Res med Escapeaway på en Aktiv semester till Toscana

Njut av en aktiv semester i otroliga Toscana

Toscanas mångsidiga och rika natur kan upplevas på många sätt. För dem som inte vill nöja sig med att sitta och beundra landskapet med ett glas vin i handen erbjuder Toscana flera möjligheter till en aktiv semester där du kan känna de olika typerna av landskap i din egen kropp.

Toscana anses av många som essensen av Italien, och den backiga regionenes allsidiga och rika natur, kan upplevas på många olika sätt. För er, som inte endast vill sitta och beundra landskapet med ett gott glas vin i handen, bjuder Toscana på åtskilliga möjligheter till en aktiv semester, där man kan upptäcka de många landskapstyperna på sitt eget vis.

Se därför fram emot att anta er parken Parco delle Alpi Apuane eller det lummiga Garfagnana där marmorberg, naturliga källor, vackra grottor, grönskande natur och ett rikt djurliv bjuder in till vandring och nya upplevelser. Man kan även cykla i de mjuka toskanska kullarna eller i den mer bergiga terrängen, spela golf, åka skidor, njuta av landskapet från hästryggen, utforska den nyaste grenen på det adrenalinsprutande aktivitetsträdet: canoying - ja listan är oändlig för friluftsmänniskan. Toscana bjuder på allt!

Vandringssemester i Toscana

Sätt ner fötterna i ett par solida vandringskängor, ta en flaska vatten under armen - också är du reda att inta Toscana till fots. Denna vackra region är en fröjd att vandra i. Du kan enkelt vandra i det landskap som du hitta runt din semesterbostad - framförallt om du bor på en agriturismo eller i en anna form av inkvartering på landet. Du kommer att ha många timmar på dig att vandra runt i det ofta överrasknade, och oförstörda, landskapet i Toscanas kuperade och bildsköna terräng.

Vandra i bergen i Toscana? Ja - och av det vackraste slaget
Om du inte är rädd för att låta svetten droppa från pannan, men i gengäld få uppleva några av de vackraste bergomgivningarna du kan föreställa dig, så överväg en vandringstur tll Parco delle Alpi Apuane. Det är inte många som vet, att Toscana faktiskt är hemregion för två bergskedjor, som båda tronar upp till en höjd på 2000 meter över havet.

Mot nordväst ligger den lilla, men vilda och natursköna kustbergskejdan Alpi Apuane. Den kedja är ett av de mest unika och oförstörda områdena i Italien, med en otrolig variation i landksap och natur. Härifrån kan du få med dig enastående minnen hem, och det finns många olika möjligheter att följa rutter med panoramautsikter på din vandring.

På din resa till Toscana kan du uppleva Brunello-rutten
Om du söker en mer klassisk, toscansk upplevelse, kan vi bland annt rekommendera dig att vandra längs med Brunello-rutten. Denna rutt är lite krävande, då det är en del stigningar under vägen (dock långt ifrån så branta som i bergen). Till gengäld kommer du alldeles nära inpå några av de mest berömda vingårdarna i världen. Du startar i Torrenieri, och går mot väst i riktning mot landsorten på backen som du kan se några kilometer längre fram. På din väg kommer du gå förbi många charmiga, gamla gårdar - några glömda, andra restaurerade och i full produktion som vinproducent. Detta är verkligen en rutt som ger dig möjligheten att andas in essensen av Toscana.

Ö-vandring på Isola del Giglio
När man tänker på hur berömt Toscana är, är det egentligen otroligt att vinregionen fortfarande rymmer skatter som många aldrig hört talas om. Här ovan berättade vi om de vilda bergen - och vad mer sammankopplar man sällan med Toscana? Öar, är nog inget som de flesta tänker på i första hand, då de hör ordet "Toscana".

Men en av de härligaste ställena du kan vandra på i Toscana, är faktiskt just på en ö, nämligen Isola del Giglio. Här kan både stora och små vara med, då det är lätt att ta sig runt ön till fots. Här finns gott om plats - endast ca 1400 bofasta finns på ön, där du kan njuta av överväldigande panoramautsikter vid stort sätt varje avvikare du tar. Njut av fantastisk mat från havet i den lilla, romerska hamnen, och smaka gärna på det lokalt producerade vinet, Ansenica. Utöver ett enormt urval av gamla vandringsrutter, som löper kors och tvärs över ön, finns det flera härliga stränder på Isola del Giglio.

Stadsvandring i Toscana
Det är inget som säger, att man bara ska vandra runt på bergen, eller bo långt ute på landet, för att göra vandring till en del av sin semester. De klassiska, historiska städerna i Toscana, som till exempel regionshuvudstaden Florens, charmerande Siena och oemotståndiga Lucca är fantastiska ställen att utforska till fots. Den ena sevärdheten efter den andra avlöser varandra i dess fantastiska städer som har varit centrum flr högkultur i århundraden. Inte minst Lucca är särskilt välägnat en vandringstur, för den breda muren som omger hela staden, är ett populärt ställe att promenera på, inte minst bland de lokala.

