Resor till Taormina

Drömmer du om att leva La Dolce Vita på Sicilien? Då finns det många skäl att besöka Taormina på din nästa semester till Sicilien. Staden erbjuder en majestätisk utsikt över havet och har ett inbjudande centrum med liv och glada dagar. Boka din resa till Taormina med Escapeaway i dag!

Taormina, som breder ut sig från havet och upp längs Monte Tauros östra sida, har tack vare sin fantastiska belägenhet med utsikt över det Joniska havet länge varit ett av de mest populära resmålen på östra Sicilien. Under den populära sommarsäsongen från maj till september sjuder den 800 meter långa gågatan, Corso Umberto, av liv med sitt myller av både köpsugna och cafégäster. Även under denna period finns det dock möjlighet att komma lite bort från mängden av turister genom att söka sig in i sidogatorna eller genom att slå sig ner på en av stadens små piazzor. 

Om du kan slita dig från stadens många spännande butiker och mysiga trottoarserveringar så kan det rekommenderas att gå en tur längre upp längs berget till den gamla fästningen Castello di Taormina eller eventuellt ända upp till den lilla medeltidsstaden Castelmola på toppen av berget. Dina ansträngningar belönas med en betagande utsikt ner över Taormina och Isola Bellas stränder. Lutar ditt humör lite mer åt avkopplande strandliv så är just den lilla bukten Isola Bella, som ligger nedanför Taormina ett perfekt utflyktsmål. Det är ganska lätt att ta sig dit ner om du tar linbanan som släpper av dig precis vid stranden Lido Mazzaro. 

Taormina är på det hela taget ett bra resmål på Sicilien, om du vill ha en semester med sol och värme där du kan koppla av i strandkanten, njuta av stadens liv och shopping och restauranger samt ha möjligheten att göra spännande utflykter. 

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Taormina med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Taormina. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Francavilla di Sicilia
>> Läs även om familjesemester på Sicilien här

Hotell i Taormina

Populära hotell i Taormina

Italien, Syditalien, Sicilien, Taormina
9,2
Fantastiskt
1996 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Taormina
8,5
Mycket bra
1268 omdömen
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 1.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Taormina
9,8
Fantastiskt
152 omdömen
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 1.8 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Taormina. Beskrivningarna är enbart tänkta som en inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Teatro antico di Taormina

Den antika grekisk-romerska teatern i Taormina, Teatro antico di Taormina, är stadens största sevärdhet och en av de största historiska sevärdheterna på Sicilien. 

Teatern är till största del byggd av tegelstenar och är därför troligtvis av romerskt ursprung även om teatern för övrig mer överensstämmer med grekiska än romerska teatrars traditionella struktur. Det antas därför att den nuvarande teatern återuppbyggdes utifrån en äldre teater som fanns här under den grekiska perioden. 

Med en diameter på 120 meter (efter en utvidgning på 100-talet) är teatern den näst största av sitt slag på Sicilien efter den berömda teatern i Syrakusa. Största delen av de ursprungliga platserna i teatern har försvunnit, men väggen som omsluter hela härligheten är bevarad, vilket har bidragit till att skapa det stora historiska intresset för teatern. På grund av teaterns relativt bra skick så kan man fortfarande idag använda den vid teaterföreställningar och konserter. 

Från de fragment som ännu återstår av den arkitektoniska utsmyckningen kan man se att teatern var av den korintiska orden och rikt utsmyckad. 

Palazzo Corvaja

Den andra stora sevärdheten i Taormina är Palazzo Corvaja (ibland stavat Palazzo Corvaia). Palazzo Corvaja är ett medeltida palats som härrör från 900-talet men som huvudsakligast byggdes i slutet på 1300-talet. Palatset har fått namn efter en av de största och mest berömda familjerna i Taormina, vilka ägde palatset från 1538 till 1945.

Palatset byggdes ursprungligen av de morer som erövrade Taormina år 902. På samma sätt som de senare ägarna har byggt vidare på en morisk byggnad, använde morerna en tidigare romersk byggnad som fundament. Den nuvarande byggnadens moriska drag kan bland annat ses i det islamiska tornet, innergården och i de bågformade fönstren och dörröppningarna. En trappa från 1200-talet leder upp till andra våningen och en balkong med utsikt över gården.

