Resor till Barberino Val d'Elsa

Denna förtjusande lilla stad ligger mittemellan Siena och Florens i det vackraste landskapet man kan tänka sig. På kurviga vägar och vackra stigningar på den gamla vägen Via Cassia, idag kallad Statale 2, kommer man till Barberino Val d’Elsa (373 m.ö.h.), belägen på den nordligaste gränsen av Chianti området över dalen med samma namn.

Stadsmur som skapar stämning

Stadsmuren, som sluter sig om stadskärnan är den samma som pilgrimmar och handelsmän på mulor mötte för många hundra år sedan på deras väg mot Rom. Staden är väldigt välhållen och här finns de nödvändiga matvarubutikerna samt ett bra urval av caféer och matställen både i och omkring staden.

Antika centrum

Innanför stadsmuren genom Porta Senese finner man på vänster sida ett ståtligt palats, nämligen kardinalens palats och över dörren ser man en vapensköld med bin på som är Barberini-familjens symbol. Följer man huvudgatan kommer man på höger sida till den vackra Praetordomstolen med sina talrika vapensköldar som har tillhört stadens borgmästare fram till 1500-talet; de 35 vapensköldarna på fasaden härstammar från de viktigaste familjerna i Florens och är uthuggna i sten. På den andra sidan av platsen finns en loggia, som blev använd till offentliga möten, marknadsdagar och liknande. I utkanten av stadsporten Porta Fiorentina ligger pilgrimmarnas sjukhus, lo Spedale, var man ännu kan se fina fresker och en minnessten. Byggningen har nyligen restauerats och huserar idag det kommunala biblioteket. Framför biblioteket har kommunen rest en minnesstaty över 1300-talsförfattaren Francesco da Barberino som grundade staden.

Vackra omgivningar

Staden är omgiven av böljande kullar med vinmarker, olivlundar och cypresser som på några ställe gett plats åt lite skog. Men det är de små medeltida städerna uppe på de omkringliggande kulltopparna som gör dalen speciell. Och även om städerna vuxit fram från samma kultur och har samma rötter, så är de alla säregna. Som exempel kan nämnas S. Appiano, som tar sin början i etruskernas tid, Petrognano som representerar den försvunna byn Semifonte som enligt legenden försvann från jordens yta i 1202 från Florens för att sedan uppstå på nytt med i denna dal. Det är likaså nämnvärt att omtala kapellet S. Michele Arcangelo, som blev byggt i 1597 av Santi di Tito, och som är en perfekt kopia av kupolen på il Duomo i Florens i skala 1:8. Dessutom är byn Tignano, som existerade redan i år 1000, värd ett besök då den är en av de få i området var bymuren ännu är intakt; och till sist är det byn Vico med sina vackra palats och Linari, med sitt fästninsgsverk.

Utflykter

När man har besökt de omkringliggande småbyarna, kan vi rekommendera att man under sitt semesteruppehåll bland annat besöker Castellina in Chianti, Certaldo, Tavarnelle Val di Pesa, San Gimignano och inte minst Siena. Eftersom det finns tågstation i Barberino Val d’Elsa, är det bekvämt att låta bilen stå när man vill till Florens eller Siena. Eller även till resten av Toscana som är förbunden med järnväg. Via denna länk kan man söka på tågförbindelser på engelska: http://www.trenitalia.com/

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Barberino Val d'Elsa

Vad tycker gästerna om i Barberino Val d'Elsa?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner