Resor till Vulcano

Vulcano är den sydligaste av de Eoliska öarna och därmed den av de sju öarna som ligger närmast Sicilien. Det är emellertid inte på grund av det korta avståndet som ön, vilken inte är större än Visingsö, får så många besökare.

Som namnet antyder är Vulcano, liksom de övriga eoliska öarna, av vulkaniskt ursprung och en av öns fyra vulkankratrar är fortfarande aktiv. Möjligheten att få komma nära en rykande vulkankrater samt inte minst möjligheten att kunna koppla av i varma källor och gyttjebad gör Vulcano till ett intressant resmål för dig som söker en lite annorlunda semesterupplevelse. 

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Vulcano och andra resmål på ön där du bor på handplockade hotell under din resa.

Skäm bort dig själv med naturupplevelser

Redan när du går i land på Vulcano så avslöjar en omisskännlig lukt av svavel för dig att du har enastående, främmande naturupplevelser att vänta. En vandring upp till Fossa del Vulcano, den aktiva kratern, tar ungefär tre timmar från hamnen (kom ihåg lämpliga skor). Även om du kanske inte har lust att dansa på vulkaner hela natten så är synen av den svavelångande kratern förtrollande och värd ansträngningen att ta sig hit upp.

Det är dock i lika hög grad Vulcanos berömda spabad som lockar besökare till ön. När du väl har vant dig vid svavellukten, som till en början kan sticka rejält i näsan, är det en ytterst avstressande känsla att låta sig omslutas av det varma, gyttjiga vattnet. Den vulkaniska gyttjan är inte bara behagligt varm utan sägs även ha en hjälpande effekt på bland annat psoriasis och gikt. Många besökare väljer även att smörja in ansiktet och resten av kroppen helt i gyttja. Ett litet tips: Ta på dig badkläder som du inte är ledsen över att behöva kasta efteråt. Ibland kan svavellukten nämligen sitta kvar i badkläderna!

Är det en semester där avkoppling och välbefinnande står överst på listan för din vistelse på Vulcano, då måste du självklart även en tur till stranden. Vid Porto di Ponente, öns största samhälle och på den södra delen av ön är stränderna inbjudande med sin mörka vulkaniska sand och sitt kristallklara vatten för ren avkoppling. Vill du vara lite mer aktiv under semestern så har du utöver turen upp till Fossa del Vulcano även många andra vandringsleder på ön, till exempel på höjdslätten vid Vulcano Piano och i Valle dei Mostri (Monstrens dal). Här bildar eroderad lava ett särpräglat landskap av det som med en smula fantasi kan påminna om märkliga väsen eller till och med monster.

Gyttjepölarna och de varma källorna har lockat till sig besökare ända sedan antikens dagar. Romarna kom dock även hit för att fälla träd och för metallsaltet alun och svavel. Det förekom gruvdrift på Vulcano ända fram till det senaste stora vulkanutbrottet år 1888, vilket varade i två år! Ön som är uppkallad efter den romerske eldguden Volcanus, blev på grund av sin vulkaniska aktivitet förhållandevis sent bebodd. Den lilla ön har fortfarande bara omkring 500 fast boende invånare som förutom turismen lever av lantbruk, bland annat vin och oliver.

Porto di Ponente

De goda, lokala produkterna kan du stifta närmare bekantskap med på öns restauranger och caféer av vilka huvuddelen ligger i Porto di Ponente. Du kan dock även hitta traditionella trattorior runt omkring på ön, vilka erbjuder rejäla, klassiska medelhavsrätter. Det ligger även flera familjedrivna vingårdar på Vulcano, där du kan ha turen att bli inbjuden på en vinprovning.

Båten från Milazzo lägger till i Porto di Ponente varifrån det även går förbindelser till de andra småöarna. Även om du till fots kan ta dig runt till flera av de största attraktionerna som ligger nära hamnen på Vulcano, så finns det i Porto di Ponente möjlighet att hyra både cyklar, scooters, ATVer och mini jeepar. Stannar du här i flera dagar bör du även utnyttja möjligheten att bege dig ut på lite längre utflykter till andra delar av ön. Sist men inte minst kan det starkt rekommenderas att följa med på någon av de guidade båtturerna eller med kajak ta sig runt längs ön, bland annat till den vackra Grotta del Cavallo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Vulcano Ö