Resor till Capalbio

Capalbio är en charmig medeltidsstad i södra Toscana. Här några få kilometer från kusten i det område som också kallas Maremma går livet sin gilla gång. När du flanerar runt på de smala, labyrintiska gatorna eller står och blickar upp mot de höga murarna på borgtornet högst upp i staden kan du lätt känna dig som förflyttad till en annan tid. Staden har ett litet kompakt centrum men du kan tillbringa mycket tid med att utforska de många detaljerna.

Capalbio hade sin storhetstid under 1300- 1400-talet men när Siena 1555 erövrades av den florentinska familjen Medici miste staden sin betydelse och började förfalla. Liksom resten av Maremma fick staden dock nytt liv under 1900-talet. Idag är den gamla stadsdelen Centro Storico på kullens topp ett mycket populärt utflyktsmål som sjuder av liv från morgon till kväll under juli och augusti. Under denna period är det en god idé att boka bord om du vill avnjuta en middag på en av de trevliga restaurangerna som döljer sig på de smala gatorna. Utanför sommarens högsäsong råder det en mer fridfull atmosfär.

Uppifrån den gamla borgmuren kan du njuta av en fantastisk utsikt över de böljande kullarna ner mot det azurblåa havet. Det faktum att du efter en kort biltur härifrån han lägga dig på kilometerlånga sandstränder vid det inbjudande Medelhavet gör bara Capalbio till ett ännu mer attraktivt resmål. Kastar du dina blickar lite längre österut kommer du nedanför dig se den nyare delen av Capalbio. Där nere hittar du utöver några hotell också en handfull matställen och enstaka butiker.

Vingårdar, fantasifull konst och Toscanas bästa stränder

Går resan till Capalbio så bör du heller inte gå miste om att besöka Giardino dei Tarocchi (Tarotträdgården) som bara ligger 10 minuters körning bort. Detta är en spektakulär konstpark skapad av den fransk-amerikanske konstnären Niki de Saint Phalle som från 1975 och cirka 20 år framåt i samarbete med en rad andra konstnärer och hantverkare har trollat fram en fantastisk värld av färgrika skulpturer. Ett fint utflyktsmål för både barn och vuxna.

Nära Capalbio ligger också åtskilliga vingårdar som erbjuder spännande rundvisningar och naturligtvis provsmakningar. Området blev förvisso först en del av Denominazione di origine controllata (DOC) klassificeringen 1999 men här finns långa traditioner för produktion av rödvin, rosévin och vittvin. Du kan på det hela taget se fram mot de gastronomiska upplevelserna när du reser till Capalbio.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Capalbio