Vädret på resor till Sicilien

Låt oss enas om, att vädret spelar en avgörander roll när vi reser och därför är en resa till Sicilien också ett säkert val om du alltså söker en resa med sol och sommar. Här hittar du lite samlad information om vädret och klimatet på Sicilien.

Sicilien har medelhavsklimat med varma, torra somrar, och varma, regniga vintrar. Det är en vulkanö, hemplats för en av världens högsta och mest aktiva vulkaner: Etna. Den ojämna, bergiga terrängen ger anledningen till stora, regionala skillnader i klimatet, beroende på höjderna och det skydd de ger mot de nordvästra vindar som härskar i området. De sydöstra områdena är generellt torrare och varmare än de nordvästra, och den sydöstra kusten är normalt mer vindstilla. Högre områden har kyligare temperaturer och mer regn året runt.

Sicilien är den största regionen i Italien och ligger i Medelhavet utanför den sydvästra spetsen av huvudön. Ön är omgiven av ett antal mycket mindre öar. 

Sommaren

Sommarmånaderna, från juni till september, är varma och torra med massor av solsken. Genomsnittstemperaturen når 25°C redan i juni, och stiger till 27°C i juli och 28°C i augusti, innan den faller till 26°C i september. Nätterna är också mycket varma, vanligtvis över 20°C. Värmen kan bli lite obehaglig på högsommaren, men ett dopp i det varma havet eller en tur upp på de gröna höjderna ger en omgående lindring. Vattentemperaturen går upp till 25°C i augusti. Det är oftast inga moln vid kusten, vilket ger möjlighet till cirka 10 timmarns solsken per dag under större delen av säsongen; september är något mer molning. Regn är sällsynt, och faller endast i bergen. 

De sydvästra områdena präglas till och från av perioder med intensiv värme och torrhet, när Sirocco-vinden blåser upp från Sahara. Sirocco-vinden för med sig en del sand under sommaren, vilket innebär en del damm och lägger en tunn dimma på himlen.

Hösten

På hösten, oktober och november, fortsätter det praktfulla vädret. Sommarvärmen stannar kvar in i oktober med genomsnittstemperaturer runt 20°C. Endast mitt i november faller temperaturerna under 20°C och emellanåt kan dagarna kännas kyliga. Regnmängden ökar, men moln och dessa regnfall till trots, är det fortfarande 7 timmars sol om dagen i oktober, och 5 timmar i november. Havet är varmt nog att bada i till slutet av säsongen. På höjderna inne i landet resulterar lägre temperaturer i början av vintern snöfall. Etnas topp är oftast snötäckt i slutet av november, när skidsäsongen startar. 

Vintern

Vintern, från december till februari, är mild och något oförutsägbar. Det är en utmärkt tid att åk apå vandringssemester i de lägra höjderna och också på skidresor högre upp. Högsta genomsnittstemperatur blir liggandes på 15°C under större delen av säsongen, där den lägsta genomsnittstemperaturen ligger under 10°C. Temperaturen når oftast inte fryspunkt längs kusten, men på höjderna kan det förekomma frost under säsongen och snö kan lägga sig på bergstopparna. Skidsäsongen på Etna varar från november till mars; och skidentusiasternna bor ofta i Taormina. Det är den våtaste tiden på året; regn faller ofta, men generellt är det ganska lätt regn. Solmöjligheterna är mycket goda om vintern, med cirka 4 timmar i genomsnitt varje dag. Medan vintern på Sicilien inte är en tidspunkt då man kan spendera långa dagar på straden i bikini, är förhållandena här att föredra framför det vi hittar i de norra delarna av Europa. 

Våren

Våren, från mars till maj, är varm och solig. Den högsta genomsnittstemperaturen går upp till 16°C i mars, 18°C i april och upp till 22°C i maj. I mitten av mars kan du gå i t-shirt och tidigt i maj börjar bikinisäsongen. Regnmängden avtager igen, och solen blir en fast beståndsdel på den molnfria himlen. Men havet är ännu inte varmt nog till en behaglig simtur, och vinden kan vara rimligen kall. Snön på bergstopparna smälter i mars, och därmed är skidsäsongen slut. 

Den konstanta värmen på Sicilien, och den låga, men likväl förekommande regnmägden betyder perfekta förhållande för odling av citrusfrukter. Bergssiderna är täcka med grönt större delen av året, och citron- och apelsinlundarna fyller upp låglandet. Citrussmak tillför en twist till många traditionella sicilianska rätter. Sicilien har upplevt många kulturer; grekiskt och arabiskt inflytande avspeglar sig i siciliansk desig och dess kök.

På Escapeaway är vi specialister på resor till handplockade hotell och semesterbostäder, och inte på väder och klimat. Därför ska ovanstående information ses som inspiration; efterfrågar du mer fakta om vädret och klimatet på Sicilien, hänvisar vi till SMHI eller andra hemsidor som är specialister på väder och klimat. Du kan också läsa om klimat och geografi på vår blogg. 

>> Läs allt om semester på Sicilien här
>> Läs även om vädret i resten av Italien här