Resor till Ledrosjön

Ledrosjön är inte lika stor och ligger högt över Gardasjön i Ledro-dalen. Sjön är idag ett historiskt mycket intressant område. Detta då man väldigt tidigt byggde ett kraftverk i Riva del Garda som drivs av vatten som genom turbiner förs från Ledrosjön ner till Gardasjön. Under riktigt vattenfattiga år kan vatten mängden sjunka väldigt mycket i Ledrosjön, och man har hittat bo platser byggda på pelare. Då det är mycket liv och rörelse kring Gardasjön är det istället lugnt och stilla vid Ledrosjön. Här är bra att framförallt bada, fiska, segla eller bara vila upp sig.

Trots att området är mycket välbesökt av turister, är Ledrosjön ännu förhållandevis okänt, vilket är ett absolut plus för dem som söker lugn och ro i natursköna omgivningar. Detta samtidigt som sjön är ett bra val för barnfamiljer, då man här kan pröva på många roliga vattensporter. Även fiske är ett alternativ, samtidigt som man självklart också kan bada på de olika stränderna.

Det ligger flera små städer runt om sjön, som också har sitt eget museum ”Il Museo Palafitticolo” i staden Molina di Ledro. Museet har en utställning som handlar om sjöns förhistoria - en historia som uppdagades av en slump 1929.
Vid det tillfället byggde man stora kraftverk i Riva del Garda, som drevs av vatten, som genom turbiner fördes från Ledrosjön ned till Gardasjön. Vattenstånden sjönk på grund av bristande nederbörd, så mycket att de ovanliga bosättningarna på pålar i Ledrosjön sakta dök upp ur vattnet. Idag har man återuppfört fllera av de små stråhyddorna, så att man bättre kan få ett intryck av förtidens levnadssätt.

Ledrosjön är också en utmäkt utgångspunkt för olika utflykter i området. Dels ligger det många trevliga städer uppe i bergen, dels finns det många vandringsleder då området är en sant eldorado för mountainbikes och motorcyklar. Ett lite udda område är Trematzo, varifrån man kan komma över bergen och ner till Gardasjön via Tremosine, som utan tvekan är en av de vackraste städerna vid Gardasjön med smeknamnet "Gardasjöns balkong", tack vare stadens otroliga utsikt.

Turförslag:
- Tur 1: En trevlig helgdagstur med bil kan till exempel vara att åka genom Ampoladalen till Storo. Därifrån förbi Idrosjön, var ni tar av och kör upp i bergen mot Gardasjön och den uppdammade Valvestinsö. Det är en otroligt vacker tur, som slutar i Gargnano vid Gardasjön efter ett par timmars körning på bra men bitvis väldigt smala vägar. Härifrån är det cirka en timmes körväg tillbaka till Ledrosjön längs med den spännande kustvägen längs Gardasjön. Om tid finns, bör det göras ett stopp i den lilla byn Campione. Ni svänger av från en av de många tunnlarna, och kommer till en liten by som tidigare inrymde ett stort bomulls-spinneri med tillhörande arbetsbostäder. Byn låg öde i många år, men idag har den fått en renässans, som uppehållsplats för de många windsurfar-turister, som vallfärdar till området.

- Tur 2: En annan heldagstur kan gå norröver. Ni kör ner mot Riva del Garda, och därifrån vidare norröver förbi Tennosjön, vidare till Fiavè och därifrån fortsätter ni upp över bergen mot Tione. I Tione kan ni välja att köra mot norr mot Madonna de Campiglio, den berömda skidorten i Dolomiterna, och längs vägen kan ni göra stopp i Génovadalen och promenera till det imponerande vattenfallet Cascata di Nardis.
Alternativt kan ni köra till höger mot Sténico när ni kommer fram till landsvägen, men kort efter svänger ni till vänster över floden mot Rágoli, var ni fortsätter österut på den gamla och mycket vackra vägen mot Sténico. Längs vägen passerar ni spännande klippformationer, ofta besökta av bergsklättrare. Innan ni når Sténico, passerar ni ett mindre men mycket imponerande vattenfall. I Sténico kan ni svänga norrut till den spännande Molvenosön, som med all rätt har blivit ett mycket populärt utflyktsmål, även bland italienarna själva. Från sjön har ni en storslagen utsikt mot baksidan av Dolomiterna. Ni kan köra samma väg tillbaka, och svänga av mot Vezzano och Trento. När ni kommer till landsvägen som förbinder Riva del Garda med Trento, bör ni köra åt vänster, och stanna till vid det lilla slottet Castel Toblino, var ni kan dricka en kopp kaffe eller äta middag på slottet. Turen hem föreslås gå via Calavino, Lasino, Cavédine och Drena, var man kan stanna och se det imponerande slottet, samt ha en fin utsikt ner över Gardasjön.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell vid Ledrosjön

Vad tycker gästerna om vid Ledrosjön?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 21 recensioner