Syrakusa Arkeologiska Park

Grekiska spår i Syrakusa och dess provins

Det stora grekiska vidundret vid Syrakusa är den Arkeologiska Parken, som ligger på fastlandet, en kort bilfärd - eller en halvtimmes promenad - från Ortigia (Syrakusas centrum). Just "park" är faktiskt rätt ord att använda, för en del av området är gamla stenbrott som nu är omgjorda till en labyrint av små trädgårdar; en väldoftande nästan paradisisk park med kaktus, citron, apelsin, mandel, aprikos, nektariner, bambu och elefantgräs.

Syrakusa grundades av de gamla grekerna så långt tillbaka som år 734 f.K. under namnet Syrakus. Staden blev den viktigaste av alla grekiska kolonier på Sicilien och i södra Italien. Under en lång tid var ön ockuperad av greker, och i perioder kunde man jämföra Syrakusa med Greklands mest kända städer, Athen och Sparta. På den tiden var staden större än den är idag, med cirka 120 000 invånare. Och även om Syrakusa och det grekiska styret på Sicilien försvann för 2200 år sedan, så har tiden lyckligtvis lämnat en lång rad med minnen om stadens storhetstid efter sig.

Grekisk historia

Syrakusas nuvarande centrum, ön Ortigia, var också den grekiska stadskärnan. Och på Ortigia möter du ständigt minnen från stadens grekiska historia på dina promenader. Bland annat finns den imponerande domkyrkan, som ursprungligen var ett grekiskt tempel, och det är tydligt att de grekiska kolonnerna utgör skelettet i den nuvarande kyrkan. Man kan också hitta grekerna under jorden. Precis vid sidan av domkyrkan finns en nedstigning till "katakomberna", som i verkligheten är grekiska brandrum som under de allierades bombningar användes som skyddsrum.

Den arkeologiska parken

Men det absolut största grekiska vidundret vid Syrakusa är den arkeologiska parken, som ligger på fastlandet, en kort bilfärd - eller en halvtimmes promenad - från Ortigia. Just "park" är faktiskt rätt ord att använda, för en del av området är gamla stenbrott som nu är omgjorda till en labyrint av små trädgårdar,; en väldoftande nästan paradisisk park med kaktus, citron, apelsin, mandel, aprikos, nektariner, bambu och elefantgräs. Det är svårt att greppa att den nuvarande idyllen uppstått tack vare en tid då krigsfångar utan hopp om framtid, slavade i århundraden med att hugga sten till den härskande klassens praktbyggnader. Men måste påminna sig själv om hur många händer som har varit med och skapat detta under och när man går in i ”Dionysios öra”, en öronformad grotta, blir man påmind om det sanna mörker som många fick uppleva under de svunna tiderna.

Kung Dionysios

Syrakusas grekiska härskare var kända på både gott och ont, men ett gemensamt drag hos dem alla, var deras brutalitet. Om kung Dionysios berättar legenden att han kom till stenbrotten för att lyssna till vad arbetarna hade att säga om honom och hans styre - något han kunde gör på grund av platsens akustik. Det är därför grottan namngivits efter hans öra.

Den grekiska teatern

Ruinerna av platsens enorma grekiska teater är väl, näst efter templen i Paestum och Agrigento, Italiens mest praktfulla lämning från den grekiska härskartiden. Här fanns plats till inte mindre än 15 000 åskådare, och åskådare lockas fortfarande hit under sommarmånadernas teateruppställningar. Under vår och tidig sommar är teatern präglad av byggställningar som förbereder inför sommarens föreställningar. Men detta tar inte bort nöjet av upplevelsen. Helst ska du bege dig upp till den tusenåriga källan på teaterns topp, där du kan sitta förfriskad och blicka ut över landskapen och teatern medan du lever dig in i hur det skulle vara att vara grekisk åskådare till en av tragedierna som spelades på teatern långt där nere för tusentals år sedan. Teatern är det mest imponerade, men långt den enda, antika arvet här - det finns nämligen också ruiner från en amfiteater från romartiden i närheten.

Andre grekiska ruiner

Har du fått blodad tand och har en bil till ditt förfogande, så finns det mer grekiskt att upptäcka i området, dock inte lika spännande som den arkeologiska parken. Några som kan nämnas:
- Försvarsborgen Eurialo lite norr om nuvarande Syrakusa
- Ruinerna av grekiska Akrai (numera Acreide) en timmes körtur väster om staden. Akrai är utnämnt till ett världsarv av UNESCO. Här ska du inte minst njuta av utsikten, naturen och ställets flora under din vandring mellan ruinerna, där du bland annat kan se de bänkar stadens dåtida senatorer satt på då de förhandlade om stadens framtid.
- Ruinerna av Eloro söder om Syrakusa. Här är det mest utsikten du ska se fram emot. Du kan eventuellt titta inom denna plats på en tur till barockstaden Noto eller vingården vid Avola