Resor till Bolgheri

Semester med viner, historia och badstränder

Bolgheri är en liten, gammal och romantisk stad som ligger på höjderna söder om Livorno och bara 10 kilometer från havet.

De sista 5 kilometerna upp till staden från San Guido kör du på en lång allé, flankerad av stora vackra cypresser. Allén, Viale deo Cipressi, är känd långt bortom Bolgheri, bland annat tack vare en av Italiens mest lända poeter från 1800-talet, Giosuè Carducci, som skrev en berömd dikt om just denna allé.

Vid ankomsten till staden är det första du möter den stora stadsporten Castello di Bolgheri. Fortsätter du genom denna, kan du utfoska den lilla stadens charmiga gator med alla dess rustika byggnader. Flera av dessa byggnader, är inredda med små butiker och restauranger.

Karta över Bolgheri

Staden är inte stor, men du kan likväl skapa dig en bättre överblick genom att klicka på kartan över Toscana här nedan. Här kan du också se vilka semesterbostäder och hotell vi erbjuder i området. 

De goda vinerna

Namnet Bolgheri klingar vackert i många vinälskares öron, för från backarna ut mot havet kommer några av Italiens bästa viner: Sassicaia, Ornellaia, Grattomacco, Paleo, Masseto, Messorio, Scrio och Guado al Tasso.

Vinupplevelser

Om du vill få med dig en stor vinupplevelse hem, ska du smaka en av ovan nämnda flaskor. Sassicaia är nog den mest berömda och Messorio den dyraste, medan de andra är något mer prisvänliga (dock inte "billiga"). Av de nyare årgångarna ska man framförallt hålla ögonen på 1997-1999 (men 2001 från Masseto är näst intill perfekt!) men samtidigt ska man veta att priset kan variera väldigt mycket från butik till butik.

Är du mer intresserad av en semester i vinens tecken, än en badsemester, ska du läsa mer om en vingårdssemester i Toscana här.Utvalda semesterbostäder och hotell i Bolgheri

Många stannar endast i Bolgheri på ett kortare besök. Staden kan dock också varmt rekommenderas till en längre vistelse, där man också har möjligheten att uppleva stämningen på de tidiga morgontimmarna eller på kvällen när dagsturisterna har åkt vidare.

Använd sökmotorn här på Escapeaway för att hitta handplockade semesterbostäder i Bolgheri. Oavsett om du är på jakt efter ett hotell, ett B&B eller en lägenhet, har du bäst möjligheter att hitta det här hos oss. Vi har stor erfarenhet av att välja ut de bästa semesterbostäderna i Italien, och framförallt i Toscana har vi ett stort och brett urval.

Flygplatser och transport

Om du föredrar att flyga till Italien, ligger flygplatsen i Pisa inte så långt bort från Bolgheri. Närmaste tågstation ligger i utkanten av staden, men där är flera avgångar från den närliggande staden Cecina.

Utflykter

Du bor mitt i ett av Italiens bästa vinområden, och har därför de ideala förutsättningarna för en semester full av gastronomiska upplevelser i medeltida städer, samt avslappning vid stranden. Reser du med barn, krävs det kanske lite mer liv och rörelse för att säkra en lyckad semester, och då kan en utflykt till Toscanas största nöjespark kanske passa, Cavallino Matto. Det är heller inte så långt till Acqua Village Cecina, där det finns tillräckligt med nöjen också till de mest krävande vattendjuren.

Lokala länkar

Du hittar mer information om Bolgheri DOC (vindistriktet) på deras officiella hemsida här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bolgheri