Resor till Val Gardena

Högklassig skidåkning i Val Gardena, centralt i Alperna

Åk med Escapeaway på skidsemester till Val Gardena - en ytterst populär skiddestination i Italien, som utgörs av de tre byarna Selva, Santa Cristina och Ortiei.

När du åler på skidsemester til lVal Gardena, kommer du in i den allra mest centrala delen av Alperna. Här ligger de tre små byarna, som har etablerat ett sammanhängande skidområde, som också är en del av det stora skidsystemet Dolomiti Superski. Det är möjligt att köpa liftkort till Val Gardena och grannområdet Alpe di Siusi med tillsammans 175 km pist, eller till Dolomiti Superski med hela 1200 km pister, som alla är välpreparerade på bästa italienst vis.

Karta över Val Gardena

Klicka på vår karta här nedanför, där du kan zooma in och ut och få en överblick över vilka semesterbostäder vi kan erbjuda i området. Du kan också se avstånden till flygplatserna, samt till städer i närheten - och i Norden.

Byarna i Val Gardena

Santa Cristina ligger mitt i dalen, och härifrån får du snabbast tillgång till flest möjliga pister på kortast möjliga tid. Från centrum går det liftar både mot norr och söder. Läs mer om en skidsemester i Santa Cristina här

Selva är e mindre by, inte så långt från Santa Cristina. Här är dock trevligare med dess vackra, traditionella hus och den vackra kyrkan, samt de stolta tyrolska traditionerna. Centrum är mycket charmigt med dess flotta alpkyrka och gamla tyrolska byggnader. Det finns flera restauranger både med tyrolska och italienska specialiteter. Selva i Val gardena eller Wolkenstein i Grödnertal är samma stad och dal - men i Val Gardena pratas 3 språk och tyska är ett av dem då vi befinner oss i Sydtyrolen. De andra två språken är italiensa och ladino, en gammal latinsk dialekt som har överlevt i några av de stängda dalarna i bergen. 

Ortisei är den klart största byn, med cirka 6000 invånare. Från stadens centrala lift har man tillgång till det stora Alpe di Siusi-området. Läs mer om en skidsemester i Ortisei här

Transport till Val Gardena

Närmsta flygplats är Bolzano (ca 50 km), men det kommer att kräva en mellanlandning att flyga dit, så de flesta väljer att flyga antingen till någon av flygplatserna vid Venedig (175-195 km) eller Treviso, eller till flygplatsen i Innsbruck i Österrike (120 km), dit man ofta kan hitta direktflyg under högsäsongen.

Många väljer också att köra hela sträckan själv till Alperna, och det är faktiskt rätt enkelt att komma fram till Val Garden. Sikta först på Innsbruck i Österrike, och följ därefter Brennermotorvägen fram till Chiusa, där du svänger av motorvägen och fortsätter ännu en bit innan du svänger av mot själva dalen. Vägen är bra, men ta med snökedjorna!

Lokalt kör det hela tiden skidussar mellan dalarna (liftarna) och när du kommer upp i skidterrängen är det vidare tillgång till både Sella Ronda och resten av Dolomiti Superski. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Val Gardena