Resor till Portopalo di Capo Passero

I Portopalo di Capo Passero som ligger på Siciliens sydöstra spets har man under många generationer levt av lantbruk och inte minst fiske. Tack vare stadens läge precis där det Joniska havet möter Medelhavet så erbjuder de omgivande farvattnen vad som sägs vara bland de bästa förutsättningarna för fiske i Medelhavsområdet. Nere i den gamla hamnen vid Portopalo ligger det också fortfarande en ganska imponerande fiskeflotta som varje dag hämtar hem färska fångster.

Dagens fångst säljs bland annat på den lokala fiskauktionen vid hamnen. Även om du inte själv har tänkt dig att köpa en stor tonfisk eller en hel låda sardiner är det spännande att gå på upptäckt bland det som regel stora urvalet av olika fiskar, bläckfiskar och skaldjur. Det är en ganska beskedlig avgift för att få tillträde till fiskauktionen och den är upplevelsen väl värd.

Många härliga stränder

Det är naturligtvis inte bara för att uppleva en autentisk siciliansk fiskeby som du ska resa till Portopalo di Capo Passero. I denna lilla stad befinner du dig även i ett område som erbjuder några av de bästa stränderna på Sicilien. Du kan till exempel ta dig ett uppfriskande dopp precis nedanför staden på den lilla Spiaggia Scalo Mandrie stranden där det bland klipporna väntar dig många spännande äventyr med cyclop och snorkel. Hyr du en kanot eller en pedalbåt kan du ta en tur över till den lilla ön Isola di Capopassero. Det finns även en underbar strand på ön som man bara kan gå över till vid lågvatten. Kör även gärna en tur de få kilometerna västerut till Playa Carratois som med sin fina sand och sitt kristallklara långgrunda vatten är perfekt för en avkopplande dag med familjen.

Utöver en knapp handfull bra fiskrestauranger nere vid hamnen så finns det åtskilliga matställen att välja mellan uppe i själva Portopalo. Längs huvudgatan ligger till exempel glassbarer, trattorior och restauranger tillräckligt för att tillfredsställa de flesta behoven under semestern. Eftersom staden har omkring 4 000 fasta invånare finns det dessutom ett förnuftigt antal supermarkets där du kan hitta alla tänkbara dagliga förnödenheter.

Gör en tur in i landet

Portopalo di Capo Passero ligger i och för sig lite avsides ända ute på Siciliens sydöstra spets men du kan ändå lätt göra utflykter härifrån. På en resa till denna sydliga del av den italienska Medelhavsön är det till exempel som gjort för att besöka några av de berömda och mycket stämningsfulla barockstäderna. Det är till exempel bara 28 kilometer norrut till Noto och på vägen dit finns det gott om möjligheter att göra en avstickare till någon inbjudande badstrand. Även städer som Ragusa, Scicli och Modica ligger inom din räckvidd.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Portopalo di Capo Passero