Resor till Arezzo

Medeltidsstaden Arezzo är inte en av de mest kända städerna i Toscana, men skynda dig hit för turisterna är få och sevärdheterna många, dessutom är Arezzo en bra utgångspunkt för utflykter till både Umbrien och Marche. Boka din resa till Arezzo med Escapeaway i dag!

Arezzo står som resmål fortfarande lite i skuggan av städer som Florens, San Gimignano och Siena längre västerut. Arezzo har i och för sig inte lika många berömda sevärdheter att bjuda på, men inte desto mindre är denna medeltidspärla en mycket charmerande bekantskap. De mer berömda grannstädernas starka dragningskraft gör att du på en resa till Arezzo och östra Toscana kan uppleva en del av den populära regionen som är lite mindre turistig. Men det är nog bara en fråga om tid innan fler får upp ögonen för Arezzos många kvaliteter.

Livet är underbart i Arezzo

Arezzo har en ofördärvad charm och ett stadsliv som är oemotståndligt. Det var ju heller ingen tillfällighet att Roberto Benigni valde just Arezzo som kuliss för sin Oscarvinnande film "Livet är underbart", där filmens huvudperson (spelad av honom själv) till exempel möter sin utvalda på stadens otroligt måleriska, centrala Piazza Grande. För dig som vill utforska den gamla stadsdelen är detta sluttande torg med sina iögonfallande röda gatstenar en bra utgångspunkt.

Väljer du rätt tidpunkt för din resa så är det även här som du två gånger under sommaren kan uppleva stadens berömda medeltida tornerspel, Giostra del Saracino, då riddare från stadens ursprungliga kvarter kämpar mot varandra. Det är också på Piazza Grande, som Arezzos välrenommerade antikvitetsmarknad hålls den första söndagen i månaden och lördagen som föregår denna.

Bland sevärdheterna i den gamla, övre stadsdelen som du också bör besöka på en resa till Arezzo, hittar du San Francesco-kyrkan som ligger på den lilla Piazza San Francesco. Utifrån sett gör den gotiska kyrkan inte mycket väsen av sig, men inuti kan du se Pieros della Francescas berömda verk: den stora freskocyklusen "Legenden om det heliga korset", som han målade mellan 1452 og 1466.

Utöver det överskådliga men spännande urvalet av historiska sevärdheter, vacker arkitektur, gallerier og museer så är Arezzo även lagom stort för att ha ett rikt restaurang- och affärsliv. Här kan du fördjupa dig i Toscanas gastronomiska specialiteter inklusive de lokala Chianti-vinerna, när du behöver en paus från all sightseeing. Sist, men inte minst, får du i Arezzo en bra bas till att utforska resten av regionen från. Det går till exempel bra tågförbindelser till Florens.

Så bokar du en resa till Arezzo med Escapeaway

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Arezzo som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter exempelvis till Florens eller Rom från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Arezzo, bara de som fått fina omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Perugia
>> Läs även om våra utvalda semesterbostäder i Toscana

Hotell i Arezzo

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Arezzo. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där kan du hitta intressanta artiklar om våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Piazza Grande

Piazza Grande, som ligger bakom kyrkan Santa Maria della Pieve, är stadens mest kända torg och samtidigt en av de mest populära sevärdheterna i Arozzo. Torget var en gång stadens viktigaste marknadsplats och idag är den två gånger om året skådeplatsen för medeltidsfestivalen Giostra del Saracino som lockar till sig besökare från hela världen.

Utöver kyrkan så ligger vid torget även palatset Fraternita dei Laici från 1300- 1400-talet; en slät, manieristisk fasad ritad av Giorgio Vasari, kallad Vasari Loggia; ett episkopalt palats, ombyggt i mitten av 1300-talet med fresker av Salvi Castellucci, Teofilo Torri och Pietro Benvenuti; palatset Palazzo Cofani-Brizzolari med tornet Torre Faggiolana; samt palatset Palazzo del Popolo.

Kyrkor

Arezzo är berikat med en mängd historiska kyrkor av vilka de två mest kända är Santa Maria della Pieve och stadens katedral, Cattedrale di Arezzo.

Katedralen

Den första katedralen i Arezzo byggdes på den närliggande Pionta-höjden ovanför begravningsplatsen för Donatus av Arezzo, som är stadens skyddshelgon.

År 1203 flyttades katedralen på Påve Innocens III´s order till sin nuvarande plats inanför stadens murar. Även om katedralen miste relikerna av skyddshelgonet Donatus, som överfördes till kyrkan San Donato i Castiglione Messer Raimondo (som nu ligger i provinsen Teramo) så är katedralen fortfarande dedikerad till Sankt Donatus och en båge från 1300-talet är uppkallad efter honom.

Uppförandet av den nuvarande kyrkobyggnaden påbörjades 1278, men avslutades först 1511. En ny fasad byggdes mellan 1901-1914 och ersatte den tidigare ofärdiga fasaden som stammade från 1400-talet.

Santa Maria della Pieve

Kyrkan har funnits sedan början av 1008, och under Arezzos kommunala  period under den senare delen av 1000-talet och den tidigare delen av 1100-talet var den centrum för borgarnas kamp mot det episkopala och adliga herradömet.

