Resor till Rovereto

Konst och tyrolerstämning på en och samma gång

Rovereto är en trevlig stationsstad som ligger nära Gardasjön, och är centrum för Trentinos (Sydtyrolen) samling av modern konst. Här hittar du både en trevlig gammal tyrolerstad, och en av norra Italiens största samling av modern konst inom nära räckvidd.

MART, eller "the Museum of Modern and Contemporary Art of Trento" som är det rätta namnet, är stadens relativt nybyggda stolthet, med en stor permanent samling av modern konst och några specialutställningar. Muséet ligger mer eller mindre mitt i stan, så det är lätt att ta sig dit. Rent generellt har futuristerna och den moderna konsten hittat sin plats i centrum, för staden huserar också "The Casa d'Arte Futurista", där du hittar konstnären Deperos stora samling av modern konst.

Staden är dock mycket mer än bara konst, och stadens centrum är byggd i äkta tyrolerstil, vilket inte minst beror på att den ligger vid foten av Dolomiterna. Det finns många lokala butiker, en samling av utmärkta hotell och naturligtvis bra restauranger.

Reser du med offentlig transport, finns det goda möjligheter för att stanna i Rovereto, för expresståget från Rom, Florens och Verona stannar här, och det tar t.ex. endast 4 timmar till Rom.

Kommer du i egen bil, känner du kanske bäst till stadens namn som den avfart där du ska köra av motorvägen om du ska på semester vid Gardasjön. Men staden är en bra utgångspunkt för utflykter i området. Det är inte långt till den något större staden, Trento, och om du vill uppleva Verona, kan du ta dig dit på under en timme i bil.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Rovereto