Segesta

Segesta ligger ca. 72 kilometer från Palermo och ca. 30 km från Trapani. Det går tåg till staden på linjen Palermo - Trapani några få gånger om dagen. Ungefär 2 km från stationen ligger den fantastiska arkeologiska platsen som utan tvekan är en av Siciliens vackraste sevärdheter, där ett antikt grekiskt tempel (från ca. 430 f.Kr.) presenterar sig i all sin enkelhet och fascinerande design.

Segesta var det politiska centrum för Elimi-folket som också grundade städerna Erice och Entella vid berget Barbaro. Senare har grekerna och det är dem vi idag kan tacka för historiska upplevelser Segesta idag har att bjuda på.

Man finner här ett otroligt välbevarat doriskt tempel som också är mycket välskött – och inte minst ligger vackert med panoramisk utsikt bl.a. över staden Castellammare del Golfo. Med denna utsikt som bakgrund kan man föreställa sig att åskådarna till de många skådespel och uppvisningar inte enbart beundrat det som scen, utan även har låtit deras blickar vandra ut över det vackra landskapet i fjärran. Teatern sägs kunna rymma hela 4.000 åskådare och används i dag (om sommaren) till konserter med både klassisk och modern karaktär.

Tillträde till området kan ske dagligen från kl. 9 till en timme före solnedgången. Entrébiljetten kostar ca. 6 euro för vuxna och 3 euro för barn under 18 år. Efter att ha besökt templet, kan man mot få euro hoppa på en buss som tar en upp till teatern..., och utsikten!