Resor till Selinunte

Stor arkeologisk park

Selinunte är med all rätta berömd för sin imponerande arkeologiska park med ruiner. Några av dem är ytterst välbevarade och härstammar från grekernas tid på Sicilien.

Området, som ligger på Sicilens sydöstra hörn, är ganska stort. Ta därför med dig sköna skor, och packa ner vatten och solhatt, om du vill ta dig runt till alla ruiner. Du bör avsätta 3-4 timmar till ditt besök, om du vill slippa att stressa runt. Orkar du inte gå hela vägen, finns det också ett elektriskt "tåg", som följer olika längder.

Karta över Selinunte

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över hela Siclien och för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i området, samt för att se vilka sevärdheter som finns i närheten.

I skuggan av...

Selinunte har, oförståeligt nog, ofta fått stå i skuggan av Tempeldalen i Agrigento, men förtjänar faktist lika hög status. I Selinunte får du nämligen ett bättre intryck av hur den grekiska staden fungerade under denna tidsperiod.

Grekerna

Selinunte blev koloniserad av grekerna under det 7:e århundradet f.Kr. och ligger vackert ut mot havet. Staden domineras av dorisk arkitektur. I mer än 200 år var staden en av de viktigaste och mest progressiva grekiska städerna på Sicilien. Det var faktiskt bara Syrakusa som under denna period var starkare.

Kartago

År 409 e.Kr. blev ett svart år då staden blev invaderad av Kartago. Stormakten Kartago utsatte Selinuntes invånare för mycket våld och terror och det sägs att mer än 16.000 civila dödades av en befolkning som bestod av totalt 25.000. Utöver det gjordes 7000 människor till slavar och staden blev nästan helt förstörd. Ett brutalt slut på en tidigare storhet.

Romarna

Då romarna under det första puniska kriget drev ut Kartago från Sicilien gjorde Kartago ett sista men effektivt försök att ödelägga hela staden innan de flydde. Men trots det står det än idag några imponerande ruiner och tempel som blivit tilldelat bokstäver.

- Tempel E: Hera-templet är välbevarat och härstammar från ca. 460 år f.Kr.
- Tempel G: Zeus-templet ligger i ruiner, men vissa delar är dock förhållandevis välbevarade.
- Tempel C: Apollo-templet ligger också till stora delar i ruiner men ena långsidan står dock fortfarande mycket majestätiskt och vittnar om forna dagars storhet.

Ligger bra

Där ut över finner man flera andra intressanta ruiner som med lite fantasi kan ta en tillbaka till Siciliens gekiska storhetstid. Selinunte ligger bra i förhållande till boende i Sciacca, Marsala, Agrigento eller Trapani. Från Palermo går motorvägen nästan hela vägen och man kan nå fram på ca. 1 ½ timme. Den enda offentliga transporten som finns, är en buss från Castelvetrano som är den stad som ligger närmast. Denna buss stannar vid ingången till den arkeologiska parken. Be eventuellt busschauffören att peka ut riktningen.

Kommer du i bil, kan en avstickare Cave di Cusa, som ligger söder om staden Campobello di Mazara, rekommenderas. Det var från dessa stenbrott, som dåtidens greker samlade stenarna till att bygga Selinute-templen. Stenbrotten lämnades då Selinunte föll. Man kan därför se halvfärdiga valv ligga här.

Starta semestern med att finna rätt hotell

Hos Escapeaway Reser är vi specialister på resor till Sicilien, och vi har valt ut en rad hotell, semesterbostäder och villor på ön. Du kan enkelt och bekvämt använda hotell-sökmotorn till att hitta ett hotell som passar ditt behov. Vill du, så kan du också filtrera hotellen efter pris, läge, etc som du hittar i sökmotorn. Du kan ocså välja hotell till din semester på Sicilien genom att välja olika resteman.

>>> Starta din semester här - hitta ditt hotell eller semesterbolag på Sicilien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Selinunte