Resor till Trecastagni

Trecastagni vid foten av vulkanen Etna, med utsikt över havet och Siciliens östra kust. Staden är en perfekt plats att slappna av på, och njuta av den autentiska sicilianska livsstilen. När du reser till Trecastagni möter du en varm och vänlig atmosfär. Den ursprungliga landsortsatmosfären är helt intakt, även om staden med tiden vuxit och blivit mycket populär bland turister. 

Trecastagni har en lång historia som går hela vägen tillbaka till den romerska koloniseringen av Sicilien. De första säkra spåren av en faktisk stad härstammar dock från 1300-talet. Och att detta inte bara är en modern semesterstad, utan en stad med historia och själ, är något du märker tydligt på ditt besök. Ge dig själv därför gott om tid att ta en tur runt i den i gamla stadskärnan, som har massor av den rustika charm Sicilien blivit så känd för.

På de smala gatorna hittar du gamla kyrkor, som kanske inte ser så imponerande ut utifrån, men som gömmer på vacker utsmyckning innanför dörrarna. Ta också en tur upp till Il Mulino (Möllan). Det är resterna av en gammal mölla, varifrån du har en vacker panoramautsikt över Etna och kusten.

Idag har Trecastagni cirka 11.000 invånare. På denna sida av Etna, ut mot havet, ligger dock flera av dessa mindre städer och det kan ibland vara svårt att se var exakt gränsen mellan dem går. Men staden är alltså tillräckligt stor, för att du inte ska behöva roa dig för inköp av förnödenheter och liknande. Här finns supermarknader och butiker som helt säkert täcker dina behov under resan.

Utflyktsmål och aktiviteter på en resa till Trecastagni

Från Trecastagni har du enkel tillgång till Etna National Park, som är en av Siciliens mest populära turistattraktioner. Utöver Etna, som inte bara är Europas högsta vulkan, utan också en av de största i världen, finns det fler naturattraktioner i området. Det finns exempelvis flera slocknade vulkankratrar, som bjuder in till turer på mountainbike eller vandringar. Du kan följa den vackra rutten Monti Rossi, som startar i grannbyn Nicolosi. Denna rutt leder dig genom Monti Rossi-kratern, som skapades av ett vulkanutbrott år 1669.

På din resa till Trecastagni har du också en bra utgångspunkt för att åka på turer ner till kusten där du kan besöka små fiskebyar och bukter med stränder. Tack vare motorvägen som löper parallellt med kusten 4-5 kilometer in i landet, kommer du snabbt fram. Du kan exempelvis köra till Taormina på under en timme. Detta är ett av de mest populära resmålen på östra Sicilien, tack vare dess betagande läge uppe på höjden, med utsikt över havet. I Taorminas inbjudande centrum hittar du gott om både butiker, restauranger och barer.

Mat och dryck på i Trecastagni

Utöver de vackra omgivningarna, kan du också se fram emot gastronomiska upplevelser på resan till Trecastagni. Framförallt i centrum, finns ett bra urval av trattorior och restauranger där du får möjlighet att smaka på lokala rätter, färska råvaror och viner från trakten. Det finns också kaffebarer, där du kan ta en snabb espresso i baren tillsammans med lokalinvånarna, eller en uppfriskande granita.

När du besöker Trecastagni bör du absolut ta chansen att prova några av de lokala rätterna som speglar Siciliens rika kulinariska arv. Arancini är en av de mest älskade sicilianska delikatesserna - risbollar fyllda med kött, ost eller grönsaker, som är panerade och friterade till perfektion. En annan ikonisk rätt är Pasta alla Norma, som består av pasta serverad med en sås gjord av aubergine, tomat, basilika och ricotta salata - en salt och krämig ost som är typisk för regionen. Caponata är en söt-syrlig auberginerätt som vanligtvis serveras som en aptitretare och är en explosion av smaker.

Sicilien är också känd för sina viner, och när du är i Trecastagni bör du inte missa chansen att prova några av de lokalt producerade vinerna. Området Etna, där Trecastagni är beläget, är känt för sina vulkaniska jordar som ger upphov till unika smaker i vinerna. Vinproducenter i närheten erbjuder ofta vinprovningar där du kan smaka på olika varianter av Etna-vin, inklusive rött, vitt och rosé.

Så reser du till Trecastagni från Sverige

Catania-Fontanarossa flygplats i Catania är den närmaste stora flygplatsen till Trecastagni. Du kan hitta direktflyg från olika svenska och danska flygplatser till Catania.

När du har landat på Catania-flygplatsen kan du ta dig till Trecastagni med hjälp av olika transportalternativ. Det enklaste sättet är att hyra en bil, vilket ger dig friheten att utforska området på egen hand. Resan tar cirka 30-40 minuter beroende på trafikförhållandena. Om du föredrar att inte hyra en bil finns det också kollektivtrafikalternativ. Du kan ta en buss från Catania till Trecastagni, men det kan vara en bra idé att kolla tidtabeller och rutter i förväg för att planera din resa smidigt.

Hos oss på Escapeaway hittar du flera olika typer av boenden i och nära Trecastagni. Du hittar dem enklast genom att söka på dina valda semesterdatum i vår sökmotor. Du kan välja att bara boka boende via oss, eller att kombinera ditt valda boende med en flygresa och eventuell hyrbil i en paketresa som täcks av resegaranti.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Trecastagni