Resor och semester till Syditalien

Resor till härliga Syditalien med Escapeaway

Semester i Syditalien är till för dig som vill besöka olika öar, bada i kristallklart vatten, spendera tid med familjen, utforska italiensk historia, ta ett romantiskt break från vardagen, eller kanske uppleva en spännande storstad.

Längtar du efter själfulla, solfyllda, vackra omgivningar? Kritvita stränder och kristallklart blått hav med precis rätt temperatur? Ett världsomfattande, historiskt arv som fortfarande sätter sina spår? Glad, tillmötesgående människor och livliga samtal överallt omkring dig? Äkta italiensk mat med ovanligt välsmakande, färska råvaror och en kryddig twist? Då är Södra Italien stället för dig, oavsett om du vill besöka olika öar, bada, spendera tid med familjen, utforska italiensk historia, ta ett romantiskt break från vardagen, eller kanske uppleva en spännande storstad.

Du kommer att falla för Syditalien på din semester

De södra regionerna i Italien går också under ett gemensamt samlingsnamn; Mezzogiorno, vilket betyder "mitt på dagen" och är ett lingvistiskt sätt att beskriva solens position. Och det är kanske inte så konstigt ändå, för här i södern lyser solen klarare, och färgerna strålar ännu mer. Syditalienare är ett närvarande och storsint folkslag, och när du till det adderar en överdådig, bergig natur och en fascinerande arkitektur, så är det inte svårt att förstå varför många resenärer lämnar kvar en del av sitt hjärta i Mezzogiorno.

Syditalien bjuder på bad, avslappning, njutning och sightseeing

Med Escapeaway kan du till exempel spendera din italienska drömsemester med avslappnande strandliv och spännande historiska upplevelser på de sköna Syditalienska öarna Sicilien och Sardinien. Du kan också bo med utsikt över dramatiska berg och inbjudande hav på Amalfikusten, eller åka iväg på en storstadssemester till  staden Napoli. Eller varför inte utforska den annorlunda och exotiska regionen Apulien på den italienska klacken?

Här följer en lista över våra många härliga semesterplatser i Syditalien, med beskrivningar av ställena, och tips på hur du kan spendera din semester där:

Amalfikusten
Denna kust, där du bland annat kan bo i den trevliga staden Sorrento, anses av många vara en av Europas vackraste. Och hos Escapeaway är vi helt eniga. Branta, dramatiska klippor bryts av av frodiga skogar och vulkanen Vesuvius i bakgrunden. Här kan du både spendera en badsemester med hela familjen, lika bra som du kan åka iväg på en romantisk resa med din partner och få tid över till bara er två. Besök till exempel den intressanta ruinstaden Pompeji på din resa till Amalfikusten.

>> Här kan du läsa mer om resor till Amalfikusten.

Apulien
Välkommen till ett helt annorlunda Italien. Här befinner du dig allra längst ner i söder, på klacken av den italienska stöveln. Apulien har en unik, barock arkitektur, som framförallt kan upplevas i staden Lecce, även kallad "Söderns Florens", som också har en rik historia. Många av de största civilisationerna genom tiderna har satt sina avtryck på området - araber, bysantinare, greker, romare och fransmän har alla varit med och format Apulien.

>> Här kan du läsa mer om resor till Apulien.

Du kommer att få smaka på italiensk mat på ett helt annat sätt här, där råvarorna ofta kommer direkt från granngården. Apulien står för en stor del av Italiens produktion av lantbruksvaror, och du kan se fram emot enastående oliver, kronärtskockor, tomater, bönor, lamm, oxe och fisk som är så smakfulla att det kommer att vattnas i munnen på dig.

I Apulien kan du spendera en badsemester tillsammans med den partner eller med hela familjen, med fokus på lugn och ro, autenticitet och njutning.

Napoli
Du har säkerligen redan dina förutfattade meningar om denna berömda, och beryktade, syditalienska metropol som ligger framför vulkanen Vesuvius i regionen Campania. Här levs livet i ett unikt tempo på gator och caféer, och den ena historiska sevärdheten avlöser den andra. Du kan smaka på Italiens bästa kaffe och du kan förvänta dig många gastronomiska glädjestunder när du går ut och äter i Napoli. Staden är perfekt till en storstadssemester eller en långhelg i södern. Du kan också lätt besöka Napoli på en dagstur, när du spenderar semestern på att annat ställe på Amalfikusten.

