Bilsemester i Toscana

Kör själv och utforska Toscanas gröna, böljande landskap och fascinerande städer på en avkopplande bilsemester.

Drömmer du om ett äkta italienskt äventyr i de vackraste omgivningar där du själv bestämmer farten? Då är en bilsemester i Toscana med Escapeaway en fantastisk möjlighet. Ja, faktiskt det bästa sättet att uppleva denna underbara region och dess gömda skatter.

Bilsemester i Toscana - Italien kulturella hjärta

Många delar av världen är kultur ”något extra”. Något att göra på sin fritid. Men i Toscana är kultur närvarande överallt. Regionen bjuder på en unik koncentration av storslagna, historiska städer, där Florens och Siena är de viktigaste. Men regionen är också full av små charmiga landsbyar som har varit bebodda sedan etruskerna (900 – 400 f.Kr.). Du kommer uppleva de mest pittoreska landskap, några av historiens viktigaste konstverk samt mat och vin i en klass för sig när du kör runt i vackra Toscana.

Bilsemester i Toscana ger dig de perfekta omgivningar för en semester med fokus på upplevelser, nöjen och avkoppling – allt med dig själv som din egen reseledare. Ta en avstickare till en by i bergen, och doppa fötterna i en bassäng, i sten, från klassisk tid, fylld av en naturligt varm källa. Eller stanna till och ät en bit mat på en traditionell, familjedriven restaurang. Här kan du glädja smaklökarna med salt, lokalt producerad prosciutto-skinka, vällagat oxkött av hög kvalitet, pappa al pomodoro (tomat och bröd i en läcker stuvning – en toskansk specialitet) och ett glas smakfullt Chianti.

Escapeaway kan hjälpa dig skräddarsy din bilsemester till Toscana så den blir helt rätt i förhållande till dina önskemål.

På bilsemester i Toscana ska det finnas utrymme för raster

I nästan alla städer och landsbyar i Toscana kommer du ha tillräckligt att se och göra. Det finns massor av dolda skatter i de mindre kända byarna, och du blir aldrig helt färdig med att utforska denna kulturrika italienska regionen. Det är heller inte ett problem att hitta ett hotell eller ett annat ställe att övernatta på som passar just dig och din familj.

Hus och villor att hyra, lantliga hus som förvandlats till moderna hotell; mysiga Bed & Breakfast längs de vackra vägarna, familjevänliga agriturismo och residens med alla bekvämligheter samt charmiga boutiquehotell i städerna – Toscana har en rad fina alternativ när du behöver en välbehövlig natts sömn och kanske tillbringa ett par dagar när du tar god tid till att titta på dina omgivningar.

Nordliga Toscana är rikt på upplevelser

På vägen genom norra Toscana bör du såklart stanna till i de historiska städerna Lucca, Florens och Pisa.
När du är i området runt Lucca  kan du med fördel passa på att utforska de mäktiga Apenninerna. Ta gärna vägen förbi den mindre kända bergsbyn Barga, en av Toscanas många dolda pärlor som erbjuder en fantastisk panoramautsikt över bergen.
Vägen från Lucca till Pisa längre söderut är full av oförglömliga landskap och spännande platser där du kan bo under semestern. Pisa är naturligtvis ett måste för de flesta som besöker Toscana.

Staden är mest känd för det lutande tornet från 1100-talet som lutar åt sidan, eftersom grunden till byggnaden var för svag. Pisa har dock liksom de flesta städerna i Toscana, mycket mer att erbjuda än dess landmärke. Förutom att uppleva Piazza del Miracoli som är Pisas vackra historiska centrum, kan du beundra många intressanta monument i staden.

Ta också bilen och kör utanför Pisa där du kan besöka Calci kloster och basilikan San Piero a Grado. I detta område finns också många naturliga, varma källor.

Siena – en av Toscanas vackraste städer

Siena är Toscana näst största stad och en nära rival till Florens när det gäller kultur, arkitektur och historia. Staden är behaglig och stämningsfull, och här kan du lätt tillbringa en dag eller två på din bilsemester. Låt dig imponeras av Sienas många spännande palats, till exempel Spannocchi på det överväldigande vackra torget Piazza Salimbeni. Spannocchi-palatset var Sienas första renässanspalats och byggdes i 1473.

Fasaden på Sienas domkyrka är också en syn du inte bör missa. Det är också där resterna av en kyrka som man uppgav skulle arbetas vidare på efter digerdöden 1348, vilket minskade Sienas befolkningen från 100.000 till 30.000. Ifall kyrkan blivit färdigbyggd skulle den varit Italiens största katedral. Skulpturer av Michelangelo pryder kyrkans utomhusmiljö, och invändigt kan du se de utsökta fresker av Pinturicchio samt konstverk av Donatello.

Koppla av i Bagni di Petriolo

Efter ditt stopp i Siena kan du köra den lilla turen på 20 minuter – så kallar en skön toskansk upplevelse på dig igen. På huvudvägen från Siena till Grosseto ligger nämligen Bagni di Petriolo; naturligt varma källor som romarna och senare familjen Medici njöt gott av. Det är skyltat mot baden från vägen och du ska bara följa den pittoreska floden Farma för att hitta fram.

De varma källorna rinner ner i en serie små bad, som slutar i en stor pool där människor lindrar sina ömma axlar genom att sitta under det rinnande vatten. Vattentemperaturen är 43 grader vilket gör ett besök i Bagni di Petriolo perfekt på en kylig dag. Om du hellre vill svalkas ner rekommenderas ett dopp i Farma floden.

