Resor till Altopascio

Altopascios gamla centrum överraskar den besökande med sina stora öppna områden i form av breda gator och torg vilket är ovanligt i äldre toscanska städer. Idag är staden känd som brödets stad i hela Italien.

Altopascio befinner sig 22 km från Lucca i Valdinievole-dalen, som sträcker sig mellan Pisa och Lucca. Stadens gamla centrum överraskar den besökande med sina stora öppna områden i form av breda gator och torg vilket är ovanligt i äldre toscanska städer.

Staden uppstod under medeltiden omkring San Jacopo klostret från 1100-talet kallat Spedale (sjukhus). År 1050 beslutade en grupp luccheser att bygga detta kloster för de pilgrimmar som vandrade förbi Altopascio: Pilgrimmar som antingen var på väg till eller från träkrusifixet Il Volto Santo i Lucca eller som gick på pilgrimsvägen Via Francigena eller korsriddarna på väg till Jerusalem. Den gången spelade Spedale en viktig roll för munkar och pilgrimmar på deras väg mellan Canterbury i England och Rom då Spedale ligger där den gamla vägen Via Francigena en gång gick.

Altopascio kallas för brödets stad. De starka brödtraditionerna går flera århundraden tillbaka och uppstod omkring San Jacopo klostret där brödet var basföda för pilgrimmar och korsriddare. Klostret blev förutom sitt brödrykte känt som "hjälporganisation" då gästande pilgrimmar och riddare här kunde vila, rehabilitera sig samt äta upp sig. På bakgrund av nunnorna och munkarnas fantastiska organisatoriska färdigheter blev klostret utnämnt till en självständig orden som sedan spred sig i hela Europa; kallad Tau. År 1459 blev orden upplöst av påve Pio den andre och samtidigt led Altopascio under den konstanta strid som föregick mellan Lucca och Florens vilket blev början på slutet för Spedale. Efter en kortare period under Luccas herredömme blev Altopascio omgiven av beskyddande murverk och förstärkt med torn för att under 1600-talet övergå till den Fiorentinska Republiken. Klostrets sjukhusavdelning fortsatte att assistera pilgrimmar och områdets medborgare ytterligare en tid innan denna funktion också blev nedlagd år 1773 av Storhertig Pietro Leopoldo. År 1861 övergick Altopascio till det italienska kungadömmet under Vittorio Emanuele II av Savoia precis som många andra toscanska städer med skiftande makthavare gjorde.

Sevärdheter i och omkring Altopascio: Vi kan rekommendera att man besöker Spedale-byggnaderna, San Jacopo kyrkan, Piaggione och Torre Voltola. Staden erbjuder dessutom allt det som man kan önska i form av butiker och restauranger under sin vistelse.

Altopascio är ett känt område för egendomsmäklare då många anser staden och dess närliggande städer som utmärkta bostadsområden då det finns logistiska fördelar i placeringen av staden: få minuters biltur till Lucca och Montecatini Terme, det finns tågstation och närhet till motorvägen A11 som förbinder Florens och havet varför man snabbt kan komma till kusten eller andra städer som t.ex. Pistoia och Pisa. Man ligger också centralt i förhållande till dagsutflykter till de förtrollande Cinque Terre och marmorbergen.

Byfester: Festa del Calderone (kittelns fest - symbol för det virrvarr av folk som kom hit i gamla dagar) blir arrangerat den 25 juli varje år till ära för helgonet San Giacomo Apostolo som är stadshelgonet och beskyddar riddarna från Altopascio. På denna dag ställer man upp stora grytor i vilka man kokar pasta och andra enkla rätter åt alla deltagare.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Altopascio