Resor till Bolzano

I Bolzano kan du leva det goda livet med restauranger och caféer, shopping i eleganta modebutiker, traditionsrika festivaler och marknader och inte minst utflykter i den vackra naturen som omger staden. Boka din resa till Bolzano i dag!

Den norditalienska staden Bolzano placerar sig år efter år i toppen av listorna över de italienska städer där man lever bäst. Här kan du leva det ljuva livet med restaurang - och caféliv, shopping i flotta modebutiker, traditionsrika festivaler och marknader samt inte minst utflykter i den vackra naturen som omger den största staden i Syd Tyrol. 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Bolzano och andra resmål i regionen där du bor på handplockade hotell under din resa.

Österrike och Italien möts i Bolzano

Bolzano ligger omkring 80 km nordost om Gardasjön i den södra delen av Val d'Adige, där floderna Talvera, Isarco och Adige löper samman. Av stadens omkring 100 000 invånare talar omkring en fjärdedel tyska. Bolzano, eller Bozen på tyska, var nämligen en del av dubbelmonarkin Österrike-Ungern ända fram till slutet av 1: a världskriget. Därefter blev den vid denna tidpunkt huvudsakligast tysktalande stad inlemmad i Italien, varpå befolkningen sammansättning gradvis förändrades så merparten idag pratar italienska.

 Är man uppmärksam och har stadens historia i åtanke så kan man fortfarande tydligt märka den unika blandningen av österrikisk och italiensk kultur i Bolzano. Officiellt kommer det bland annat till uttryck i att offentliganställda i provinsen måste behärska både tyska och italienska.

På en promenad runt i staden kommer du någon gång att passera det stora torget där Bolzanos julmarknad avhålls varje år. Torget är uppkallat efter en tysk diktare, Walther Von der Vogelweide (1170 - 1230), och inte som annars är normalt, efter en känd italiensk personlighet. Stadens italienska inslag kommer ändå till uttryck här på de många trottoarserveringarna runt det torg som en gång gränsade mot vinodlingarna. Här kan du sitta och njuta av solens värme eller utsikten mot stadens stora kännetecken den sengotiska katedralen. 

Natur, kultur och shopping

Reser du till Bolzano så har du även en bra utgångspunkt för att utforska resten av Syd Tyrol, regionen som i Italien är känd under namnet Alto Adige. Redan i stadens norra utkanter kan du till exempel besöka det charmerande Castel Marecci, som ligger omgivet av vinodlingar. Vinslottet som härstammar från 1200-talet används idag för kongresser och kulturella evenemang i staden. Ett par kilometer längre norr ut ligger det på samma sätt betagande Castel Roncolo, som fullkomligt sjuder av medeltidsstämning. Slottet är ett av de mest besökta i regionen, och om du har tur kan du här få uppleva konserter eller provsmakningar av medeltida maträtter.

Bolzano är på det hela taget ett bra resmål för dig som värdesätter kulinariska upplevelser under semestern. Den kulturella mixen av Italien och Österrike gör sig naturligtvis även gällande i matlagningen i Bolzano. Bli därför inte överraskad om det finns klassiska lombardiska rätter som ossobuco, men även österrikiska favoriter som knödel och gröstl på en och samma meny.

Vill du få en bra överblick över Bolzano? Då bör du ta en tur med linbanan, en av de första i världen, upp till den lilla byn Colle, som ligger på 1 200 meters höjd. Här uppifrån har du en formidabel utsikt över staden och dalen. Om du istället tar linbana upp på berget Ritten norr om stan så väntar dig där, utöver en lika storslagen utsikt, ett särpräglat landskap av jordpyramider. De är resultatet av årtusenden av erosion av de lösa jord och moränkullarna.

Stannar du kvar nere i själva Bolzano så finns det även där mycket att se. Det finns bland annat åtskilliga intressanta museer i stan. På Museumstraße 43 i den gamla stadsdelen kan du till exempel på Museo Archeologico dell'Alto Adige komma öga mot öga med den berömda och över 5 3000 år gamla is mumien Ötzi. Ta dig även gott om tid att flanera runt bland de många inbjudande klädesbutikerna och bagerierna på affärsgatan Via dei Portici.

Avslutningsvis ska man naturligtvis även nämna stadens berömda julmarknad. En resa till Bolzano under julmånaden är ett perfekt sätt att komma i den rätta julstämningen på Piazza Walther Von der Vogelweide, där mängder av bodar varje år lockar julhandlande från när och fjärran.

Så bokar du en resa till Bolzano med Escapeaway

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade och noga utvalda hotell i Bolzano som fått fina recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få allt satt samman i en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Bressanone
>> Läs även om Agriturismo i Italien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bolzano