Resor till Syrakusa

Om du vill uppleva de unika spåren av Siciliens antika historia och samtidigt njuta av den rika syd sicilianska gastronomin, ett milt klimat under det mesta av året, en spektakulär placering vid havet och en vänlig befolkning är Unesco-staden Syrakusa något för dig.

Syrakusa som ligger ut till det Ioniska havet på sydöstra Sicilien var en gång i tiden en av de viktigaste städerna i västvärlden. Staden grundades av grekiska kolonister från den korintiska halvön 733-734 f.Kr. och staden fick snabbt en mäktig position i den grekiska världen. Cicero beskrev staden som den största av de grekiska städerna "och den vackraste av dem alla". Under 500-talet f.Kr. hade staden enligt historien lika många invånare som Aten och den berömda grekiska matematikern Arkimedes sägs vara född här. Staden omnämns också i bibeln (enligt Apostlens gärningar bodde apostlen Paul här).

Kort sagt var Syrakusa en enastående kulturell och handelsmässig knutpunkt för den blomstrande grekiska civilisationen i medelhavsregionen under antiken och många av antikens första vetenskapsmän och konstnärer vistades i staden under kortare eller längre perioder. Även om det grekiska inflytandet på staden var markant och fortfarande kan ses i staden, har Syrakusa också en unik romerskt och byzantinskt arv, då den senare blev en del av romerska och byzantinska imperiet. Du kan också finna spår av senare tiders ränessanser, medeltid och barock i staden, även om den naturligtvis har ändrat sig mycket sedan antiken och idag har ca. 125.000 invånare, som mestadels bor i stadens moderna del.

Syrakusa arkeologiska park

Om du vill uppleva Syrakusa unika grekiska dåtid är det viktigaste stället i området utan tvekan den arkeologiska parken som ligger strax utanför den moderna stadsdelen i Syrakusa. Här finner du ruinerna efter den grekiska staden Neapolis, som ganska enkelt betyder "ny stad" och var ett mycket vanligt namn i den grekiska perioden, då grekiska kolonister grundade flera nya städer på Sicilien och det övriga Syditalien, häribland även Neapel, som har samma grekiska rötter.

Den arkeologiska parken i Syrakusa rymmer både antika, grekiska tempel och en fantastisk grekisk teater, som du faktiskt kan jämföra med den romerska amfiteater som också ligger i parken.

Ortigia

Den mest ikoniska delen av Syrakusa är utan tvekan den gamla stadsdelen, som heter Ortiglia. Stadsdelen ligger på en liten halvö som är förbunden med den mer moderna stadsdelen via två broar. Detta är den ursprungliga delen av staden Syrakusa, som grundades för mer än 2500 år sedan och är den, som ofta förekommer som kuliss i filmer och serier från ön, bland annat serien om polisen Montalbano. Skillnaden mellan den nyare stadsdelen på fastlandet och Ortigia på halvön är solklar: I den gamla stadsdelen ringlar gator och gränder fram runt medeltida byggnader och arkitekturen domineras av barock-stilen, medan gatorna i den nyare delen på fastlandet är prydliga och raka. Det säger lite sig själv, att de flesta turister i staden befinner sig största delen av tiden på Ortigia.

Stadsdelen har sina egna historiska sevärdheter, vackra, kyrkor från olika tidsperioder, praktfulla palats och ett fort som är byggt av den store tysk-romerska kejsaren Frederik II år 1239 - men det finns också många besökande som bara njuter av att gå runt på egen hand, och slår sig ner på en trevlig restaurang eller ett café. Detta kan rekommenderas!

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister i resor till Syrakusa och andra resmål på ön, där du bor på noga utvalda hotell på din semester. Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Syracusa. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt till Catania eller Comiso flygplats med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Syrakusa samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Catania
>> Läs även om vistelse på Agriturismo på Sicilien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Syrakusa

Populära hotell i Syrakusa

Italien, Syditalien, Sicilien, Syrakusa
9,2
Fantastiskt
435 omdömen
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Syrakusa
9,0
Fantastiskt
967 omdömen
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Syrakusa
9,5
Fantastiskt
561 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 290 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Syrakusa?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 18 recensioner