Resor till Buti

Denna trevliga lilla stad ligger fridfullt bland de toscanska kullarna 22 km söder om Lucca och 28 km öster om Pisa. Buti bjuder inte på stora kulturella sevärdheter men stämningen i staden är autentisk och präglas otroligt lite av de stora grannstädernas massiva turism. Trots att här inte finns några stora kulturskatter så är staden känd för något, nämligen sina hästkapplöpningar som även kallas för Il Palio, precis som man känner det från Siena.

Faktiskt är stadens invånare så fascinerade av de fyrbenta djuren att barnen red till skolan länge efter krigsåren, faktiskt helt till 80-talet var det precis liika vanligt att komma till skolan på egen häst som det var att cykla eller gå. Speciellt olivodlarnas barn, som bodde uppe på olivlundarnas branta sluttningar, red till skolan varje dag.

Buti borde dessutom vara känt för annat än deras Palio, för bland kullarna omkring Buti växer otaliga oliventräd och gårdarna i detta område framställer något av Italiens (och därmed världens) bästa olivolja.

I stadens finns ett rikt urval av caféer, restauranger och pizzerior, så är man här inte längre än en vecka, behöver man nästan inte äta middag på samma ställe två gånger. Dessutom är staden nära förbunden med dess grannstäder, varför man på en radius av ca. 5 km. kan hitta allt från små till väldigt stora supermarket, marknadsplatser med olika aktiviteter från antikvitetsmarknad till matvarumarknad till kläder och krimskramsmarknad, m.m.. Grannstäderna råder dessutom över fina butiker, flera restauranger och massor av liv.
Tycker man om aktivet under semestern kan det nämnas att det omkring Buti finns 25 km. cykelväg, vilket bör uppskattas då det inte är vardagsmat i Italien.

Stadens historia

Buti har enligt uppgift romerska anor, dock är dessa fullständigt destruerade efter otaliga krig mellan de gamla bystaterna Pisa, Lucca och Florens, var staden blev bränd, förstörd, uppbyggd på nytt för att åter bli riven ner. Man hörer om Buti för första gången omkring år 1000, då den uppstår som centrum omgiven av försvarsverk som Borgana Panicale, Farneta, S. Stefano in Cintoia, Nocce, Tonini, S. Giorgio och S. Agata. Några är idag fullständigt nedsjunkna I jorden medan andra står kvar I ruiner och några reser sig stolta från medeltiden.

Buti är idag en stad med 5.500 invånare och består av två stadskärnor: Buti och Cascine som är förbundna av en väg som går längs Rio Magno genom samhället La Croce.

Intressanta monument

Borgen Tonini reser sig upp över Buti och är rik på byggningar från 1600- och 1700-talet. Den viktigaste av dessa byggningar är Villa Medicea, som heter så då den byggdes av Medici-familjen omkring 1550.

Nedanför borgen kommer man till stadens centrum och sockenkyrkan S. Givanni Battista. Kyrkan är ursprungligen antik men blev i början av det förra århundradet utvidgad och restaurerad. Under Pisas herredömme (omkring år 1300) hade Buti 11 kyrkor. Utav dessa 11 ska nämnas, förutom den just nämnda, den romerska kyrkan S. Francesco på Piazza S. Francesco och kyrkan Santa Maria delle Nevi. Den sistnämnda är det möjligt att komma till om man följer Via dei Molini som för till Monte Serra. Kyrkan är beliggande där var den gamla borgen Panicale låg och härstammar troligtvis från 1200-talet.

Palio i Buti

Det omtalade Palio är en av de största traditionerna i Buti. Hästkapplöpningen heter Palio di S. Antonio och är en årlig attraktion som tar plats den första söndagen efter den 17 januari. Varje kvarter klär ut sig med historiska dräkter och intar deras fasta platser i paraden genom stadens centrum och om eftermiddagen vid själva loppet belönas den vinnande hästen, jockeyen och kvarteret med Il Palio, som är en typ av flagga.

De olika kvarteren klär sig i historiska färgglada kläder och intar sina fasta platser i stadens centrum där hästarna löper igenom stadens centrum. Vinnaren (och även kvarteret) belönas sedan med Il Palio som är en flagga.

Den 13 september 1848 höll man en hästkapplöpning där den duktigaste jockeyn fick 12 guldmynt. Redan den 14 januari 1805 höll man den fest för Sant´Antonio som sedan skulle bli den tradition som man fortsätter med även idag.

På ett möte den 15:e december 1960 bestämdes det att stadens befolknings skulle delas upp i sex kvarter och varje kvarter fick en varsin av de sex kyrkor som staden hade. Varje kvarter fick även en färg: kyrkan Pievania (blå med vitt kors), kyrkan San Francesco (gult och svart), kyken San Rocco (vit och röd), kyrkan Ascensione (grön och svart), kyrkan San Nicolao (vit och svart), kapellet Case Popolari (från Croce – röd och svart).

Den första kvarters- uppdelade hästkapplöpningen hölls 1961 då Pievania -kvarteret vann. Efter många års successfulla hästkapplöpningar skedde det oundvikliga år 2007; två hästar kom i närkontakt i en av de farligaste kurvorna, en jockey dör och det blev många skadade och två blev handikappade. Man är mycket ledsen över denna händelse och gör allt för att undvika att liknande händelser inträffar igen.

Loppet: På den stora dagen, efter den heliga mässan för hästskötarna är det tradition att träffas i sitt kvarter för att prata och äta den tarditionella måltiden trippa (ko-mage). Efter lunch går alla kvarter genom staden fram till torget frmaför kyrkan var hästarna välsignas och omkring 14:45 startar loppet.
Det hålls två lopp var det till varje lopp väljs tre hästar som ska tävla mot varandra. Sedan hålls ett tredje lopp var vinnaren koras.

De hästar som vinner de tre första loppen kämpar om finalen. I allt hålls fyra lopp. På söndagen innan hästkapplöpningen överlämnas flaggan (Il Palio) till prästen som behåller den fram tills den nya vinnaren koras.

Hela denna dag avslutas med en stor fest där varje kvarter lagar sina egna specialiteter.


För ytterligare information och upplysningar om de olika lagen och rutten på loppet: www.paliodibuti.org og her:

Kastagnefesten

Buti hedrar dessutom sitt förflutna med den religiösa och folkliga festen Sagra della castagna (Kastagnefesten) som avhålls varje år den tredje söndagen i oktober. Bearbetning av kastanjer, både som livsmedel och som konstnärlig till möbler och liknande, härstammar från området vid Buti.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Buti