Resor till Trabia

Semester i en liten charmig kuststad på Sicilien

Trabia ligger knappt 30 km från Siciliens fascinerande huvudstad Palermo. Den lilla orten är primärt känd för vindruvor, apelsiner och andra lantbruksprodukter.

Trabia som ligger idylliskt placerat på en backe ut till havet, har fram tills ganska nyligen inte varit på radarn hos många turister. Läget vid kusten och några hisoriska sevärdheter har dock de senare åren lockat ett stigande antal besökare. 

Den mest kända och sevärda byggnaden i det lilla, före detta fiskarläget, är utan tvekan det gamla fortet, som ligger centralt i orten. Fortet har blivit utvidgat och förstärkt i flera omgånger genom århundradena, framförallt under normandernas erövring av södra Sicilien på 1100- och 1200-talet.

Staden är dock, som resten av Sicilien, präglad av en rik historia med inflytande från många olika folkslag, som har försökt ta över styret på ön. Bynamnet härstammar således från det arabiska Al-Tarbi-ah, som betyder "torget".

Karta över Trabia

Klicka på kartan nedan för att få mer information om hotell och andra semesterlägenheter i byn, samt en översikt över avstånden till flygplatser och andra städer i Italien. Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Trabia? I sökmaskinen här på sidan hittar du våra handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den trevliga byn.

Ska du på semester med en grupp vänner, eller med hela stora familjen? Då är det perfekt att hyra en villa på Sicilien, där ni bor mer fritt, och inte behöver dela den privata poolen med andra gäster.

Ange endast datum och antal personer som ska iväg, för att få en överblick över de tillgängliga semesterbostäderna under din valda semesterperiod. Det blir nästan inte enkalre att hitta den perfekta bostaden till din kommande semester i Italien. 

Transport

Vill du resa på flyg till Sicilien, är Palermo flygplats den som ligger närmst Trabia. Inom köravstånd ligger också Trapani flygplats och Catania flygplats.

Staden har en liten tågstation med förbindelse bland annat till Palermo och Termini Imerese. Trots de offentliga transportförbindelserna, väljer många av våra resenärer dock att beställa en hyrbil till semestern. Men en bil är det enkelt att ta sig runt till öns många sevärdheter, och inte minst slipper man att anpassa sig till tidtabeller.

Utöver den gamla kustvägen, ligger Trabia också nära motorvägen E90, som ger snabb förbindelse till resten av ön.

Ytterst få väljer att köra i egen bil hela vägen från Sverige till Sicilien, på grund av avståndet. Men väljer du att ta turen på cirka 3000 km, är det dock möjligt att ta med bilen över till ön via färjor som avgår från Reggio Calabria och Villa San Giovanni.

Restauranger och Shopping

Med tanke på byns lilla storlek så finns det ändå ett fint urval av restauranger i Trabia. Likaså behöver du endast köra några få kilometer för att hitta ännu fler restauranger i grannbyarna. 

I byns mindre matvaruaffärer kan du hitta det mesta till det dagliga behovet samt om du vill laga egna måltider under semester. För upplevelsens skulle kan vi dock rekommendera att ni besöker den lokala marknaden, där ni utöver goda råvaror också har chansen att uppleva det sicilianska vardagslivet.

Bra utgångspunk för utflykter

Trabia är bra placerat i förhållande till många platser av historisk och kulturellt intresse, samt nära till kända städer som Palermo och Cefalù. Därmed är kustbyn naturligtvis också en riktigt bra utgångspunkt, om du önskar kombinera en badsemester med kulturella upplevelser. I Palermo kan vi t.ex. rekommendera ett besök på La Vucciria, den centrala matvarumarknaden i staden, där det nästan känns som att tiden stått still i många år. I motsatt riktning bjuder den vackra kuststaden Cefalù likaså på en uppsjö av spännande sevärdheter, som dess domkyrka och en fästning.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Trabia