Resor till Alba di Canazei

Upplev Dolomiternas prakt

Alba di Canazei är en mycket omtyckt destination, speciellt under vinterhalvåret då stämningen är på topp och på de fina skidförhållandena som passar alla i familjen. Även under årets andra halva, sommaren, kan du njuta av det härliga bergslivet.

Alba är en liten by i Val di Fassa och är en del av det område som normalt kallas för Canazei. De 3 byarna i detta område är Campitello, Canazei och Alba, och det ligger alla inom 4,3 km. Det tar endast cirka 6 minuter att köra från Alba till Campitello, och på vägen passerar du Canazei. 

Byn är populär både som sommar- och vinterdestination på grund av det vackra läget. I praxis är Alba en lång samling hus, dominerat av gasthofs (vi är ju i Sydtyrolen) och hotell längs huvudvägen. Byn är anpassad till en stor tillströmning på vintern, och i allmänhet fungerar både liftar, bussar och annat offentligt bra här. Från Alba är det endast 1,5 km med skidbuss till det enorma skidområdet Dolomiti Superski, där du hittar utmaningar på alla nivåer. 

Karta över Alba di Canazei i Sydtyrolen

Klicka på kartan härunder och se vad vi kan erbjuda när du åker på semester till Alba di Canazei. Du kan zooma in och ut på kartan och se semesterbostäder och hotell, samt avstånd till andra platser i närheten.

Underbara skidområden

Alla 3 områdena har sin egen huvudlift och skidområde, och Alba har också blivit förbundet med Campitello och Canazei i terrängen. Det lokala skidområdet vid Alba och Pozza heter Ciampac, och når upp till en höjd på 2800 meter. Det passar ypperligt nybörjare och barn. Alba's skidområde ligger högt och är därmed snösäkert, men är inte ett alltför svårt område. Från Alba finns en förbindelse till Sella Ronda, som är en populär tur runt Sella-massivet, vilken inkluderar 26 kilometer skidlöp och 14 kilometer lift. 

Du har flera sommaraktiviteter

Du kan som sagt även komma hit under sommarhalvåret då du kan njuta av en blå himmel som står sig fint till den gröna naturen. Tänk att få tillgång till 2240 km natur och ett brett urval av olika aktiviteter. Det är inte så märkligt att just Val di Fassa är ett resmål som är omtyckt året runt.

Du kan ägna dig åt klättring, fiske, ridning, golf, tennis, squash, bågskytte, skridskoåkning, trekking och cykling (med mountainbike), ta dig fram längs fitness-spår och Nordic Walking upp till toppen av Catinaccio, Roda de Vael, Sassolungo, Sella och Marmolada som är Dolomiternas drottning. Om du inte vill utforska området på egen hand så kan du ta dig fram med en lokal guide som proffsigt och passionerat följer dig på dina upptåg. Det finns kurser för barn mellan 7-14 år, vilket kan vara bra för dig att veta som reser med den yngre generationen. Ytterligare en sport som blir allt mer populärt är tandem paragliding och just här kan du göra detta med instruktörer från Icarus Flying Team School.

Transport

Det finns gratis skidbussar i Canazei, inkluderade i liftkortet, och turen tar några få minuter. Det finns också tillgång till området Belvedere vid Canazei. Skidbussarna kör till och från Alba konstant under de ljusa timmarna, så missar du den ena är det bara till att vänta på att nästa dyker upp.

Närmsta flygplats är Bolzano, men de flesta väljer att flyga in via Innsbruck och själv köra de sista 150 km till Alba. Ett annat alternativ är Venedigs flygplatser, antingen Marco Polo (175 km) eller Treviso (150 km). Du kan även välja att köra med egen bil, och det är ca 1400 km från Sverige till Alba, som ligger i den nordligaste delen av Italien.

Skön stämning råder i Alba

Det finns ett bra urval av butiker, barer och restauranger i själva Alba, liksom det finns en skridskobana. Det är inte lika hektiskt här som i Canazei, men mycket trevligt och det är riktigt många som kommer tillbaka till Alba varje år, just på grund av detta. Vill du ha "lite mer av allt" är det bara att åka in till Canazei. En liten tur på 30 km tar er dessutom till Bressanone som är en trevlig stad, som inte är så turistpräglad, och där du kan känna den särskilda stämningen i detta gränsland mellan Österrike och Italien. Dessutom är Ortisei också värt ett besök, om du vill uppleva en äkta tyrolerstad.

Läs också mer om

Skidsemester i Canazei Skidsemester i Italien Skidsemester i Cervinia Semester i Dolomiterna

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Alba di Canazei