Resor till Calci

Staden finner man mitt i en dal med hus, gårdar, eremitbostäder, kloster och kyrkor utspredda mellan olivlundar och kastanjeskog. Tillsammans utgör de dalen Valle Graziosa. Under 1500-talet grundlade man i utkanten av stan ett karteuserkloster, som är känt som Certosa di Pisa eller Certosa di Calci (alltså Pisa eller Calci Karteuserkloster), idag museum under universitetet i Pisas administration. Och det är detta museum som utgör byns största sevärdhet.

Namnet Calci kommer från det latinska calx, calcis, det vill säga det italienska ordet för kalk, calce, som i stora mängder finns i klippgrottorna längs kusten ut vid bergen. I dokumenter från romartiden finns detta lilla samfund omtalat som Locus Calcis, vilket stämmer överens med den kalkindustri som redan på den tiden var igång.

Staden i dalen

Calci ligger mitt i en dal med hus, gårdar, eremitbostäder, kloster och kyrkor utspredda mellan olivlundar och kastanjeskog. Tillsammans utgör de dalen Valle Graziosa. Under medeltiden var Calci ett arbetande lantbruks- och industrisamfund på floden Zambras bredd, under dominans av biskopen från Pisa fram till 1867, var den blir självständig kommun. Olivproducenterna producerade den finaste oljan, medan floden Zambra gjorde sitt för den nödvändiga kraft under kvarnhjulen så fabrikerna fungerade. Här hade man en flitig produktion av ull som skapade tyg och kläder.

Största sevärdhet

Vid slutet av medeltiden bosätter sig eremiterna San Jacopo och Verano alla Costa d'acqua samt Sant'Alessandro i utkanten av skogarna. Dessa eremitbostäder var kända både när och fjärran och därför antar man att Bernardo da Chiaravalle har besökt dessa platser under sitt uppehåll i Pisa i 1135. Under 1500-talet grundlägger man i utkanten av byn ett karteuserkloster som är känt som Certosa di Pisa eller Certosa di Calci (alltså Pisa eller Calci Karteuserkloster), idag museum under universitetet i Pisas administration. Och det är detta museum som utgör byns största sevärdhet.

Staden ligger ca. 79 km från Florens, 22 km från Livorno, 19 km från Lucca och 14 km från Pisa.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Calci