9,6
Fantastiskt
538 omdömen
  • Närmaste flygplats: 77 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Castellina in Chianti?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 30 recensioner