Rundresor på Sicilien

En bilrundresa på Sicilien i Italien är ett bra val om du gärna vill se så mycket som möjligt av ön, som är den största i Medelhavet, under din semester. Det är stor fördel med egen bil på Sicilien då kollektivtrafiken både är långsam och begränsad. Du skulle helt enkelt inte kunna besöka alla de platser du vill med enbart kollektivtrafik. Lägg märke till att avstånden på Sicilien är långa, mycket långa. Därför är bilrundresa ett bra alternativ för att se så mycket som möjligt av Sicilien utan att tillbringa onödig tid i din hyrbil.

När du åker på bilrundresa på Sicilien med Escapeaway Resor har vi på förhand bokat alla hotell eller semesterboenden åt dig. Hotellen är utvalda så de ligger geografiskt rätt. När du landar på flygplatsen ska du bara hämta din hyrbil sen är du klar att köra iväg mot nya spännande upplevelser.

Tänk på att om du inte hittar en bilrundresa som uppfyller era önskemål är du mer än välkommen att erhålla ett kostnadsfritt förslag på en bilrundresa som till 100% är skräddarsydd efter era önskemål. Klicka på länken nedan och få erbjudande på en bilrundresa.

 

Vad ska du uppleva på Sicilien

Vi är otroligt spända på att få lägga till Sicilien bland våra resmål i Italien och vi har under våra bilrundresor på denna fantastiska ö sett framemot att besöka nya hideaways. Siciliens iögonfallande gamla ruiner är helt enkelt förtrollande. Här kan du läsa lite mer om de upplevelser jag själv haft på bilrundresa på Sicilien. När du reser till ett område som Sicilien där det finns så mycket att se och uppleva vore det synd att stanna på samma plats hela semestern.  

Ofta upplever man också mycket mer när man själv kör runt - då kan man stanna var och när man vill. Man kan göra en liten avstickare från den planerade rutten om det plötsligt dyker upp något som man vill kika närmare på. Och man kan stanna och äta när man hittar det perfekta stället i en liten mysig stad. 

Sicilien är berömd för de skyddade grekiska templen Selinunte, Agrigento och Segesta och för den romerska amfiteatrarn Siracusa och Catania och de sena romerska mosaikerna i Villa del Casale i Piazza Armerina. Sicilien har så mycket att bjuda på och vi är glada över att få dela den magin med dig. 

Siciliens otroligt fruktbara jord och läget i hjärtat av Medelhavet gör den till en kulturell magnet från förhistorisk tid. Sicilien har upplevt en ovanlig befolkningsökning såväl som minskning. Araberna, normanderna och spanjorerna kom och erövrade särskilt ett rik arv efter greker, romare och bysantiner. Alla satte sin egen prägel på arkitektur, språk och matlagningskonst på denna stora ö. Byggnaderna i sig är en tidsguide till de resande; från normandkyrkor som den i Monreale med den enastående glasmosaiken till medeltidsborgar och barockkyrkor.  
Mat är absolut en viktig ingrediens i vår upplevelse av Sicilien. Den soldränkta ön är känd för dess robusta vin, saftiga frukter, smakfulla ostar och stora mängder skaldjur. Vi kommer tillåta oss att beskriva de många gastronomiska pärlorna längs kusterna.  

Siciliens landskap utgör iögonfallande fond till våra resor: böljande floddalar, långa bergspass och en färgrik kust. På toppen av allt - Etna - en av de mest berömda vulkaner i Europa. Ett berg så stort att de har sitt eget vädersystem. 
Från barockvackra Siracusa till livliga Catania och praktfulla Palermo är jag säker på att du precis som jag kommer tycka att Siciliens underverk är lockande. 