Lokalbefolkningen samlar lera från flodstränderna eftersom de torkar och pulveriserar. När det blandas med vatten från källorna blir det till en slags mineral som spa-bad säljer för en förmögenhet – men i Petriolo är det gratis. Källvatten sägs bota allt från förkylning till artrit, och det borde göra huden mjukare. Det är värt ett försök.

Toscana har massor av varma källor och du kan lätt bli beroende att ta en varm, naturligt badkar bland de vackra toskanska kullarna. Den mest kända är Saturnia källorna i det vilda Maremma området, ungefär en timmes bilresa söderut från Siena.

Bilsemester i södra Toscana - en förbisedd attraktion

Många som tillbringar en semester i Toscana, glömmer att gräva i allt att den södra delen av regionen har att erbjuda. Det är dock ingen anledning för det är ett vackert område med många attraktioner.

Besök till exempel djupt fascinerande Città del Tufa, som består av tre olika byar som fortfarande är bebodda: Pitigliano, Sovana och Sorano. Dessa tre städer bildar en triangel runt ett dramatiskt landskap där byggnaderna sedan etruskerna har konstruerats av de porösa, vulkaniska tuffstenar.

Pitigliano är den största av de tre städerna och du bör vara försiktig när du kör in här: Staden är omgiven av djupa raviner på tre sidor. Detta har fungerat som beskydd mot fiender genom tiderna, och skyddet var komplett med ett fort i öster. Här i dessa natursköna omgivningar kan du ta fina bilder, eller bara njuta av åsynen till de utmärkande byggnader och hisnande panorama utsikter. Ta en vecka eller mer för att utforska Toscana med bil och få en semester du sent vill glömma.

Kör-själv-semester i Toscana med Escapeaway

Packa väskorna, spänn fast familjen i bilen och styr kursen mot Toscana i Italien. Hos Escapeaway hittar du ett stort urval handplockade semesterbostäder och hotell i Toscana till din kör-själv-semester. Toscana har ett otaligt antal sevärdheter, vackra naturområden och spännande museum, och du hittar  våra gömställen, hideaways i alla områden av regionen.

Läs mer om resor till Toscana eller se alla hotell och semesterbostäder i Toscana i nedanstående översikt.

Semesterbostäder och hotell i Toscana

Alla hotell och semesterbostäder i Toscana som hittar du i programmet här på Escapeaway, är handplockade; vi säljer nämligen aldrig ett boende där vi själv inte skulle vilja spendera vår semester. Du kan beställa semesterbostäder med plats till hela familjen, eller bo i dubbelrum på ett av alla små autentiska hotell som Toscana är så känt för. Du kan läsa en utförlig beskrivning av alla olika hotell och semesterbostäder i nedanstående hotellöversikt.

Undvik rusningstider och bilköer

Även om det är praktiskt att ha med bilen på en kör-själv-semester till toscana, ska du tänka dig för. Undvik de stora städerna i rusningstid mitt på eftermiddagen. Undvik också landsvägar i riktning mot de större städerna på morgonen, när pendlarna är på väg till arbetet. Tänk också på, att söndagskvällar kan vara en tidpunkt då det är mycket trafik på vägarna, när de italienska familjerna är på väg hem efter en dag på stranden eller i bergen.

Kör efter utsikten och upplevelserna

Toscanas landskap är otroligt omväxlande, även om regionen är relativt liten. Du hittar både backiga landskap med pittoreska landsorter, samt mäktiga bergsscenarion med klippor och marmorbrott. Även om turismen är en stor inkomstkälla, är lantbruket fortfarande ett viktigt element i Toscanas ekonomi. Överallt ser du pinje- och olivlundar. I Maremma och Chianti hittar du några av Italiens mest berömda vingårdar. Åker du iväg på en kör-själv-semester till Toscana under sommarmånaderna, ska du komma ihåg, att solen är stark mitt på dagen. Kom ihåg solkräm i rikliga mängder, samt vatten på flaska. Det är framförallt viktigt om du har barn med i bilen.

Omväxling förnöjer

På en kör-själv-semester till Toscana begränsar du dig inte till en stad eller ett område. Du kan spendera precis så lång tid som du vill på varje ställe. Du bestämmer själv ankomst- och avresetider. Är ni flera generationer på tur, är sannolikheten stor, att ni har olika intressen. På en kör-själv-semester har du möjlighet att tillgodose alla. Barnen kan komma en tur till stranden. Du vuxna kan besöka medeltida städer, muséer och vingårdar. Alla kan njuta av en vandringstur i bergen eller ett besök vid en av alla barnvänliga attraktioner i Toscana. En kör-själv-semester är en flexibel semesterform, som ger plats till massor av omväxlande upplevelser.

Det är enkelt att beställa din kör-själv-semester online

Du kan enkelt beställa din kör-själv-semester till Toscana online här på Escapeaway, 24 timmar om dygnet. Hittar du inte vad du letar efter eller har behov av, är du naturligtvis också välkommen att kontakta oss, antingen på chatten, på telefon eller via email. Vi hoppas att du blir inspirerad av besöket här på Escapeaway, och hittar den semesterbostad eller det hotell som uppfyller dina semesterdrömmar.

>> Läs våra tips för en bra bilsemester i Italien.

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Toscana

Populära hotell i Toscana

Italien, Toscana, Pistoia
9,0
Fantastiskt
1454 omdömen
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Montespertoli
9,0
Fantastiskt
165 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Cantagallo
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)