Castello di Noarna

Några av vinkällarna i Roveretos vinområde har en historia som av naturliga orsaker fått ett turistmässigt värde. Slottet Noarna råder över en av dessa värdiga vinkällare som berättar om en både otrevlig och fascinerande historia.

Noarna har legat i ensamt majestät sedan det byggdes som fästning under Romartiden och har i dag vinmarker som enda granne. Slottet med torn, förstärkningar och ringmur härstammar från 1300-talet och byggdes ovan på ruinerna från den ursprungliga fästningen.

Noarna har tillhört olika familjer sedan 1177 då de första dokumenten nämner fästningen Castelnuovo di Noarna. Av dessa familjer har en enda person haft en betydande inverkan på slottets framtoning i dag, nämligen Nicolò från familjen Lodron. Det är tack vare honom som Noarna blev förvandlat från fästning till slott: Nicolò lät under åren efter 1532 bygga nya avdelningar med bostäder och han fick dessutom målat freskmålningar i balsalen samt freskerna i vinterträdgården. I slutet av 1800-talet blev slottet lämnat och möbler mm. flyttat till Lodron familjens Palazzo i staden Nogaredo.

Häxjakten: Noarna slottet är dock förutom Lodron-familjens positiva inflytande mest känt för de otrevliga händelserna som enligt sägnen ägt rum i fånghålorna under slottet. Här ska en rad kvinnor blivit tillfångatagna år 1646 och blivit anklagade för häxkonster som de sedan blev bestraffade för. Men historien börjar inte under Noarna utan i staden Nogaredo några få kilometer bort.

Det hela började med att en kvinna vid namn Mercuria mitt på huvudtorget i Nogaredo beskyllde en annan kvinna vid namn Domenica för att vara häxa. På bakgrund av detta fängslades de båda under slottet Noarna där man klippte av dem håret som tecken på det som de stod anklagade för.

Mercuria blev anklagad för häxeri men beskyllde Domenica och hennes dotter för att stå bakom häxkonst. Kvinnorna blev sedan torterade genom att man drog kropparna i sär så att armar, senor och muskelfästen gick sönder. Dessutom krossade man deras knogar genom att föra in föremål mellan fingrarna. Under tortyren erkände Mercuria att hon var häxa, att hon deltagit i häxabbatter med andra kvinnor från området, att hon praktiserat häxeri med hjälp av satanistiska salver och knogpulver från döda människor. Hon namngav en av dessa häxor; Delaito. Mercuria släpptes lös omedelbart efter sitt erkännande.

I stället behöll man Domenica och hennes dotter Lucia i fångeskap som båda var kvinnor från den lägre samhällsklassen. Under tortyr, som den Mercuria slapp ifrån erkände nu Lucia att hon stod i ledtåg med djävulen, att hon kunde inta en katts kropp och att hon kunde utföra häxkonster. Efter hennes erkännande blev ytterliggare tre kvinnor fängslade: Zenevra, Catrina och Benvenuta. Domenica, Lucia och de andra kvinnorna erkände under tortyr allt som domarna sa och på så vis kom det fram rikligt med detaljer om häxabbatter, recept på magiska blandningar mm. Rättegången löp över ett helt år och först i den avslutade fasen trädde försvarsadvokaten i karaktär och försvarade sina klienter med att de under tortyr blivit tvungna att erkänna allt det som de stod åtalade för. Han uppmanade att kvinnorna skulle få vård och genomgå läkarundersökningar som bevisade att de blivit misshandlade och att de inte bar djävulens tecken på kroppen. Han sa även att de som det svagaste könet och ointiligenta väsen blev oskyldigt anklagade. Lodron-familjen önskade dessvärre att statuera ett exempel trots advokatens försvarstal och kvinnorna blev dömda som skyldiga. Fem av dem blev dömda till döden genom halshuggning och efterföljande likbränning. I förbindelse med detta fängslades en enda man; Santo Graziadei som dog i fångenskap år 1651. Man kan i dag besöka den mytomspunna fängelsehålan under Noarna.

Vinerna: I verkligheten satt kvinnorna som var beskylda för att vara häxor på en mängd okänd men fantastisk vetskap om vin och på just de platser där de skulle hållt häxsabbat är några av de platser där man i dag framställer områdets bästa viner; Isera, Marano, Brancolino och Noragredo.

När man besöker slottet Noarna bör man därför också smaka eller åtminstone köpa följande biodynamiska viner från slottets vinproduktion: vitvinet Bianco di Castelnuovo och rödvinerna Romeo, Nosiola Casot och Rosso Mercuria. Det är inte en tillfällighet att vinet kallas Mercuria. Faktiskt heter några av de största vinerna i området Mercuria efter häxan från 1646.

Besök slottet: Man kan alltid kontakta ägarna av slottet för ett besök eller vinprovningar hos Castel Noarna. För grupper arrangeras det även guidade turer runt slottet med efterföljande vinprovning.

Fausto Zani för besök och vinprovningar: +39 335 6295965 eller info@castelnoarna.com