Resor till Patti

Kulturellt centrum mellan Nebrodibergen och de Eoliska öarna

Patti är en fin kombination av hav och historia. Upptäck den lilla staden längs Siciliens nordkust mellan de gröna Nebrodibergen och de exotiska vulkanöarna utanför Siciliens nordkust, de Eoliska öarna som kan ses från Patti Marinas strand och den antika teatern i Tindari.

Åk till Patti för att njuta vid kusten i kulturellt rika omgivningar. Med bergen i bakgrunden, havet och de Eoliska öarna, bjuder Patti på en bas som är både vacker och praktisk för att utforska Sicilien - allt från landsorterna i Nebrodibergen till Etna, Messina och Taormina i öst, och Palermo och Cafalù i väst.

Patti, vittne till antiken

Det är naturligtvis läget vid havet, som gör Patti mest lockande. Men en semester i Patti, är också en enastående chans att uppleva den gamla kulturen i detta hörn av kusten på norra Sicilien. Låt oss starta med antiken: för några år sedan, då motorvägen som förbinder Messina till Palermo skulle byggas, avbröts arbetet för att man hittade en romersk villa från 300-talet. Den kunde man naturligtvis inte ödelägga! Motorvägen har nu en extra avfart, så att du kan besöka den romerska villan. Det är inte den bäst bevarade villan i sitt slaf, men mosaiken är fantastisk. Är det den typen av sevärdheter som intresserar dg, så bör du naturligtvis också besöka den arkeologiska parken Tindari.

Den gamla staden

Om du vill utforska ditt resmål till fots, bör du ta en tur i Pattis historiska centrum uppe på backen. Invånarna har här lyckats motstå havets dragningskraft, och de gamla husen ger en insyn i den gamla stadens förtid. Gå upp till den majestätiska katedralen, som har rötter hela vägen tillbaka till 1000-talet: härifrån har du en enastående utsikt över kusten och till de Eoliska öarna. Även om du idag också ser industrikvarter och överlämnade byggnader i Patti, är kulturarvet enormt och mycket synligt.

Var ska du bada i Patti?

Det finns flera stränder i Patti. Du kan välja mellan sandstränderna vid Mongiove, den gamla fiskehamnen vid Patti, småsten vid Patti Marina eller sand vid Marinello, under Tindari-klippan. Du hittar lido, de berömda små strandbarerna med solsängar och parasoll i Patti Marina och Mongiove. Om du föredrar en lugnare strand, utan bar eller underhållning, behöver du endast köra västerut mot Gioiosa Marea. Längs den vackra panoramavägen, som förbinder de två städerna, hittar du små idylliska bukter. Hitta en parkeringsplats, och gå ner för de doftande stigarna till de små stränderna, där du endast möter lokalbefolkningen. Idealt för dig som söker lugn och ro.

Tindari

Det är lätt att åka till Tindari, med antingen buss eller bil från Patti. Det är inte långt mellan de två. Från Patti kan du således se Tindari-basilikan stoltsera på sitt berg. Tindari är inte bara ett ställe för katolska pilgrimer, det är också en plats som många legender är anknutna till. Det berättas till exempel, att stranden Marinella, som ligger vid foten av Tindari och har en mycket märklig form, skapades genom ett mirakel: en liten flicka föll från klippan, och i det ögonblick uppstod stranden och skapade Madonnas siluett. En annan unik sak för Tindari, är den svarta Madonnan, som firas i staden. Du kommer att se statyn när du går in i basilikan. Interiören, som är dekorerad med guldiga blad och målningar, är otroligt vacker. Varje år, den 7 och 8 september, kan du uppleva den religiösa festivalen i Tindari, vilken lockar pilgrimer från många andra kommuner. Men Tindari är också ett arkeologiskt område av stor betydelse. Från basilikan kommer du in i en gränd som leder dig till en arkeologisk knutpunkt. Den grekisk-romerska teatern, som fortfarande används till konserter och teaterföreställningar, är välbevarad och bjuder på en storslagen utsikt över havet. Därefter kan du besöka det romerska distriktet, som renoverades för 60 år sedan, och här beundra resterna av hus, butiker och bad, innan du besöker de lilla museet som är dedikerat de fynd som gjorts i området.

Marinella Reservat

För att ta sig från Tindari till stranden och sjöarna i Marinella, kan du i bil följa vägen mot Oliveri (i motsatt riktning från Patti). Till fots kan du följa en stig, Coda di Volpe, som de flesta kan klara av med goda skor och en flaska vatten till turen (framförallt på tillbakavägen uppför backen).

Besök de Eoliska öarna

På sommaren kan du åka på båtturer från Patti Marina till de Eoliska öarna. Även om det finns ett begränsat urval av dessa minikryssningar, är det som regel en oförglömlig upplevelse. Om du vill ha ännu fler möjligheter, kan du åka till hamnen i Milazzo, 40 kilometer bort. Härifrån avgår snabbåtar, de så kallade aliscafo, där du i stort sätt kan välja destination utifrån dina egna önskemål.

Transport

Patti är mycket lättillgängligt. Staden ligger vid motorvägen A20, som förbinder Messina med Palermo, och har en egen avfart. Patti har också en tågstation. Besök hemsidan trenitalia.com för att se tidtabellerna. Vi kan dock rekommendera att du hyr en bil till semestern i Patti, då den offentliga transporten är dåligt utvecklad. Med en hyrbil blir det lättare att utforska regionen, framförallt om du önskar uppleva inlandet och de gamla landsorterna i Nebrodibergen.

Restauranger, barer, supermarknader

Då folk bor här året runt, har Patti ett bra urval av supermarknader, apotek och andra butiker. Du kan också njuta av ett brett utbud av pizzerior och andra restauranger längs kusten och inne i landet. Sist, men inte minst, är Patti Marina på sommaren reserverat till fotgängare och bjuder på en värld av barer, glassbarer och familjevänlig underhållning.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Patti