Efter att biskoparna byggde den närliggande katedralen så renoverades kyrkan ytterligare och bland annat blev kyrkans interiör restaurerad i gotisk stil på 1200-talet. Klocktornet som först stod färdigt 1330 är byggt i romansk stil.

Kyrkans mest imponerande drag är fasaden som har en nedre våning med fem bågar som är placerade under tre loggior och där antalet pelare ökar med höjden. Pelarna och deras kapitäl skiljer sig från varandra i utseende (den ena av dem är en staty).

Palats

Arezzo är känt för sina många historiska palats, varav de följande är de mest kända:

Palazzo dei Priori, byggdes 1333 och har fram till idag inhyst stadens domstol. Byggnaden har restaurerats och renoverats många gånger; interiören består av en domstol från 1500-talet, en stenstaty från 1339 föreställande Madonnan med barnet, fresker, byster och två målningar av Giorgio Vasari. 

Palazzo Camaiani-Albergotti, som är från 1300-talet och bland annat består av tornet Torre della Bigazza.

Palazzo Bruni-Ciocchi, som är en renässansbyggnad som rymmer statens museum för medeltida och modern konst.

Palazzo Pretorio, vars fasad visar vapensköldar tillhörande kaptener, podestàs (överhetspersoner under medeltiden) och kommissarier från 1300- till 1700-talet. 

Mer information

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Arezzo, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan tjäna som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Arezzo är huvudstad för provinsen med samma namn i den centrala östra delen av regionen Toscana, som ligger i nordvästra delen av Italien.

Staden ligger på en brant kulle som höjer sig över floden Arnos bredder, 296 meter över havet. Från Arezzo är det ungefär 80 kilometer till regionshuvudstaden Florens och enbart 30 kilometer till den umbiska staden Città di Castello. Staden har omkring 99 500 invånare.

Klimat och väder

Arezzo har en blandning av ett fuktigt subtropiskt klimat och ett oceaniskt klima med en viss övervikt av det sistnämnda. Staden har emellertid ovanligt varma sommardagar för att vara ett oceaniskt klimat och ligger under denna perioden på gränsen till ett subtropiskt klimat. 

De varmaste dagarna på året infaller under juli och augusti med en temperatur på 26 grader i genomsnitt, efterföljt av juni med 24 grader i genomsnitt samt maj och september med 20 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är december och januari med 6 grader i genomsnitt efterföljt av februari med 7 grader och november och mars med 11 grader.

Mest nederbörd (regn) förekommer i maj månad med 29% risk för nederbörd efterföljt av april med genomsnittliga 28% risk för nederbörd och november med 25% risk för nederbörd i genomsnitt, medan augusti månad är den månad på året med minst risk för nederbörd med 14% i genomsnitt efterföljt av juli månad med 15% risk för nederbörd i genomsnitt.

Flest soltimmar är det i augusti med 41% chans att uppleva solskensdagar efterföljt av juli med 36% chans till solskensdagar, medan december med 16% är den minst soliga månaden, efterföljd av november med 17% chans till solskensdagar.

Historia

Enligt den romerske historikern Titus Livy så var Arezzo en av de tolv etruskiska huvudstäderna (Capitare Etruria), som var en del av den så kallade Dodecapolis, d.v.s. den etruskiska ligan. Det har gjorts flera viktiga etruskiska fynd i området, häribland delar av en försvarsmur, en etruskisk nekropolis på Poggio del Sole (fortfarande kallad "Solens höjd") och så det mest kända, bronsfiguren "Chimeran från Arezzo" från 500-talet före Kristus och som hittades 1553 och är bland de mest betydelsefulla exemplen på etruskisk konst i världen. Idag förvaras den och ställs ut på Museo Archeologico Nazionale i Florens. 

År 311 f.Kr. erövrades Arezzo av romarna och gavs namnet Arretium (från det etruskiska Aritim). Romarna gjorde staden till en militärstation längs den romerska vägen Cassia (som var en avstickare från den mer kända romerska vägen Via Flaminia), som gick från Rom till Po-flodens bredder. 

Arretium tog Gaius Marius´ parti i Sullas första romerska inbördeskrig, vilket Marius förlorade, varpå den segrande Sulla placerade en koloni av sina veteraner i den halvt raserade staden. Staden var dock långt ifrån att dö ut eftersom den gamla etruskiska aristokratin fortfarande till stor del bodde kvar i staden; och under kejsar Augustus blomstrade staden upp igen och blev den tredje största staden i Italien, framför allt känd för sin produktion av fin keramik som exporterades till andra delar av romarriket.

På 200- och 300-talet blev Arezzo ett biskopssäte: det är en av de få städer i Italien vars rad av biskopar är kända vid namn utan avbrott fram till idag, detta beror till stor del på att biskoparna under Medeltiden även var de feodala herrarna i stan. Den romerska delen av staden led först under goternas härjningar och därefter under langobardernas invasion så att det till sist nästan bara var amfiteatern som återstod.

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Arezzo?

7,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner