Resor till Bagno di Gavorrano

Bagno di Gavorrano ligger i den södra delen av Toscana på en slätt vid foten av Monte d'Alma och Monte Calvo. Den lilla staden som idag har omkring 3 000 invånare sägs ha uppstått omkring en termisk källa. Denna källa försvann dock under 1950-talet troligen på grund av den gruvdrift du fortfarande kan se spår av i de omkringliggande bergen.

Själva Bagno di Gavorrano framstår som en förhållandevis modern liten stad som har ett par supermarkets, bank, apotek samt en handfull matställen. Den större delen av staden består av fridfulla bostadsområden. Tack vare sitt läge nere på den platta slätten har du på flera ställen en fin utsikt mot de låga, gröna bergen som reser sig ganska nära staden.

Det är också mycket för att utforska omgivningarna som man reser till Bagno di Gavorrano. Bara 4 kilometer från staden ligger till exempel den charmerande staden Gavorrano på toppen av en kulle. Högst upp i staden råder massor av medeltidsstämning på de smala stenbelagda gatorna mellan rustika stenhus med fönsterluckor och gjutjärnsbalkonger. Detta är emellertid bara en av många liknande charmiga småstäder i området. Längre mot norr är Massa Marittima med den stora domkyrkan San Cerbone till exempel också värd en utflykt.

Nära kilometerlånga stränder

Reser du till Bagno di Gavorrano på sommaren så får du inte glömma dina badkläder. Det är nämligen bara 10 - 15 minuters körning till havet härifrån och där väntar dig kilometerlånga sandstränder. Ner mot stranden växer skogar av höga pinjeträd dit du kan dra dig tillbaka för lite skugga om solen blir lite för stark på stranden. Tack vare skogarna är det ingen bebyggelse ända ner till stränderna som är befriande ofördärvade. Något som inte alltid är en självklarhet längs Medelhavet.

Nära Bagno di Gavorrano ligger dessutom ett minimuseum som är spännande för både barn och vuxna. Här kan ni få en unik inblick i det hårda arbetet som gruvarbetarna hade i dessa trakter på sin tid. Denna gruvanläggning som var den största pyritgruvan i Europa stängdes 1983. Idag kan man besöka gruvan på guidade turer. Kom ihåg att ta med lite extrakläder eftersom det är kyligt nere i gruvgångarna.

Både när du vill ner till havet för ett dopp i det azurblåa vattnet och när du vill utforska områdets sevärdheter så är det en fördel att ha tillgång till bil. Det finns emellertid även massor av möjligheter att utforska närområdet på vandrings-, cykel- eller ridturer på en resa till Bagno di Gavorrano, både uppe i de närliggande bergen och längre ner vid kusten i naturreservatet Bandite di Scarlino.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bagno di Gavorrano