>> Här kan du läsa mer om resor till Napoli.

Sardinien
Här kan du bada vid några av Sydeuropas mest förförande sandstränder, där den vita fina sanden bryts av av små klippor som leder ut i det klaraste vattnet du kan föreställa dig. Ät fantastisk lokal mat på trevliga restauranger med havsutsikt, och njut av en kall dricka vid stranden medan den behagliga, ljumma aftontemperaturen sänker sig. Du kan också med fördel köra iväg till det oförstörda klipplandskapet på den inre delen av ön, där ruiner av tornen från bronsåldern står som minnen om Sardinens gamla civilisation.

>> Här kan du läsa mer om resor till Sardinien.

Sicilien
Tänker du direkt på filmerna Gudfadern när du hör namnet Sicilien? Det är inte helt konstigt, men det gör inte vänliga och vackra Sicilien till ett mindre bra ställe att spendera semestern på. I Siciliens historiska omgivningar är det perfekt att kombinera en badsemester vid öns många charmiga stränder, med en upplevelsesemester där du t.ex. besöker de grekiska templen och palatsen från barocken, och varför inte stanna vid vulkanen Etna? Sicilien har på grund av sitt läge en fantastisk temperatur nästan hela året om. Här kan du ofta bada så långt som in i november, och uppleva vårens blommor titta fram redan i februari. Så varför inte gå våren till mötes på en semester på Sicilien?

>> Här kan du läsa mer om resor till Sicilien.

Syditalien är för många Italien entusiaster ”det äkta Italien”, det Italien som vi alla drömmer om. Många städer och byar ligger nästan helt orörda och präglas inte på samma vis av turismen som i Norditalien. Kultur och tradition är starka ord för befolkningen som tar emot besökande med öppen famn, både på restauranger, i butiker och inte minst på de många charmiga och stämningsfulla semesterbostäder.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Syditalien

 • Gästrecensioner 8,8
  Kampanien
  178 hotell
  Neapel är kulturell höjdpunkt i regionen, men en resa till Kampanien är också en möjlighet att få uppleva den vackra Amalfikusten med några av Italiens mest idylliska kuststäder. Missa inte heller alla historiska sevärdheter som Pompeji och Pæstum.
 • Gästrecensioner 8,4
  Sicilien
  171 hotell
  Att resa till Sicilien är en underbar upplevelse av vackra landskap, vulkanen Etna, historiska kulturskatter och vackra stränder. Det här är en drömsemester både för den som är intresserad av historia och för den som vill sola och bada - och ... inte minst för den som vill äta gott! Läs mer
 • Gästrecensioner 8,4
  Sardinien
  94 hotell
  Det sägs att man på Sardinien hittar Europas vackraste strand, nämligen Costa Smeralda, också känd som Smaragdkusten. Här kan du utöver att sola och bada också uppleva öns kuperade terräng med spanska inslag, samt den lokala sardiska kulturen.
 • Gästrecensioner 8,4
  Apulien
  42 hotell
  Italiens sydöstra region Apulien är inte endast känd för sitt soliga klimat, utan gömmer också på några av Italiens vackraste stränder och en pärlrad av spännande städer där du kan utforska sevärdheter och erkända kulinariska traditioner.
 • Gästrecensioner 8,3
  Kalabrien
  25 hotell
  Kalabrien omges av Medelhavet på tre sidor, och de inbjudande stränderna är också regionens stora dragplåster. Res dock också till "Italiens tåspets" för att uppleva stämningen i de charmiga rustika städer där la dolce vita fortfarande framskrider ... på klassisk vis. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,4
  Basilicata
  6 hotell
  Det är överraskande att flera semesterresenärer ännu inte hittat fram till Basilicata. Framförallt med tanke på att denna förförande region bjuder på nationalparker, charmiga gamla städer, fantastiska stränder och inte minst rika kulinariska traditioner.

Populära hotell i Syditalien

Italien, Syditalien, Sardinien, Olmedo
8,7
Mycket bra
101 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Närmaste strand: ca. 10 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Mongiove
9,3
Fantastiskt
532 omdömen
 • Närmaste flygplats: 171 km
 • Närmaste strand: ca. 1.2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sardinien, Alghero
9,1
Fantastiskt
251 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Syditalien?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 1509 recensioner