Resor till Scicli

Semester i en oförstörd barockpärla på södra Sicilien

I Scicli hittar du inga jättestora monument, men staden är mycket stämningsfull och flera av dess gator är mysiga att promenera runt på.

Scicli är en mindre stad med cirka 25 000 invånare, och ligger cirka 10 km från havet norr om Sampieri, samt några få kilometer söder om städer som Ragusa och Modica. Staden ligger i den södra delen av Monti Iblei, på cirka 100 meters höjd över havet. 

Som de andra sträderna i detta område, bär Scicli en prägel av barock-arkitektur från slutet av 1600-talet, då staden återuppbyggdes efter ett stort jordskalv i området. Men stadens historia går ännu längre tillbaka, och det var en viktig plats under både arabernas och normandernas dominans.

Om du har följt TV-serien Il Commissario Montalbano, kommer du säkerligen känna igen några av områdena i staden då många av scenerna spelades in här.

Staden är dock en pärla, som ännu inte är förstörd av stora turistmassor. Du behöver dessutom inte åka längre än till Sampieri och Donnalucata för att hitta vackra sandstränder. 

Karta över Scicli 

Genom att klicka på kartan över Scicli här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Scicli? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden.

Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte...

Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva.

Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Vill du resa med flyg till Sicilien, är Catania flygplats - som också är öns mest nyttjade på grund av ett stort utbud rutter till Europeiska städer - den som ligger närmast Scicli.

Det finns ett relativt välutvecklat tågnät på ön, och Scicli har en egen tågstation söder om centrum i slutet av Corso Mazzini. Härifrån har du förbindelse bland annat med Siracusa, Ragusa och Modica. Var dock uppmärksam på, att särskit de mindre, lokala tåglinjerna på Sicilien har rykte om sig att vara en långsam historia...

Många av våra resenärer väljer därför beställa en hyrbil till semestern. En bil gör det i de flesta fall inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan den ger också en större grad av frihet till att åka ut på utflykter i eget tempo, utan att vara beroende på offentlig transport.

Väldigt få väljer att köra hela vägen från Sverige till Sicilien på grund av det långa avståndet. Vill du ändå avverka den drygt 3000 km långa resan, kan du komma över med bilen till ön via Reggio Calabria eller Villa San Giovanni.

Restauranger och shopping

Det är framförallt runt det centrala, avlånga, torget Piazza Italia, som stadens liv är koncentrerat. Likaså finns det många bra caféer längs den närliggande gatan Via Francesco Mormino Penna. Här kan du slå dig ner med en utsikt över torg och kyrkor.

Det är också i Scicli som du hittar en av Siciliens mest stämningsfulla resturanger: Ristorante La Grotta, en restaurang byggd inne i en grotta som du hittar på Via Dolomiti.

Utflykter och attraktioner

Stadens huvudattraktioner är bland andra Chiesa del Carmine på Piazza Busacca, samt Chiesa di Santa Maria la Nova i vilken det finns en träskulptur av Madonnan som sägs härstamma från den byzantinska perioden på Sicilien. Kyrkor som Chiesa Madre Sant'Ignazio och Chiesa di San Bartolomeo är också värda sina besök.

För att få ett bra intryck av den präktiga barocken i staden, som är upptagen på UNESCOs världsarvslista, kan du ta vägen förbi rådhuset Palazzo Spadaro och Palazzo Beneventano.

Det finns alltså en del att se på i Scicli, men därtill kommer många intressanta utflyktsmöjligheter. Det är t.ex. värt att rekommendera att spendera några dagar på att uppleva områdets övriga barockstäder som Noto, Ragusa och Modica.

Läs mer om hur du kan boka spännande utflykter på Sicilien redan hemifrån här. Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Scicli