Resor till Scura Guardia

Europas största vulkan reser sig mot skyn en bit in i landet bakom Scura Guardia och vänder du dig i motsatt riktning har du från den lilla staden utsikt mot det öppna, azurblåa havet. Men även om du rent faktiskt befinner dig mitt mellan två starka naturkrafter så råder det lugn och ro i Scura Guardia. Det är i och för sig bara några få kilometer ner till kusten men det är ändå tillräckligt långt för att turisterna bara ska spela en mindre roll för invånarna i Scura Guardia än vad det traditionella lantbruket gör.

Detta kommer du tydligt se när du rör dig i utkanten av den lilla staden där det finns många olivlundar och frodiga fruktodlingar. På gatorna inne i centrum vimlar det av rustika hus som man förknippar med en traditionell siciliansk landsort. I detta område mellan Taormina i norr och Catania i söder ligger många liknande små städer och byar som det kan vara lite svårt att skilja från varandra. Scura Guardia är dessutom egentligen också två små sammanvuxna städer. 

Natur, kultur och strand i ett

Med ett läge nära kusten på östra sidan av Etna ger det dig en bra utgångspunkt för att utforska resten av Sicilien. Den bokstavligen största attraktionen Etna ligger i princip på din "bakgård". Den 3 323 meter höga vulkanen är ett spektakulärt naturfenomen att uppleva på nära håll och bör därför stå högt på din önskelista när du reser till Scura Guardia. Vill du komma riktigt nära vulkanen bör det dock ske i sällskap med en erfaren guide som känner vulkanen och dess lynne. Det kommer du få många möjligheter att göra eftersom flera lokala företag erbjuder turer in i nationalparken omkring vulkanen. Förhör dig om möjligheterna på närmsta turistkontor. Vulkanen och den enastående naturen runt omkring är en oförglömlig upplevelse för både barn och vuxna.

Kulturellt sett väntar det dig också många nya, spännande upplevelser på denna del av Sicilien. Catania, öns näst största stad, ligger bara omkring en halvtimmes körning söder om Scura Guardia och har åtskilliga historiska sevärdheter att erbjuda i sin gamla stadsdel som till exempel den vackra katedralen på det alltid lika livliga Piazza del Duomo. Samtidigt hittar du i denna gamla handelsstad ett brett utbud av caféer och restauranger samt den traditionsrika fiskmarknaden La Pescheria.

Skulle du istället köra norr över mot den vackert belägna kuststaden Taormina så kan du göra stopp på vägen vid den populära badorten Giardini-Naxos för ett dopp eller två i det kristallklara havet vid den långa, gyllene sandstranden som finns här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Scura Guardia

Vad tycker gästerna om i Scura Guardia?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 16 recensioner