>>> Boka semesterlägenhet i Toscana här.

Cykelsemester i Toscana

Muren i Lucca för oss närmre nästa ämne, nämligen en cykelsemester. För muren är inte endast till för fotgängare - här finns också plats till de på två hjul. Det är en tämligen unik upplevelse att cykla på en mur, framförallt då konstruktionen leder ända tillbaka till 200 f.Kr. Så låt dig inte gå miste om denna chans, om du är på semester i Lucca med omnejd och har din cykel med dig. Det är inte helt fel, när många anser att Lucca håller på att bli det "nya svarta" för italienska städer - och det kan vi gott förstå här på Escapeaway.

Cykla från Florens till Siena genom det äkta Toscana
Det är svårt att beskriva möjigheterna till en cykelsemester i Toscana, då de i stort sätt är oändliga. Kör-själv med bil från Sverige, med cyklarna lastade där bak, och ha total frihet att uppleva Toscana på två hjul, när och hur du vill. Eller flyg till Pisa, Florens eller till och med Bologna, ta en hyrbil till din semesterbostad och hyr cyklar (vissa av de semesterbostäder som Escapeaway samarbetar med erbjuder utlåning av cyklar till sina gäster). Sedan är du klar att uppleva ditt närområde på ett roligt och annorlunda sätt.

Storstadssemester och cykelsemester behöver inte vara antingen eller. Här du till exempel tänkt på att två av de största stadsupplevelserna Toscana bjuder på, nämligen Florens och Siena, kan kombineras med en fantastisk cykeltur genom Chianti-området? Kör från Florens i ditt eget tempo, genom det klassiska Toscana, och njut av synen av cypresser och olivträd. På vägen kan du stanna till i de trevliga medeltida städerna San Donato och Castellina. När du efter ca. 50 km på cykeln kommer fram till Siena, har du redan samlat på dig en massa vackra bilder på näthinnan, men det är nu det verkligen vackra börjar - Siena är bland annat berömt för det historiska torget Piazza del Campo och sitt imponerande rådhus.

>>> Cykelsemester i Italien? Läs mer här.

 

På resa genom vinlandet med cykel: utforska Chianti
Du behöver inte sikta på att nå Siena på en rak linje. Det finns massor av böljande backar runt Florens, som är bra att cykla på för både stora och små, om ambitionsnivån är lite lägre. Är du vinälskare, kan det i hög grad rekommenderas att ta en avstickare i Chianti-landskapet, och upptäcka de små lantliga rutterma, samt besöka några av de många spännande vingårdarna som ligger i området. Att dyka ner i denna världsberömda vinprovins är ett exempel på en aktivitet som göra allra bäst på cykel.

>>> Mer om vinområdet Chianti hittar du här.

Casentino
Toscana har flera nationalparker, där du kan komma nära inpå en unik, spännande och vild natur. En av dessa, är Casentino-parken, som med fördel kan upplevas från cykelsadeln, inte minst om du kör mountainbike. I detta oförstörda område härskar ett rikt djurliv (vissa ställen endast ulvar och örnar), men du kan också hitta många intressante, historiska efterlämningar som visar flera tusenår gamla bevis på människors liv i den närmast paradisaktiga skogen. Casentino är också ett bra ställe att ta framvandringsstaven. Ett vidunderligt ställe, som du under alla omständigheter kommer att vilja utforska i ditt eget tempo.

Andra aktiviteter

Varma källor i Toscana
Om du tycker det låter läckert att låta sig sjunka ner i ljummet vatten, omgiven av Toscanas gröna kullar, så kan du doppa dig i någa av regionens varma, naturliga källor. Det finns många av dem, utspridda över hela Tocana, vissa ställen befinner sig mitt i den vilda naturen, och andra ställen har med tiden blivit ihopkopplade med kurorter där du kan njuta av all sorts avslappnande SPA-behandlingar. De största och mest berömda varma källorna i Toscana - ja, faktiskt i hela Italien - är de imponerande Saturnia-källorna, där du också kan få SPA-behandlingar i den närliggande byn.

Målerikurser och matlagningskurser i Toscana
Det finns många platser i Toscana, där du kan få undervisning och inspiration till nästa konstverk skapat med pensel och staffli, eller där du kan lära dig att tillaga välsmakande italienska rätter med en läcker toscansk twist. Det gäller till exempel vissa språkskolor, restauranger, hotell, agroturismo samt privatlärare, som alla erbjuder att dela sin kunskap och erfarenheter med dig mot timbetalning.

Gör research innan du beställer resan, hör dig för lokalt på ditt semesterställe, och självklart kan du när som helst ringa till oss på Escapeaway och tala med en av våra Italien-experter, som kan ge dig råd om dina egna möjligheter för att utöva olika aktiviteter i Toscana.

>> På Escapeaway.se hittar du resor till hela Italien.

>> Läs mer om aktiv semester