Resor till Ragusa

Den tvådelade barockstaden på Sicilien

Ragusa tillhör Siciliens klassiska barockstäder. Staden ligger vackert på en klippa på cirka 500 meters höjd över havet.

Att ankomma till staden i mörker, är en vidunderlig och spännande upplevelse. Staden är egentligen uppdelad i två områden - en övre del på en platt platå, Superiore, och nedre del på en liten backtopp, Ibla. Ett jordskalv år 1693 är orsaken till uppdelningen - främst för att några av de ursprungliga invånarna lämnade den ursprungliga staden Ibla för att bosätta sig på den nyetablerade staden uppe på ett mer jämnt område. 

Framförallt den äldsta stadsdelen, Ragusa Ibla, är känd och lockar många besökare. Men också den modernare delen Superiore är värd ett besök. Staden bjuder på många smala, karaktäristiska gator och vackra byggnader. Det är ett nöje att strosa runt och insupa den härliga atmosfären som råder i staden, samt betrakta de vackra berockbyggnaderna.

Karta över Ragusa 

Klicka på kartan om du vill få en överblick över staden, samt för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller på Sicilien

Turen ner

Du kan börja ditt besök med att gå ner de flera hundra stegen från kyrkan Santa Maria delle Scale. Kyrkan är placerad i den övre stadsdelen med fantastisk utsikt över den nedre stadsdelen och landskapet. Bara vandringen ner, är i sig själv en trevlig upplevelse.

Arkitektoniska pärlor

Utöver stadens stora sevärdhet, domkyrkan, bjuder Ragusa på många arkitektoniska pärlor som kyrkan Chiesa del Purgatorio, palatset Palazzo Cosentini, kyrkan Chiesa Santa Maria dell´Itria vars klocktorn är dekorerat med keramik från keramikstaden Caltagirone. Dessutom kan du i staden se många exempel på gotisk-katalansk arkitektur.

Mat som smakar

I Ragusa hittar du en av Syditaliens absolut bästa restauranger som ägs av en av Italiens ledande kökschefer, Ciccio Sultana. Hans restaurang, "Duomo", ligger på en trevlig gata bakom stadens domkyrka, och här serveras siciliansk mat på ett kreativt sätt. Råvarorna är så färska och smakrika de kan bli - Ciccio Sultana lägger själv ner mycket tid för att besöka sina producenter för att kunna välja ut de bästa råvarorna (han kan mycket väl köra tvärs över hela ön för att få tag på de bästa råvarorna som Sicilien kan erbjuda). Dessa råvaror serveras bl.a. till restaurangens egen hemlagade pasta.

Utöver alla andra goda restauranger i staden, finns det också ett bra urval av supermarknader och delikatessbutiker, om du har ett eget kök och själv vill trolla med lokala råvaror.Hotell, villa eller semesterlägenhet i Ragusa?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Ragusa? De flesta hotell ligger i den "nya" stadsdelen, men det är också möjligt att hitta inkvartering i Ibla, vilka vissa anser är vackrare. I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring semesterstaden. Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan. 

Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte... Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Flygplatser och lokal transport

Det är under 30 minuter i bil från Comiso flygplats till Ragusa. Denna flygplats betjänas bland annat av Ryanair, som flyger hit från London Stansted. Närmaste större internationella flygplats, är Catania flygplats som ligger cirka 1,5 timme bort. Denna flygplats, som också är känd som Aeroporto di Catania-Fontanarossa, är den viktigaste flygplatsen på Sicilien, och har många rutter till större delen av Europa - däribland Sverige och Danmark. Det är därför som regel lätt att hitta flygförbindelser hit från de stora traditionella flygbolagen som Air France och Lufthansa, samt en rad lågprisbolag som easyJet och Ryanair.

Det finns en bussförbindelse från flygplatserna till Ragusa, varirån det också kör bussar till många av områdets andra städer. Ankommer du i bil, finns det flera parkeringsplatser utanför Ibla. Den största ligger i dalen nedanför Piazza della Repubblica, där de två stadsdelarna möts. Superiore och Ibla är förbundna med en liten lokalbuss, men det är naturligtvis också möjligt att ta sig fram och tillbaka till fots - även om det kanske får pannan att svettas lite.

Beställ en paketresa till Sicilien med flyg, semesterbostad och eventuell hyrbil 

På Escapeaway har du möjlighet att beställa endast en semesterbostad, eller ett helt paket som inkluderar flyg, inkvartering och eventuell hyrbil. Fördelarna med en paketresa är att du täcks av Resegarantifonden, paketreselagen och den utvidgade ansvarsförsäkring som Escapeaway har tecknat hos Gouda Rejseforsikring. Du bestämmer naturligtvis själv, hur många dagar du vill resa, och du kan flyga från de flesta större flygplatser i Sverige och Danmark.

>>> Läs mer om hur du beställer en paketresa till Sicilien hos Escapeaway

 

Utflykter

Siciliens andra vackra barockstäder ligger inom räckvidd när du bor i Ragusa. Noto, Scicli och Modica (också berömd för sin choklad) är därför perfekta utflyktsmål. Lite längre bort, men fortfarande ett bra mål för en dagsutflykt, ligger Syrakusa. Staden var en gång i tiden en av Medelhavets viktigaste kulturella och handelsmässiga knutpunkter, vilket man fortfarande kan se tydliga spår av i den charmiga gamla stadsdelen.

Önskar du att utforska öns sevärdheter med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner ett brett sortiment av spännande utflykter på Sicilien, vilka du med fördel kan boka online hemifrån.

Lokala länkar

Stadens officiella hemsida hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Ragusa

Populära hotell i Ragusa

Italien, Syditalien, Sicilien, Ragusa
9,4
Fantastiskt
608 omdömen
  • Närmaste flygplats: 100 km
  • Närmaste strand: ca. 25 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Ragusa
9,5
Fantastiskt
484 omdömen
  • Närmaste flygplats: 103 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Ragusa
9,2
Fantastiskt
196 omdömen
  • Närmaste flygplats: 108 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Ragusa?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner