Resor till Casentinodalen

Casentinodalen sträcker sig över ett område som gränsar ner mot Arezzo i det östliga Toscana. Området har mycket att bjuda på även om det inte riktigt kan mäta sig med sin granne Chianti.

Här finns många sevärdiga kyrkor, imponerande slott som Castello di Poppi och vackra medeltidsbyar som under feodalismen tillhörde en närliggande borg eller ett slott som alla hade sin handel och samliv.

Man finner även klassiska konsthantverk, konstskatter och religösas monument i Casentino, så som kapellet Verna, klostret i Camaldoli eller historiska områden som Campaldino var slaget mellan Guelfi och Ghibellini stod den 11 Juni 1289. Casentino har också inspirerat Dante till att skriva några av de mest berömde avsnitten i den Gudomliga Komedin och det sägs att ett av de torn på slottet Castello di Romena har inspirerat poeten till sin uppfattning av helvetet.

Ett annat outtömligt kapitel i Casentinodalen är naturen och den rena luften, här kan man lägga vardagen med stress bakom sig för att ge sig in i Casentinodalens gröna oas av lugn och stillhet. Gillar man att tillbringa en aktiv fritid så finns här mycket man kan göra; mountainbike, trekking, ridning, paragliding, simning, fiska samt på vintern åka skidor och om sommaren paddla kanot, detta kan man göra t.ex. vid berget Falterona var Arnofloden har sitt utlopp, längst Arnoflodens i dalen, vid de svavelhaltiga källor vid Chiatignano och inte minst av Nationalparken Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi´s 600 km långa stigar.

Nationalparken består av gamla skogar med granar, bok och kastanjer (varav några är över 500 år gamla) och den är rik på blomster, plantor och djurliv. Mitt i skogens stillhet finner man Europas äldsta natur reservat som framstår som ett litet orört och oframkomlig urskog, detta är Riserva di Sasso Frantino. Har man en gång varit i parken behöver man inte fundera över varför man valt att ge parkens motto: Nationalparken, var träden växer upp till himlen.

Historia: Vad som även gäller för andra områden i Toscana så har etruskerna även lämnat spår efter sig i Casentinodalen. Vid Lago degli Isoli finner man en av områdets viktigaste arkeologiska utgrävningsplatser, dessa utgrävningar tyder på att etruskerna ansåg att berget Falterona var heligt, t.o.m till en sådan utsträckning att de kastade offergåvor i sjön Ciliegata som ligger nära Arnoflodens utlopp. Man har här funnit kvarlämningar från etruskerna och några av dessa kan man finna på The British museum i London och på Louvre i Paris. Genom tiderna har olika makthavare haft inflytande i dalen, medan Casentino har haft inflytande på grannregionen Emilia-Romagna, detta gör att de två grannregionerna som möts här uppe på toppen av Apeninnerna har hört samman i nästan 500 år. Från mitten av 1400-talet och fram till fascismen hörde en del av Emilia-Romagna administrativt under Toscana med tydligt inflytande på kulturen, språket, konsten och gastronomin, därför kallade de toscanska storhertigarna den västliga delen av Emilia-Romagna för Romagna Toscana.

Sevärda monument:Nationalparken har två viktiga monument som har både en historisk men även spirituellt värde för Casentino; eremitbostaden vid Camaldoli som byggdes av San Romualdo år 1012, för att kunna meditera ostört. En av orsakerna till att han valde just detta ställe sägs vara att han trodde att skogen hade en helande inverkning på såväl kropp och själ. Att ta vara på skogen var en del av ritualerna i munkorden vid kapellet i Verna.

Kapellet i Verna uppfördes på berget var San Francesco av Assisi mottog gåvor år 1213 för att han skulle skapa en heligt plats. Kapellet är omgivet av stora klippklyftor på ena sidan och på den andra sidan är den beskyddad av en äventyrlig skog som genom århundraden varit bevarad av Franciskanmunkarna.

Traditionella produkter från Casentino:"Säg mig vad du äter och jag ska berätta vem du är" är ett gammalt ordspråk som kommer från detta område. Ett område som använder kastanjer, majs, tomater, potatis(speciellt potatisen patata rossa di Cetica, som egentligen kommer från Skottland) och svamp som basmat. Av detta gör man olika traditionella rätter så som Aqcuacotta (vilket helt enkelt betyder kokat vatten och en simpel soppa) och Scottiglia ( en rätt med många olika slags köttstycken i en bas sås med lök, vitlök, selleri, morötter, tomat samt olika kryddor). Köket är dessutom känt för skinkan prosciutto del Pratomagno och deras andra skinkor från Casentino samt för sin tillredning av vildsvin, hare, grodor, öring och ål. Och lyckas du hitta den lilla gula Zolfinobönan bör du ta med dem hem, eftersom de är mycket delikata och mjuka i smaken.

Nationalparken och flera lokala institutioner har gått med i föreningen Slow Food om att framhäva de lokala produkterna från Casentinodalen som knyter an områdets egna gastronomiska produkter. Ett kulturarv som hör samman efter tusentals år av samspel människa och natur emellan.

Vinet i Casentino är långt från så känt som vinerna från det mer centrala Toscana, men man arbetar intensivt med att framhäva sina viner som definitivt förtjänar att smakas. De tre större producenterna i området är Gianni Ceccarelli från Poppi, don Arrigo för munkarna från Camaldoli och Lorenzo Massart från verksamheten Poggiotondo vid Subbiano (se mer här för besök eller vinprovning: http://www.poggiotondo.it)Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Casentinodalen