Resor till Passo del Tonale

Modern skidåkning i Passo del Tonale

Åk med Escapeaway till Passo del Tonato - en moderna skiddestination med bra faciliteter och 120 km härliga pister till ditt förfogande.

Passo del Tonale i Sydtyrol är en modernare skiddestination, där du hittar allt du behöver till din skidsemester. Här bor du i Val di Sole (Sol-dalen), mitt i naturen, omringad av vilda berg, och har tillgång till ett stort område med varierande pister. Passo del Tonale är dock kännetecknat av att faciliteterna är effektiva, men inte så trevliga. Det liknar mer ett franskt skidsportställe än en italiensk alport. Med andra ord är det inte den autentiska, gammalmodiga, italienska alp-stämningen du hittar här. 

Snögaranti och många faciliteter

Byliv och bystämning är inte det som kännetecknar Passo del Tonale, så afterski och nattliv är inte heller något speciellt. I gengäld är det full snögaranti och pister till skidåkare på alla nivåer - och du kommer inte sakna varken faciliteter eller komfort. Här finns både hotell, lägenheter, restauranger, barer, caféer och naturligtvis, skidskolor.

Om du har lust att uppleva mer byliv, kan du eventuellt bege dig till Ponte di Legno, som ligger längre ner i dalen, in mot Lombardiet. Det är sannolikt att du kommer förbi här ändå, då skidområdet är det samma oavsett om du bor i Passo del Tonale, eller Ponte di Legno. I den sistnämnda byn, finns det många hotell och lägenheter och bylivet, afterskin och nattlivet är mycket aktivt.

Karta över Passo del Tonale i Sydtyrol

Skidområdet Adamello Ski

Det skidområde du befinner dig i, när du är på skidsemester i Passo del Tonale, heter Adamello Ski. Det består av områdena runt de tre byarna Passo del Tonale (1884 m.ö.h.), Ponte di Legno (1260 m.ö.h.) och Temù (1121 m.ö.h.). Här har du 120 km varierande pister till ditt förfogande, och de många snökanonerna som nyligen installerats, säkrar att snögarantin är 100 procent. Pisterna ligger på från 1300 till 3050 meters höjd, och det finns totalt 41 stycken: 11 blå, 24 röda och 6 svarta. Precis runt Passo del Tonale hittar du de lättare nybörjarbackarna, samt flera skidskolor. Området ägnar sig perfekt till en skidsemester med barn, och i det hela taget är Passo del Tonale ett bra ställe för unga och familjer. Till de lite mer övade, kan vi rekommendera att ta turen från Presena-glaciären och nedåt. Startar du från toppen av glaciären, som ligger på 3050 meters höjd, kan du åka skidor med ett fall på 1800 meter hela vägen ner till Ponte di Legno. Som en liten detalj, kan nämnas att du under vägen ner till Ponte di Legno passerar det som sägs vara världens första hundslädeskola (!). Vi kan nästan garantera att barnen kommer att glädjas över en tur över snön i hundsläde. Till de äventyrslystna finns det möjlighet att åka off piste med guide.

Tillgång till massor av skidområden

Om du köper liftkortet Skirama Dolomiti, har du tillgång till många andra skidområden i omnejden. Här kan nämnas Andalo, Folgarida, Madonna di Campiglio, Monte Bondone, Pinzolo och Marilleva - totalt mer än 360 km pist. Avstånden mellan byarna i dalen kan avverkas på cirka 30 minuter i bil, medan skidbussen tar lite längre tid.

Transport

Du kan naturligtvis ankomma till Passo del Tonale i bil. Det finns dock också ett tåg som stannar i Bolzano, som inte ligger långt bort, så att resa med tåg är också ett alternativ. Väljer du att flyga, avverkas avståndet till Verona flygplats på cirka 2,5 timmar. Passp del Tonale kan alltså relativt lätt nås med alla transportmedel.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Passo del Tonale