Resor till Ortisei

Vackert placerat mellan berg och dramatiska klippor

Ortisei ligger otroligt vackert i en dal omgivet av branta backar som plötsligt övergår till Dolomiternas dramatiska klippor. Här kan du gå ner i varv på semestern och njuta av äkta bergstämning i en charmig tyroler landsby.

Flera språk

Här är det tal om språkförvirring, då det talas 3 språk; tyska för vi är i sydtyrol, italienska för det är landets officiella språk och ladino, en gammal Latinsk dialekt, som har överlevt i denna dal, som är en av de avskildaste i bergen.

Vem har byxorna på?

Det ligger en rad mindre byar i Val Gardena, men Ortisei är inte den största med sina 6.500 invånare men ett det är otroligt vackert och byn er ett paradis för vandrare. De flesta utövar traditionella yrken, då det vimlar av män i blåa förkläden med hembroderi på och alla är träskomakare. Lite lustigt, att det är kvinnorna som har "byxorna på", för det är dessa som driver affärer och hoteller samtidigt som männen jobbar i trä och hämtar inspiartion under sina besök på caféer och barer.

Olika svårighetsgrad

Ortisei vill man generellt ge en medelkaratär som alpby, men dalen får topp betyg som dal i helhet. På grund av sitt läge och dalens svårtillgänglighet, samt de extremt goda långskidsleder är Ortisei perfekt för barnfamiljer och grupper, där skidkunskapen är blandad.

Aktivitetsmöjligheter

Det är gott om restauranger, barer och caféer. Här finns inomhus tennisbana pch squash, ishall med ishockey på högsta nivå, kälkbacke, inomhus basäng, kegelbana och diskotek.

Så hittar du hit

Det är lätt att ta sig till Ortisei och Val Gardena; man kör av Brennermotorvägen vid Chiusa och fortsätter en liten bit innan man kör ner i själva dalen. Vägen brukar vara bra, men för säkerhets skull, rekommenderas snökedjor.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ortisei