Resor till Bettolle

Semester i Toscana

Bettolle ligger i Val di Chiana-dalen nära Sinalunga. Den äldre delen ligger på toppen av en kulle och den nyare delen ligger runt om denna. Staden ligger på praktiskt avstånd från motorvägen A1 och flera av de större vägarna, vilket gör den till en perfekt utgångspunkt för de som gärna vill besöka t.ex. Montepulciano, Siena, Arezzo eller Trasimenosjön.

Bettolle sägs vara av etruskiskt usprung då man gjort flera arkeologiska fynd från denna epok i området. Själva stadens namn kommer också från etruskerna och skulle enligt lingvister härstamma från det etruskiska personnamnet Petui. Några menar dock att namnet kommer från den närliggande björkskog då björk heter Betulle på italienska, men detta argument skulle efter bevis inte hålla alls lika starkt som det första.

Helt sin egen

Staden som den framstår idag byggdes först efter år 1000 och borgen kan dateras tillbaka till 1014. Som så många av de toscanska städerna har en del olika makthavare kämpat om och försvarat staden som sin egen och idag är den just sin egen även om den fortsatt håller gamla historiska traditioner vid liv som bland annat det årliga Palio della Rivalsa. Detta ’hämndens lopp’ härstammar tillbaka från 1500-talet då det enligt sägnen heter att Asciano della Cornia, en herre från Castiglion del Lago vid ett enkelt tillfälle riktade sin vrede mot Sienas bofästningar vid Chianina di Bettolle vilket resulterade i att staden blev angripen och nedbränd. På dessa platser har Il Palio därför hämnden som tema.

En liten detalj som fortfarande gör staden stolt är att Ezio Marchi är född i staden. Denna man är känd som skaparen av den berömda grisrasen Chianina, som är känd i hela världen för sitt fantastiska kött.

Byfester

- Varje år arrangeras det den sista söndagen i karnevalperioden maskeradbal i Bettolles historiska centrum. Karnevalen tog sin början i Bettolle år 1927 och symbolen för karnevalen är Il Pandoro. Den bästa masken och den finaste gruppen belönas med ett pris. I mitten av februari arrangeras det en motorcykelträff i den närliggande staden San Valentino. Den första söndagen efter den 2:a maj arrangeras det Festa del SS. Crocifisso som primärt är en religiös fest tillsammans med en blomsterrmarknad. Den tredje söndagen i juni arrangeras det historiska Palio della Rivalsa där de fem kvarteren i staden konkurrerar inbördes. I mitten av juli arrangeras Bettolle...in musica e immagine som är en rad olika musik-arrangemang och gastronomiska kvällar. Därefter hålls det olika folkfester och sista söndagen i augusti kan man vara åskådare till en biluppvisning där bilar från olika epoker cirkulerar på gatorna innan den finaste koras. Omkring detta event hålls en liten loppmarknad med antikvariatiska fynd och samlarobjekt.

Var är vi?

Staden ligger på praktiskt avstånd från motorvägen A1 och flera av de större vägarna, vilket gör den till en perfekt utgångspunkt för de som gärna vill besöka t.ex. Montepulciano, Siena, Arezzo eller Trasimenosjön. Dessutom kan vi rekommendera att man besöker de närliggande och mindre kända städerna Monte San Savino, Castiglion Fiorentino och Lucignano.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bettolle