Resor till Sampieri

Sampieri ligger vackert på den sydöstra delen av Sicilien. Staden har fantastiska stränder med gul ökensand från Sahara samt långgrunt vatten. Själva staden är mycket harmonisk och avkopplande.

Strandpromenad, fisketradition och traditionell produktion af kex

Strandpromenaden är trevlig och präglas av flera stora palmer som med en smula fantasi vittnar om Afrikas närhet. På de sköna kvällarna sitter stadens invånare på bänkarna längs hamnpromenaden och njuter av den friska bris som kommer in från havet. Byn levde förrut av fiske. De äldsta fiskehusen av sten präglar staden och utgör ett kontrastfullt landskap där färgerna gult och blått dominerar. Par och vuxna trivs bäst i den stämning och utsikt som råder i Sampieri. Barnen keker helst på den härliga stranden. I Sampieri finns det en pizzeria, ett café vid stranden, en kiosk, två supermarket samt en traditionell produktion av kex.

Närhet till världskulturarv samt egen tomat-fest

Sampieri ligger strax söder om Scicli - en barokstad som nyligen fick UNESCO:s stämpel som en av världens kulturskatter och som anses vara en "pärla" på Sicilien. Vid en vistelse på dessa kanter av Sicilien har man en riktigt fin utgångspunkt för avkopplande upplevelser samt utflykter till övriga sevärda städer som Ragusa, Modica, Noto och Siracusa. Även en utflykt till natursköna Cavagrande canyon rekommenderas. I slutet av april och början av maj arrangeras en stor tomat-fest i staden. Det är en händelse som genom åren utvecklat sig till en byfest med omkring 25.000 besökande under de tre dagar då la sagra del pomodoro går av stapeln.

Grannstäder och matställe

I den närliggande Cava d'Alica och i Donnalucata finns det massor av matställen att välja mellan. I Cava d'Alica (4,5 km bort) kan man äta goda fiskrätter till mycket bra priser på restaurangen L'Ancora som ligger längs strandpromenaden. I Donnalucata (12 km bort) rekommenderar vi restaurangen il Molo som ligger precis vid byns mysiga hamn. Här kostar det lite mer men maten och betjäningen är värt pengarna. I området finns flera andra matställen av olika slag.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Sampieri