Resor till Salina

Den lilla ön Salina - lite norr om Sicilien - är ett sant naturparadis vars like du inte kan hitta någon annan stans i Europa. Här är frodigt och grönt växlande mellan höga vulkantoppar och undangömda bukter med hemliga stränder. Boka din resa till Salina med Escapeaway idag!

Ön som liksom de övriga Eoliska öarna har utnämnts till världsarv av UNESCO för sin enastående geologi och natur har bildats av två utslocknade vulkaner, Monte dei Porri (på 860 meter) och Monte Fossa delle Felci (på 962 meter), vilka samtidigt utgör de två högsta bergstopparna på De Eoliska Öarna. Här finns bara cirka 2 300 fast boende invånare fördelade på de tre städerna Santa Marina, Malfa och Leni.

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Salina och andra resmål i Italien där du bor på noga utvalda hotell under din resa. Skriv in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Salina som passar dig och dina semesterplaner. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell på Salina, enbart sådana som fått bra recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

Grön och frodig

Trots sitt vulkaniska ursprung - och i motsats till de andra Eoliska öarna vilka domineras av vulkanisk terräng - har Salina ett frodigt och grönt landskap tack vara sina naturliga färskvattenkällor i kombination med ytterligare import av färskvatten utifrån. Här frodas både träd, vilda blommor samt täta gula busksnår samtidigt som vinstockarna slingrar sig ner längs bergssluttningarna mot klipporna och havet. Det odlas totalt 400 växter på ön och ut över vindruvorna är oliver och kapris bland de populäraste frukterna/växterna på ön.

Gammalt kloster

Mitt på ön utgör de två slocknade vulkanerna en naturlig gräns som säkrar de gamla och traditionella landsortsstäderna på var sin sida av vulkanerna deras egenart. Mellan de två vulkanerna ligger en dal, Valdichiesa, som hyser det gamla klostret Madonna del Terzito från 1630 och som räknas som öns religiösa centrum. Klostret lockar till sig pilgrimer på den viktigaste högtidsdagen den 23 juli varje år.

Gigantiska ormbunkar

Den största attraktionen på Salina är trots allt fortfarande de två vulkanerna Monte Porri och Monte Fossa delle Felci. På den sistnämndas berg har den gamla kratern blivit växtplats för gigantiska ormbunkar (felci aquiline), som nästan bara de är värda vandringen upp till bergens kratervärld.

Hyr en scooter eller ta bussen

Om vandringsturer på utslocknade vulkaner inte är din grej så kan du istället välja att göra en rundtur på ön - som enbart är 27 kvadratkilometer stor - på en scooter eller ta en av de allmänna bussarna som regelbundet rullar fram på öns huvudvägar. Om du vill se hela ön med hjälp av offentliga transportmedel så får du beräkna ca 2-3 dagar totalt.

Nerudas brevbärare

1994 fick Salina landskap bilda kuliss till några scener i Michael Radfords film Nerudas brevbärare (The Postman/Il Postino), som fick stor internationell succé, även i Sverige.

Ett av de ställen där man filmade på ön var i staden Pollara, vilken för övrigt är en av öns mest sevärda städer. Staden ligger i princip i en jättekrater av vilken hälften har fallit i havet, men inte desto mindre har den en målerisk stenstrand som försvinner och dyker upp igen i takt med tidvattnet. I änden av stranden finns det några grottor som är uthuggna ur klipporna och dessa användes en gång i tiden som båtskjul av fiskare men idag används de som lager för nät och fiskeutrustning.

Grekisk och romersk förtid

Även om Salina ligger en bit bort från Medelhavets antika maktcenter så har ön en spännande historia som sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern som är den tid från vilken de första spåren av mänskliga aktiviteter stammar. 

Man har även hittat spår efter grekiska bosättningar som har existerat från 400-talet före Kristus och ända fram till starten av det romerska imperiet (år 27 f.Kr) på den plats där den lilla staden Santa Marina ligger idag. Under den hellenistiska perioden (från ca 336 f.Kr. till ca 31 f.Kr.) kallades ön "Didyme" (Δ?δυμη), vilket är ett grekiskt namn som refererar till de två bergen/vulkanerna som varande "tvillingar". 

På Monte Fossa delle Felcis sluttningar har man dessutom hittat flera romerska gravar.

Transport

Salina har två hamnar, Santa Marina och Rinella, varifrån det går färja och snabbåtar till och från Neapel, Palermo, Reggio Calabria, Messina och Milazzo.

Det går även en regelbunden bussförbindelse som knyter samman alla orterna på ön. En huvudväg förbinder Lingua, Santa Marina, Malfa och Pollara med varandra, medan en sidoväg mellan de två vulkanerna går till Leni och Rinella.

>> Läs även om resor till ön Filicudi

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell på Salina Ö