Resor till Venetico

Strandsemester med lokal stämning

Välj Venetico, om du vill spendera semestern bortom de kända turistmagneterna på Medelhavets största ö. Här har du en bra strand, och flera restauranger att välja emellan.

Venetico ligger mitt emellan Messina och Milazzo, med utsikt norrut mot de Eoliska öarna. Stadens 400 invånare sysslar i huvudsak med lantbruk, eller arbetar i de två närliggande och något större städerna. Turismen utgör en mycket liten del av stadens ekonomi, och det kan ha sina fördelar, om du tillhör de resenärer som inte är rädda för de stora armrörelser de lokala kommunicerar med på stadens torg.

Transport hit

I Venetico finns en tågstation, som dock inte längre är aktiv, då tågbanan flyttades längre upp för berget år 2009. Du kan välja att ankomma hit med tåg (närmaste station är Spadafora eller Torregrotta), och ta den sista biten med buss. Vår rekommendation är dock att du hyr en bil när du landar i Catania, som är den närmaste flygplatsen, eller i Palermo. Utanför de större städerna är den lokala trafiken inte så hektiskt som de flesta antar, med undantag för perioden runt Ferragosto (15 augusti) där det verkar som att alla italienare ska hålla semester vid havet.

En bra strand, men mer än bara så...

Staden är åtskild från havet via en lång, bred och bra strand, som mest består av grov sand. På sommaren öppnar en del lidos här, där du kan köpa kyliga drycker, glass samt hyra parasoll och liggstolar. Har du lust att göra annat än bara ligga på stranden, finns det många möjligheter att gå på upptäcktsfärd i de bakomliggande bergen, där landskapet är fabelaktigt och där det finns flera punkter där utsikten över Etnas rykande topp på ena sidan, och de Eoliska öarna på andra sidan, får dig att tappa andan. Gillar du kultur och historia, kan du nå Cefalù på cirka 1 timme, medan Tindaris grekiska teater och Milazzos historiska centrum nås på 20 minuter.

Vår rekommendation

Vi rekommenderar Venetico till de resenärer som har varit i Italien tidigare (och som gärna kastar sig ut i det italienska). Hyr en bil och använd den till att utforska området - något som inte är möjligt med lokal transport. Man äter mycket fisk på dessa breddgrader, men du bor också nära bergen där du kan prova de lokala kötträtterna. Den svarta grisen från Nebrodibergen är bland annat känd för sin kvalitet, och de lokala braciole (köttbullar fyllda med ost) är också värda ett smakprov.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Venetico