År 1410 hyste Corvaja Palace det sicilianska parlamentet, medan det idag används till mer beskedliga uppgifter som till exempel utställningscenter.

Isola Bella

Isola Bella - eller på sicilianska Ìsola Bella - är en pytteliten ö belägen i en bukt utanför Taorminas kust och som tillsammans med Taormina har blivit upptagen på UNESCOs preliminära världsarvslista. 

Ön som även kallas "Det Joniska havets pelare" eller "Medelhavets pelare" utgör idag ett mycket litet naturreservat som sin litenhet till trots har blivit ett populärt utflyktsmål för turister som besöker Taormina, och för strandgäster som badar och solar vid den lilla stranden på ön.

Mer information

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Taormina, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan tjäna som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Taormina ligger på den nordöstra delen av Sicilien i Messina-provinsen 43 kilometer från Catania och 259 kilometer från Palermo. Det är ungefär 55 kilometer till vulkanen Etna, som kan ses från staden vid klart väder. 

Staden har omkring 12 000 invånare, men under sommarperioden verkar det vara många fler på grund av alla turister, medan staden å andra sidan kan verka mindre bebodd under vintern då det är mycket färre turister.

Klimat och väder

Taormina har ett medelhavsklimat som inbjuder till resande året runt eftersom det i stort sett inte finns något extremväder. Vintermånaderna i Taormina är milda och regniga medan sommarmånaderna är varma och torra med en genomsnittstemperatur på mellan 25 och 30 grader. På de varmaste dagarna blåser det  ofta en svalkande bris från havet.

De varmaste månaderna under året är juli och augusti med 28 grader i genomsnitt efterföljt av juni och september med 25 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är januari och februari med 13 grader i genomsnitt efterföljt av december med 14 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i oktober med 102 m.m. i genomsnitt, efterföljt av december med 100 m.m. i genomsnitt och januari med 95 m.m. i genomsnitt, medan juni och juli med 15 m.m. i genomsnitt är de torraste månaderna på året i Taormina, efterföljt av augusti med 23 m.m. i genomsnitt.

Flest soltimmar är det i juli med 10 soltimmar i genomsnitt, efterföljt av juni och augusti med 9 soltimmar medan december och januari är de minst soliga månaderna på året med 3 soltimmar i genomsnitt.

Historia

Området omkring Taormina blev första gången bebott av en antik italiensk stam kallad Siculi, vilka ursprungligen kom från den södra delen av det italienska fastlandet. Siculi-stammen, även kallad sikelerna bebodde Sicilien som en av tre stammar innan grekerna och kartagerna koloniserade ön. Medan de två andra stammarna sikanerna och elymerna var för sig bebodde den centrala och den västra delen av ön så bebodde sikelerna den östra delen av ön; och det var deras namn, Siculi, som senare gav namn åt Sicilien.

År 734 f.Kr. ankom grekerna från ön Euboia tillsammans med en grupp joner till den sicilianska östkusten och grundlade en stad i området som fick namnet Naxos (namnet beror förmodligen på att det bland kolonisterna förmodligen fanns en grupp från ön Naxos). Staden som var den första (men långt ifrån den sista) grekiska staden på Sicilien, låg söder om nuvarande Taormina. Med Naxos som utgångspunkt grundlade de grekiska kolonisterna flera andra grekiska kolonier på Sicilien under de kommande åren, däribland det nuvarande Catana, Lentini och Messini. 

År 403 f.Kr. beslutade tyrannen av Syrakusa, Dionysius Den Äldre att vända sig mot de chalkidiska städerna på Sicilien, häribland Naxos; och när han hade erövrat staden så sålde han alla invånarna som slavar och raserade både stadens byggnader och murar varefter han gav stadens territorium till sikelerna som ju redan från perioden före grekernas ankomst bodde i området. 

Det antas att sikelerna kort tid efter grundlade en ny bosättning på berget som kallades Taurus, och som låg precis ovanför det ställe där Naxos tidigare legat, och att denna bosättning gradvis blev en betydande stad som antog namnet Tauromenium. Detta menas ha ägt rum omkring 396 f.Kr., viket därför måste anses som stadens egentliga grundande.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Taormina?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 71 recensioner