Siciliens geografi 

Kännetecknade för en stor del av det 20 århundradet precis som fotbollen på Italiens stövel är Sicilien känd sedan länge som den trekantiga ön, tre huvuden eller Trinacria. Åtskild från Italien med bara 3,1 km avstånd på det smalaste stället och bara 240 km från Afrikas kust. Fraktfartyg från Sicilien dominerar hamnarna fån öst till väst och från norr till söder.  
Med sin 25 708 km2 inkl. öar är Sicilien en av de största öarna i Medelhavet och en av de mest mångskiftande med hänsyn taget till geografi, flora och fauna. Delar man upp Sicilien i olika regioner är det lättare att beskriva. 

Den norra kusten

Citruslundarna på den norra kusten var i slutet av 1900-talet så produktiva att området runt Palermo under en period hade de dyraste fastigheterna i världen. Stora majoriteten på den norra kusten bevara fortfarande några av lundarna som ligger läng med stranden liksom några underbara medeltidsstäder och slott på kullar och berg. De gamla lundarna runt Palermo har sedan länge gett upp för en regelrätt djungel som fast den svår att gå grepp om fortfarande är ett fascinerande plats att utforska.
Geografiskt och kulturellt annorlunda alla andra regioner på Sicilien är västkusten stilla och lugn. Vidöppna landskap utan bergskedjor som på de andra delarna av ön: överväldigande sandstränder leder till en vacker grön äng: städer med platta tak som mer verkar passa in i Nord Afrika än i Europa. Druvorna i denna region används till några av de mest berömda sicilianska viner (speciellt Marasala) och regionen är också vägledande för de vidunderliga skaldjursrätter som tillreds här. 

Den södra kusten

Den södra kusten består av en lång, nästan obruten sträcka av kustnära slätt inramad av berg och lägre höjder. Även om naturliga hamnar är ovanlig längs denna kust hittade man här i gamla dagar de rikaste och viktigaste städerna som exempelvis Selinunte, Agrigento, Gela och i det sydöstra hörnet Siracusa. Ingen av dessa är stora tätorter men jordbruket är fortfarande rikt och regionen är känd för kvaliteten på vinerna, oliverna, frukten och (i de södra/östra regionen) för de goda tomaterna från Pachino. 

Den centrala delen av ön

Den centrala delen av Sicilien är sommartid ett långt böljande hav av solbrända jordbruksmarker runt ett stening berg i mitten av Siciliens hjärta. I forna tider var detta ett av de stora spannmålsproducerande områden som försåg staden Rom med mat. Spannmålsproduktionen har avtagit på grunda av avfolkning, utländsk konkurrens och bristande intresse från den yngre generationen att utföra med ett så slitsamt arbete. Övergivna hus och gårdar förvanskar landskapet och isolerade städer på bergstopparna betraktar de moderna vägarna som drar förbi.  

Etna och slätten Catania 

De vulkaniska aktiviteterna innebär att Etnas höjd hela tiden förändras och att det utförs meningslösa höjdmätningar. Men det är helt säkert att med sina 3 300 meter är det en imponerande synen när vulkanen inte packats in i dimma och regn. Den enorma rikedom av matjord (en biprodukt av utbrotten) har gjort området till det mest produktiva jordbrukslandskap på ön: ett överflöd som finns i många fiskelägen längs floderna i många kuststäder. Catania är den största staden i området och den livligaste på hela ön när det gäller kultur och nattliv - den förtjänar sitt öknamn "Söderns Milano".

Kör själv på Sicilien

Som nämnt är bil det bästa sättet att uppleva Sicilien på och jag hoppas att ovanstående har gett dig en idé om vilka upplevelser som väntar på en bilrundresa. Vill du mer inspirerad läs vår reseblogg om Sicilien eller så kan du läsa mer om kör-själv semester i Sicilien. I alla paketresor hos Escapeaway har du möjlighet att boka en hyrbil, du kan också välja att bara boka hotell eller ett semesterboende till din kör-själv semester om du själv vill arrangera transporten från Sverige till Sicilien.

Läs mer om kör-själv semester på Sicilien

 

 

>> Läs mer om bilrundresor